ФА Куп: Венгер доживио оно што никад није!

Избацио га Форест! Арсенал је први пут од 1908. године примио четири гола у ФА купу од нижелигаша. И испао је! Нови шок за Венгера – друголигаш избацио Арсенал! Фудбалери Арсенала поново су разочарали своје навијаче и завршили такмичење у ФА купу већ у 1/32-финала поразом од друголигаша.  Бразил очитао лекцију Венгеру! Арсенал елиминисан на старту ФА купа после пораза у Нотингему - 4:2 (2:1).

Фудбал 07.01.2018 | 20:15
ФА Куп: Венгер доживио оно што никад није!
Арсенал је поражен у гостима Нотингем Форесту резултатом 4:2, иако је Арсен Венгер извео поставу која обично наступа у Лиги Европе.

То је француском стручњаку први пут у каријери да је поражен у трећој рунди најмасовнијег фудбалског такмичења, па 'Тобџије' неће имати прилику да одбране трофеј освојен прошле сезоне.

Ерик Лихај је био двоструки стрелац у првом полувремену које је завршено 2:1 за домаћина, пошто је гол за Арсенал постигао Пер Мертезакер.

У наставку је лондонски клуб направио два пенала која су реализовали Бреретон у 64. и Дауел у 85. минуту, па је Дани Велбек само успео да унесе неизвесност између та два гола.

Арсен Венгер, кажњен због уласка у свлачионицу судија, није смео да седи на клупи, већ је са трибина гледао како његов тим изузетно болно остаје без трофеја најпрестижнијег националног купа на свету.

Већ у трећој рунди!

Комбиновани тим Арсенала изгубио је од агресивног састава двоструког шампиона Европе, који тренутно заузима 11. место на табели Чемпионшипа.

НОТИНГЕМ ФОРЕСТ - АРСЕНАЛ 4:2 (2:1)!

Херој победе домаћина био је Американац, двоструки стрелац Ерик Лихај, који је у 20. и 44. минуту наговестио највеће изненађење овогодишњег издања ФА Купа. Гости су у међувремену узвратили ударцем Пера Мертесакера за 2:1 у 23. минуту, али је Форест потом "оверио" победу са два гола из пенала.

Први је искористио Бен Бреретон (1999. годиште) у 64. минуту, а други Кирен Дауел у 85, за коначних 4:2. "Тобџије" су покушале да прецизним ударцем Денија Велбека у 79. "закувају" ситуацију, али су ове недеље, ипак, били слабији ривал.

Проблеми Арсена Венгера се настављају, јер од доласка у клуб 1996. године није доживео пораз у трећој рунди ФА Купа.

На "Сити граунду" у Нотингему Француз је извео екипу са неколико промена у "Стартних 11", рачунајући да ће Мертесакер, Дебиши, Елнени, Мејтленд Најлс, Волкот и Велбек бити довољни да гостовање Форесту прође без трзавица.

На његову жалост, није било тако.

"Краљ" куп такмичења на Острву Арсен Венгер завршио је своју овогодишњу авантуру у најстаријем фудбалском такмичењу на свету већ на његовом почетку. Сву магију ФА купа презентовао нам је вечерас друголигаш Нотингем Форест, који је искористио све дефанзивне проблеме Арсенала и тријумфом од 4:2 (2:1) оверио пласман у следећу рунду.

Сигурно ће се Венгер запитати да ли је могао да изведе јачи састав уместо овог комбинованог, а посебно ће га заболети и то што му је лекцију очитао човек специфичног имена Гари Бразил, тренер који само привремено води Шумаре после отказа који је пошле недеље уручен бившем менаџеру Марку Ворбартону.

Арсенал је пао вечерас са беле тачке. Два пута је Џонатан Мос показао на пеналтик, други пут у 85. минуту, таман када се лондонски тим захуктао и смањио на 2:3 поготком Данија Велбека у 79, али је млади Киријан Дауел чудним ударцем, можда и двоструким контактом (што је недозвољено у фудбалу) поставио коначних 4:2.  

Форест је био нешто бољи у првих 45 минута, а до предности је стигао уз два гола десног бека Ерика Лихаја у првом делу. Арсен Венгер је данас изоставио из тима све звезде, а када му је загустило није имао на клупи ни Алексиса, ни Озила, ни Лаказета, па је оборио два неславна рекорда.

Арсенал је избачен из треће рунде ФА купа први пут откако је Венгер сео на његову клупу још у прошлом веку, док је Нотингем Форест постао први нижелигаш који им је дао четири гола у ФА купу још од 1906. године и утакмице са Халом. Алал вера Шумари из Нотингема.

За један од шокова дана на Острву побринуо се четвртолигаш Њупорт Каунти, који је на свом терену савладао друголигаша Лидс са 2:1. И тим из Јоркшира је играо у комбинованом саставу, а опуштање после вођства (0:1)  у првом полувремену домаћини су казнили.

Прво је дефанзивац гостију Шонеси аутоголом у 76. вратио Њупорт у живот, а Лидс је дотукао резервиста Меколски главом после корнера у 89. минуту за највећи успех овог малог клуба у историји.

На поправни ће морати фудбалери Вест Хема који такође у комбинованом саставу нису успели да победе трећелигаша Шрузбери у гостима (0:0), док је Тотенхем завршио посао против АФЦ Вимблдона уз два гола сјајног Харија Кејна - 3:0 (0:0). 

За разлику од Арсенала, фудбалери Тотенхема пласирали су се у четврто коло, пошто су на свом терену победили Вимблдон са 3:0.

Двоструки стрелац био је Хари Кејн у 63. и 65. минуту, а коначан резултат поставио је Јан Фертонген у 71. минуту.

Енглески четвртолигашки клуб Њупорт каунти наставио је са великим успехом у ФА купу, избацивши два ранга боље пласирани Лидс резултатом 2:1.

Лидс је повео у деветом минуту голом Гаетана Берардија, а изједначио је Конор Шонеси, аутоголом у 76. минуту. Победу Њупорту донео је Шон Мекалски у 89. минуту.

Лидс и Њупорт деле 53 места на табелама енглеске лиге, Чемпионшипа, односно Лиге два.

Те две екипе играле су ове сезоне у Лига купу, када је Лидс као домаћин на 'Еланд роуду' победио са 5:1.

У другој утакмици, трећелигаш Шрузбери одиграо је нерешено 0:0 с премијерлигашем Вест Хемом, па ће те две екипе одиграти другу утакмицу.

ФА куп – 1/32 финала:
недеља:
Њупорт – Лидс 2:1
Шрузбери – Вест Хем 0:0
Тотенхем – Вимблдон 3:0
Нотингем Форест – Арсенал 4:2

субота:
Флитвуд таун – Лестер сити 0:0
Мидлзбро – Сандерленд 2:0
Ипсвич – Шефилд јунајтед 0:1
Вотфорд – Бристол сити 3:0
Бирмингем – Бартон 1:0
Астон Вила – Питерборо 1:3
Борнмут – Виган атлетик 2:2
Ковентри – Стоук сити 2:1
Болтон – Хадерсфилд 1:2
Јоувил – Бредфорд 2:0
Брентфорт – Нотс Каунти 0:1
Квинс Парк Ренџерс – Милтон Кинз Донс 0:1
Егзитер – Вест Бромич Албион 0:2
Донкастер – Рочдејл 0:1
Блекбурн – Хал сити 0:1
Кардиф сити – Мансфилд 0:0
Манчестер сити – Бурнли 4:1
Вулверхемптон – Свонси сити 0:0
Стивенеџ – Рединг 0:0
Њукасл – Лутон 3:1
Милвол – Барнсли 4:1
Фулам – Саутемптон 0:1
Вајкомб – Престон 1:5
Карлајл – Шефилд Венздеј 0:0
Норич – Челси 0:0

петак:
Манчетер јунајтед – Дерби Каунти 2:0
Ливерпул – Евертон 2:1

понедељак:
20.45 Брајтон – Кристал Палас

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар