FA Kup: Venger doživio ono što nikad nije!

Izbacio ga Forest! Arsenal je prvi put od 1908. godine primio četiri gola u FA kupu od niželigaša. I ispao je! Novi šok za Vengera – drugoligaš izbacio Arsenal! Fudbaleri Arsenala ponovo su razočarali svoje navijače i završili takmičenje u FA kupu već u 1/32-finala porazom od drugoligaša.  Brazil očitao lekciju Vengeru! Arsenal eliminisan na startu FA kupa posle poraza u Notingemu - 4:2 (2:1).

Fudbal 07.01.2018 | 20:15
FA Kup: Venger doživio ono što nikad nije!
Arsenal je poražen u gostima Notingem Forestu rezultatom 4:2, iako je Arsen Venger izveo postavu koja obično nastupa u Ligi Evrope.

To je francuskom stručnjaku prvi put u karijeri da je poražen u trećoj rundi najmasovnijeg fudbalskog takmičenja, pa 'Tobdžije' neće imati priliku da odbrane trofej osvojen prošle sezone.

Erik Lihaj je bio dvostruki strelac u prvom poluvremenu koje je završeno 2:1 za domaćina, pošto je gol za Arsenal postigao Per Mertezaker.

U nastavku je londonski klub napravio dva penala koja su realizovali Brereton u 64. i Dauel u 85. minutu, pa je Dani Velbek samo uspeo da unese neizvesnost između ta dva gola.

Arsen Venger, kažnjen zbog ulaska u svlačionicu sudija, nije smeo da sedi na klupi, već je sa tribina gledao kako njegov tim izuzetno bolno ostaje bez trofeja najprestižnijeg nacionalnog kupa na svetu.

Već u trećoj rundi!

Kombinovani tim Arsenala izgubio je od agresivnog sastava dvostrukog šampiona Evrope, koji trenutno zauzima 11. mesto na tabeli Čempionšipa.

NOTINGEM FOREST - ARSENAL 4:2 (2:1)!

Heroj pobede domaćina bio je Amerikanac, dvostruki strelac Erik Lihaj, koji je u 20. i 44. minutu nagovestio najveće iznenađenje ovogodišnjeg izdanja FA Kupa. Gosti su u međuvremenu uzvratili udarcem Pera Mertesakera za 2:1 u 23. minutu, ali je Forest potom "overio" pobedu sa dva gola iz penala.

Prvi je iskoristio Ben Brereton (1999. godište) u 64. minutu, a drugi Kiren Dauel u 85, za konačnih 4:2. "Tobdžije" su pokušale da preciznim udarcem Denija Velbeka u 79. "zakuvaju" situaciju, ali su ove nedelje, ipak, bili slabiji rival.

Problemi Arsena Vengera se nastavljaju, jer od dolaska u klub 1996. godine nije doživeo poraz u trećoj rundi FA Kupa.

Na "Siti graundu" u Notingemu Francuz je izveo ekipu sa nekoliko promena u "Startnih 11", računajući da će Mertesaker, Debiši, Elneni, Mejtlend Najls, Volkot i Velbek biti dovoljni da gostovanje Forestu prođe bez trzavica.

Na njegovu žalost, nije bilo tako.

"Kralj" kup takmičenja na Ostrvu Arsen Venger završio je svoju ovogodišnju avanturu u najstarijem fudbalskom takmičenju na svetu već na njegovom početku. Svu magiju FA kupa prezentovao nam je večeras drugoligaš Notingem Forest, koji je iskoristio sve defanzivne probleme Arsenala i trijumfom od 4:2 (2:1) overio plasman u sledeću rundu.

Sigurno će se Venger zapitati da li je mogao da izvede jači sastav umesto ovog kombinovanog, a posebno će ga zaboleti i to što mu je lekciju očitao čovek specifičnog imena Gari Brazil, trener koji samo privremeno vodi Šumare posle otkaza koji je pošle nedelje uručen bivšem menadžeru Marku Vorbartonu.

Arsenal je pao večeras sa bele tačke. Dva puta je Džonatan Mos pokazao na penaltik, drugi put u 85. minutu, taman kada se londonski tim zahuktao i smanjio na 2:3 pogotkom Danija Velbeka u 79, ali je mladi Kirijan Dauel čudnim udarcem, možda i dvostrukim kontaktom (što je nedozvoljeno u fudbalu) postavio konačnih 4:2.  

Forest je bio nešto bolji u prvih 45 minuta, a do prednosti je stigao uz dva gola desnog beka Erika Lihaja u prvom delu. Arsen Venger je danas izostavio iz tima sve zvezde, a kada mu je zagustilo nije imao na klupi ni Aleksisa, ni Ozila, ni Lakazeta, pa je oborio dva neslavna rekorda.

Arsenal je izbačen iz treće runde FA kupa prvi put otkako je Venger seo na njegovu klupu još u prošlom veku, dok je Notingem Forest postao prvi niželigaš koji im je dao četiri gola u FA kupu još od 1906. godine i utakmice sa Halom. Alal vera Šumari iz Notingema.

Za jedan od šokova dana na Ostrvu pobrinuo se četvrtoligaš Njuport Kaunti, koji je na svom terenu savladao drugoligaša Lids sa 2:1. I tim iz Jorkšira je igrao u kombinovanom sastavu, a opuštanje posle vođstva (0:1)  u prvom poluvremenu domaćini su kaznili.

Prvo je defanzivac gostiju Šonesi autogolom u 76. vratio Njuport u život, a Lids je dotukao rezervista Mekolski glavom posle kornera u 89. minutu za najveći uspeh ovog malog kluba u istoriji.

Na popravni će morati fudbaleri Vest Hema koji takođe u kombinovanom sastavu nisu uspeli da pobede trećeligaša Šruzberi u gostima (0:0), dok je Totenhem završio posao protiv AFC Vimbldona uz dva gola sjajnog Harija Kejna - 3:0 (0:0). 

Za razliku od Arsenala, fudbaleri Totenhema plasirali su se u četvrto kolo, pošto su na svom terenu pobedili Vimbldon sa 3:0.

Dvostruki strelac bio je Hari Kejn u 63. i 65. minutu, a konačan rezultat postavio je Jan Fertongen u 71. minutu.

Engleski četvrtoligaški klub Njuport kaunti nastavio je sa velikim uspehom u FA kupu, izbacivši dva ranga bolje plasirani Lids rezultatom 2:1.

Lids je poveo u devetom minutu golom Gaetana Berardija, a izjednačio je Konor Šonesi, autogolom u 76. minutu. Pobedu Njuportu doneo je Šon Mekalski u 89. minutu.

Lids i Njuport dele 53 mesta na tabelama engleske lige, Čempionšipa, odnosno Lige dva.

Te dve ekipe igrale su ove sezone u Liga kupu, kada je Lids kao domaćin na 'Eland roudu' pobedio sa 5:1.

U drugoj utakmici, trećeligaš Šruzberi odigrao je nerešeno 0:0 s premijerligašem Vest Hemom, pa će te dve ekipe odigrati drugu utakmicu.

FA kup – 1/32 finala:
nedelja:
Njuport – Lids 2:1
Šruzberi – Vest Hem 0:0
Totenhem – Vimbldon 3:0
Notingem Forest – Arsenal 4:2

subota:
Flitvud taun – Lester siti 0:0
Midlzbro – Sanderlend 2:0
Ipsvič – Šefild junajted 0:1
Votford – Bristol siti 3:0
Birmingem – Barton 1:0
Aston Vila – Piterboro 1:3
Bornmut – Vigan atletik 2:2
Koventri – Stouk siti 2:1
Bolton – Hadersfild 1:2
Jouvil – Bredford 2:0
Brentfort – Nots Kaunti 0:1
Kvins Park Rendžers – Milton Kinz Dons 0:1
Egziter – Vest Bromič Albion 0:2
Donkaster – Ročdejl 0:1
Blekburn – Hal siti 0:1
Kardif siti – Mansfild 0:0
Mančester siti – Burnli 4:1
Vulverhempton – Svonsi siti 0:0
Stivenedž – Reding 0:0
Njukasl – Luton 3:1
Milvol – Barnsli 4:1
Fulam – Sautempton 0:1
Vajkomb – Preston 1:5
Karlajl – Šefild Venzdej 0:0
Norič – Čelsi 0:0

petak:
Mančeter junajted – Derbi Kaunti 2:0
Liverpul – Everton 2:1

ponedeljak:
20.45 Brajton – Kristal Palas

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar