Дворац у коме се сваки дан слави

Откако су се почетком века у Краљевски двор на Дедињу уселили престолонаследник Александар Други и његова супруга, принцеза Катарина, ова вила је постала право породично гнездо резервисано за срећу и хуманост.

Србија 06.01.2018 | 21:55
Дворац у коме се сваки дан слави
У дворском комплексу на Дедињу уочи дочека Нове године влада прилично ужурбана и радна атмосфера. Резиденција у којој живе Њихова краљевска височанства, престолонаследник Александар Други и његова супруга, принцеза Катарина, испуњена је узбуђењем које им је главни савезник у обављању уобичајених активности за ово доба зиме.



"Као и крајем сваке календарске године, окупирани смо сабирањем утисака и планирањем наредне године, осмишљавањем нових пројеката за Фондацију принцезе Катарине, као и за мој Фонд за културу и образовање", почиње причу престолонаследник Александар, док га супруга помно прати и потом појашњава којим активностима испуњавају своје празничне дане.



"Уочи новогодишњих и божићних празника моја фондација је веома активна, јер се трудимо да деци без родитеља, као и малишанима у болницама, учинимо празнике лепим, да знају да нису сами и заборављени, да добију пакетиће, радују се, друже. Традиционално, сваке године пред Божић организујемо пријеме на Белом двору за децу без родитељског старања, и то је нешто у чему уживам јер учинити некога срећним видим као смисао не само празника него и живота.



Осим тога, трудим се и да својој породици празнике учиним лепшим, па тренутно размишљам и о томе како ћу окитити наш дом и које посластице ћу припремити", каже принцеза Катарина, којој је, баш као и њеном супругу Божић, далеко важнији од самог дочека Нове године.



"Божић ми је дражи од дочека Нове године, али генерално веома волим празничну кућну атмосферу. То су дани када се наша породица окупи, када уживамо заједно и размењујемо поклоне, а породично се окупимо и за рођендане, славу, Васкрс, као и за неке друге годишњице," каже престолонаследник Александар.



"Трудимо се да смо као породица на окупу и независно од празника, дакле увек када нам обавезе то дозволе. Мени као Гркињи важни су и имендани, па су то додатне прилике за састајање с најдражима", истиче принцеза Катарина, којој су родитељи пренели хуманост. Њен отац је у 94. години добио одликовање као један од највећих филантропа које је Грчка икада имала, док је њена мајка одувек помагала свима којима је помоћ била потребна.



Између осталог, Краљевски двор је и из тог разлога отворен за многе посетиоце, па га годишње посећује приближно 20.000 људи. Смештен је на највишој коти дедињског брега и из даљине се препознаје његова белина, док је Бели двор ушушкан на јужној падини имања и тако скривен од радозналих погледа. Настао између 1924. и 1929, Краљевски двор саграђен је по налогу краља Александра Првог, деде престолонаследника Александра Другог, који на овом имању са својом породицом живи од 2000. године.



"Мој омиљени кутак на Краљевском двору је дефинитивно краљев кабинет, радна соба мог деде краља Александра И, који је препун прелепих фотографија, књига и многих других успомена. Иначе, супруга и ја смо углавном веома заузети током дана, имамо много састанака и трудимо се да што више обавеза обавимо у једном дану," описује престолонаследник Александар своју свакодневицу у овој грађевини, у којој је сваки кутак испуњен историјом, културом и уметношћу.



Иза његових великих врата налазе се свечани салон, потом плави и златни салон, као и велика трпезарија с бронзаним лустерима и мраморним стубовима, бројне драгоцене слике, ковчези и различити предмети из краљевске збирке. Ту су и велика и мала библиотека, док се на првом спрату налази неколико апартмана које користе чланови породице.



"Наши дани су прилично ужурбани, а пошто имамо и свакодневне туре, трудимо се да наше посетиоце увек поздравимо, попричамо са њима и фотографишемо се. Вече најчешће проведемо заједно, разговарајући или гледајући телевизију, или у шетњи краљевским комплексом у којој увек уживамо", истиче принцеза Катарина.



Иначе, у саставу њихове виле налази се и дворска капела посвећена Светом апостолу Андреју Првозваном, који је крсна слава краљевског дома. Около се налазе бројне терасе, базени, павиљон и концертна тераса. Пошто се налази на највишој тачки Дедиња, из овог велелепног здања пружа се несвакидашњи поглед на Кошутњак, Топчидер и Авалу. Идеална је позиција да се баш ту, на месту које чува бројне тајне из прошлости, замишља и будућност.



У духу празника и несвакидашње атмосфере која влада у њиховом дому, домаћини су за крај открили своје жеље за предстојећу годину:

"Моја једина жеља за Нову годину јесте здравље и благостање за наш народ", наводи престолонаследникАлександар.



"Желим да се здравствени и социјални систем у Србији додатно унапреде како би наш народ живео срећно и задовољно", завршава принцеза Катарина.



(Глоссy)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Порто

06.01.2018 21:05

Баш сам се забринуо како они деверају али ево сад видим да су добро и здраво. И они се редовно интересују за моју породицу па им се овим путем захваљујем и зелим да некад сврате на кафу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

07.01.2018 10:12

Свратили би они али незбају причати СРПСКИ језик. Јесам за краља и отадзбину али не за овога који није себе и своју дјецу научио да причају српски језик.

Name

корни

06.01.2018 21:08

Па ови паразити јос увјек зиве на грбаци напаценог народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

06.01.2018 21:08

Народ бре нема јос мало ста да једе а ви се бахатите и готивите кад год вам се цефне,од цега људи,где радите ви сви ,ста производите осим дебила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

06.01.2018 21:17

Шта ће људи, зарадили па лагано троше. Рано устају, касно лијежу, кредити стигли, рата касни, дјеца се школују, џепарац итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повлаштени

07.01.2018 00:00

Баш ми се фућка за издајнике он се шири народним златом а ја немам паре за зимске ципеле фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ комуниста

07.01.2018 09:23

Гласате поново за СКЈ (не онаке као Вулин већ праве) па ће он опет плаћати струју или у ГБ, свскако нико незна Српски.

Name

Истина

07.01.2018 05:58

Да ли неко зна које су националности ови паразити докле бре да живе у раскоши и на грбачи народа, ако је ТИТО ишта добро урадио онда је то што је протерао ову багру. Народе дозовите се памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

07.01.2018 07:19

Е сад да неко хоће извести реалну математику колико нас коста ово на мјесечном нивоу, какви су му приходи,ко плаћа одрзавање зграде, гријање, струју...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

07.01.2018 07:23

Никакве везе престолонасљедник нема са овом Србијом, само он лично има корист. Какви су му приходи, од чега и ко то све плаћа.Ја на моју кућицу плаћам порез и немогу крај са крајем саставити а види палате, тај бих требао мјесецно хиљаде Еура плаћати, а сумњам да иста плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

07.01.2018 07:51

"Желим да се здравствени и социјални систем у Србији додатно унапреде како би наш народ живео срећно и задовољно", Сто не издајете те васе некретнине и ту ренту уплацујете у социјални систем ако сте бас хуманитарни и зелите добро народу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

07.01.2018 10:29

Када би се опет, не дај Боже, запуцало они би спрашили у Енглеску по традицији па опет на Дедиње чим се стање стабилизује.

ОДГОВОРИТЕ