Dvorac u kome se svaki dan slavi

Otkako su se početkom veka u Kraljevski dvor na Dedinju uselili prestolonaslednik Aleksandar Drugi i njegova supruga, princeza Katarina, ova vila je postala pravo porodično gnezdo rezervisano za sreću i humanost.

Srbija 06.01.2018 | 21:55
Dvorac u kome se svaki dan slavi
U dvorskom kompleksu na Dedinju uoči dočeka Nove godine vlada prilično užurbana i radna atmosfera. Rezidencija u kojoj žive Njihova kraljevska visočanstva, prestolonaslednik Aleksandar Drugi i njegova supruga, princeza Katarina, ispunjena je uzbuđenjem koje im je glavni saveznik u obavljanju uobičajenih aktivnosti za ovo doba zime.



"Kao i krajem svake kalendarske godine, okupirani smo sabiranjem utisaka i planiranjem naredne godine, osmišljavanjem novih projekata za Fondaciju princeze Katarine, kao i za moj Fond za kulturu i obrazovanje", počinje priču prestolonaslednik Aleksandar, dok ga supruga pomno prati i potom pojašnjava kojim aktivnostima ispunjavaju svoje praznične dane.



"Uoči novogodišnjih i božićnih praznika moja fondacija je veoma aktivna, jer se trudimo da deci bez roditelja, kao i mališanima u bolnicama, učinimo praznike lepim, da znaju da nisu sami i zaboravljeni, da dobiju paketiće, raduju se, druže. Tradicionalno, svake godine pred Božić organizujemo prijeme na Belom dvoru za decu bez roditeljskog staranja, i to je nešto u čemu uživam jer učiniti nekoga srećnim vidim kao smisao ne samo praznika nego i života.



Osim toga, trudim se i da svojoj porodici praznike učinim lepšim, pa trenutno razmišljam i o tome kako ću okititi naš dom i koje poslastice ću pripremiti", kaže princeza Katarina, kojoj je, baš kao i njenom suprugu Božić, daleko važniji od samog dočeka Nove godine.



"Božić mi je draži od dočeka Nove godine, ali generalno veoma volim prazničnu kućnu atmosferu. To su dani kada se naša porodica okupi, kada uživamo zajedno i razmenjujemo poklone, a porodično se okupimo i za rođendane, slavu, Vaskrs, kao i za neke druge godišnjice," kaže prestolonaslednik Aleksandar.



"Trudimo se da smo kao porodica na okupu i nezavisno od praznika, dakle uvek kada nam obaveze to dozvole. Meni kao Grkinji važni su i imendani, pa su to dodatne prilike za sastajanje s najdražima", ističe princeza Katarina, kojoj su roditelji preneli humanost. Njen otac je u 94. godini dobio odlikovanje kao jedan od najvećih filantropa koje je Grčka ikada imala, dok je njena majka oduvek pomagala svima kojima je pomoć bila potrebna.



Između ostalog, Kraljevski dvor je i iz tog razloga otvoren za mnoge posetioce, pa ga godišnje posećuje približno 20.000 ljudi. Smešten je na najvišoj koti dedinjskog brega i iz daljine se prepoznaje njegova belina, dok je Beli dvor ušuškan na južnoj padini imanja i tako skriven od radoznalih pogleda. Nastao između 1924. i 1929, Kraljevski dvor sagrađen je po nalogu kralja Aleksandra Prvog, dede prestolonaslednika Aleksandra Drugog, koji na ovom imanju sa svojom porodicom živi od 2000. godine.



"Moj omiljeni kutak na Kraljevskom dvoru je definitivno kraljev kabinet, radna soba mog dede kralja Aleksandra I, koji je prepun prelepih fotografija, knjiga i mnogih drugih uspomena. Inače, supruga i ja smo uglavnom veoma zauzeti tokom dana, imamo mnogo sastanaka i trudimo se da što više obaveza obavimo u jednom danu," opisuje prestolonaslednik Aleksandar svoju svakodnevicu u ovoj građevini, u kojoj je svaki kutak ispunjen istorijom, kulturom i umetnošću.



Iza njegovih velikih vrata nalaze se svečani salon, potom plavi i zlatni salon, kao i velika trpezarija s bronzanim lusterima i mramornim stubovima, brojne dragocene slike, kovčezi i različiti predmeti iz kraljevske zbirke. Tu su i velika i mala biblioteka, dok se na prvom spratu nalazi nekoliko apartmana koje koriste članovi porodice.



"Naši dani su prilično užurbani, a pošto imamo i svakodnevne ture, trudimo se da naše posetioce uvek pozdravimo, popričamo sa njima i fotografišemo se. Veče najčešće provedemo zajedno, razgovarajući ili gledajući televiziju, ili u šetnji kraljevskim kompleksom u kojoj uvek uživamo", ističe princeza Katarina.



Inače, u sastavu njihove vile nalazi se i dvorska kapela posvećena Svetom apostolu Andreju Prvozvanom, koji je krsna slava kraljevskog doma. Okolo se nalaze brojne terase, bazeni, paviljon i koncertna terasa. Pošto se nalazi na najvišoj tački Dedinja, iz ovog velelepnog zdanja pruža se nesvakidašnji pogled na Košutnjak, Topčider i Avalu. Idealna je pozicija da se baš tu, na mestu koje čuva brojne tajne iz prošlosti, zamišlja i budućnost.



U duhu praznika i nesvakidašnje atmosfere koja vlada u njihovom domu, domaćini su za kraj otkrili svoje želje za predstojeću godinu:

"Moja jedina želja za Novu godinu jeste zdravlje i blagostanje za naš narod", navodi prestolonaslednikAleksandar.



"Želim da se zdravstveni i socijalni sistem u Srbiji dodatno unaprede kako bi naš narod živeo srećno i zadovoljno", završava princeza Katarina.



(Glossy)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Porto

06.01.2018 21:05

Baš sam se zabrinuo kako oni deveraju ali evo sad vidim da su dobro i zdravo. I oni se redovno interesuju za moju porodicu pa im se ovim putem zahvaljujem i zelim da nekad svrate na kafu.

ODGOVORITE
Name

Srbin

07.01.2018 10:12

Svratili bi oni ali nezbaju pričati SRPSKI jezik. Jesam za kralja i otadzbinu ali ne za ovoga koji nije sebe i svoju djecu naučio da pričaju srpski jezik.

Name

korni

06.01.2018 21:08

Pa ovi paraziti jos uvjek zive na grbaci napacenog naroda

ODGOVORITE
Name

Regan

06.01.2018 21:08

Narod bre nema jos malo sta da jede a vi se bahatite i gotivite kad god vam se cefne,od cega ljudi,gde radite vi svi ,sta proizvodite osim debila

ODGOVORITE
Name

Slavko

06.01.2018 21:17

Šta će ljudi, zaradili pa lagano troše. Rano ustaju, kasno liježu, krediti stigli, rata kasni, djeca se školuju, džeparac itd.

ODGOVORITE
Name

Povlašteni

07.01.2018 00:00

Baš mi se fućka za izdajnike on se širi narodnim zlatom a ja nemam pare za zimske cipele fuj.

ODGOVORITE
Name

BL komunista

07.01.2018 09:23

Glasate ponovo za SKJ (ne onake kao Vulin već prave) pa će on opet plaćati struju ili u GB, svskako niko nezna Srpski.

Name

Istina

07.01.2018 05:58

Da li neko zna koje su nacionalnosti ovi paraziti dokle bre da žive u raskoši i na grbači naroda, ako je TITO išta dobro uradio onda je to što je proterao ovu bagru. Narode dozovite se pameti.

ODGOVORITE
Name

Nada

07.01.2018 07:19

E sad da neko hoće izvesti realnu matematiku koliko nas kosta ovo na mjesečnom nivou, kakvi su mu prihodi,ko plaća odrzavanje zgrade, grijanje, struju...

ODGOVORITE
Name

Milos

07.01.2018 07:23

Nikakve veze prestolonasljednik nema sa ovom Srbijom, samo on lično ima korist. Kakvi su mu prihodi, od čega i ko to sve plaća.Ja na moju kućicu plaćam porez i nemogu kraj sa krajem sastaviti a vidi palate, taj bih trebao mjesecno hiljade Eura plaćati, a sumnjam da ista plaća.

ODGOVORITE
Name

Cale!

07.01.2018 07:51

"Želim da se zdravstveni i socijalni sistem u Srbiji dodatno unaprede kako bi naš narod živeo srećno i zadovoljno", Sto ne izdajete te vase nekretnine i tu rentu uplacujete u socijalni sistem ako ste bas humanitarni i zelite dobro narodu!!!

ODGOVORITE
Name

Neko

07.01.2018 10:29

Kada bi se opet, ne daj Bože, zapucalo oni bi sprašili u Englesku po tradiciji pa opet na Dedinje čim se stanje stabilizuje.

ODGOVORITE