Спортска 2018. година: СП, Новаков успон и Ф4 у Београду!

Србија на Мундијалу – реченица довољна да подгреје оптимизам сваком љубитељу спорта пред лето у коме ћемо можда сведочити и повратку Новака Ђоковића у стару форму. А све тек непосредно после фајнал фора Евролиге у Београду. Чека нас узбудљива спортска година.

Остали спортови 09.01.2018 | 23:48
Спортска 2018. година: СП, Новаков успон и Ф4 у Београду!
Љубитељи спорта свакако са највећим нестрпљењем очекују јун када почиње Мундијал у Русији. Србија се после осам година пласирала на Светско првенство, у међувремену је пропустила једну светску и две европске смотре.

Око догађаја који једне фудбалере лансира у звезде, од других прави трагичаре, а од трећих националне иконе се као и увек очекује много.

Колико је Србија у стању да испрати та очекивања, не знају ни вероватно ни астролози, али би нам свима као велико освежење дошао пролазак групе са Бразилом, Швајцарском и Костариком, јер је победа над Немачком у Јужној Африци 2010. послужила после Аустралије као слаба утеха.

Већ кроз неколико дана почиње Европско првенство у рукомету, чека се повратак Новака Ђоковића, на пролеће и Ф4 Евролиге у Београду, али кренимо редом са претресањем значајних догађаја који ће обележити читаву 2018. годину.

Већ шестог јануара имамо први велики спротски догађај почетком јубиларног четрдесетог Дакар релија и једног од најопаснијих спортских надметања које је неретко и фатално за спортисте.

Српски мотоциклиста Габор Сагмајстер учествује 11. пут. До сада је седам пута завршавао рели успешно, а 2017. је био 73 у генералном пласману.
Ове године 46-годишњи Суботичанин жели да од 142 возача буде у топ 50, иако су он и његов мотоцикл КТМ међу најстаријима на релију. Примарни циљ је да стигне до Кордобе.

Четрдесето издање Дакар релија се вози у Перуу, Боливији и Аргентини до 20. јануара.



Рукометаши Србије од 12. јануара почињу борбу са три јака противника и против свих изгледа који су их и много пре Европског првенства у Сплиту спаковали и вратили кући без победа.

Србија у групи А ЕП игра против Хрватске, Исланда и Шведске. Кратак припремни период, повреда Растка Стојковића (играће), одсуство Момира Рнића и још неколицина играча, те квалитет селекција Лина Червара и брзих Скандинаваца свакако не увећавају шансе екипи Јовице Цветковића.

Цветковић је за Б92 на старту припрема рекао да се систем мора опет градити као што је грађена сребрна медаља са првенства 2012. године, а ово првенство би могло да буде почетна тачка ако битнијег резултата и не буде.

Рукометаши су и раније знали да изненаде и пријатно и непријатно. Надамо се да су оне лоше ствари сада оставили у поразима од Румуније и Швајцарске и да ће на терену Спаладијум Арене у Сплиту доказати зашто је селектор рекао да нико пред првенство не тражи алиби.



Паралелно са рукометашима, Србија ће "другим оком" жељно чекати и повратак на терен Новака Ђоковића који би требало да заигра на Аустралијан Опену (15-28. јануар) по 14. пут.

Српски играч би у Мелбурну требало да заигра "потпуно реновиран". Србин је аустралијски Грен слем освајао шест пута и никада раније није био у ситуацији као сада.

Враћа се после вишемесечне повреде лакта, са новим тимом, новим рекетом у рукама и вероватно новим Асикс патикама на ногама.

Повреда лакта је и даље ту, Ђоковић је недавно рекао да је ту и велика жеља, а под знаком питања је Андре Агаси који се повредио на сноубордингу.

Ђоковић би победом у Аустралији урадио нешто што нико није – освојио први ГС сезоне седми пут и тако се осамио на врху испред Роја Емерсона који има шест титула.

То би српском играчу био и први ГС трофеј после скоро две године и Ролан Гароса 2016. Ипак, са резервом треба узети и само учешће јер је питање у каквом је стању лакат сада, пошто је Новак недавно отказао Доху и Абу Даби.



Сећате се Рикардиња и оног гола Србији пре две године? Сличне мајсторије су остављене за крај јануара када почиње Европско првенство у футсалу у Словенији.

Србија игра и брани четврто место из Београда 2016. Првенство се игра од 30. јануара до 10. фебруара, из три шешира је 12 репрезентација подељено на четири групе, а Србија игра у групи А са домаћином Словенијом и Италијом.

Одавде две првопласиране екипе иду даље, а Србија је од три селекције најлошије рангирана као девета (Италија 4, Словенија 7.)

Група А: Србија, Словенија, Италија

30. јануар 18:00 Словенија – Србија
1. фебруар 20:45 Србија – Италија
3. фебруар 20:45 Италија – Словенија

Група Б: Русија, Казахстан, Пољска
Група Ц: Пољска, Украјина, Румунија
Група Д: Шпанија, Азербејџан, Француска



Почетком фебруара (4.2.2018.) имамо НФЛ Супербоул у Минеаполису, две недеље касније и НБА ол-стар на коме је мало вероватно да ћемо видети Николу Јокића, али ће централни догађај на измаку зиме бити Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу у Јужној Кореји.

Игре у Пјонгчангу су 23. по реду, а Србија почев од Стокхолма 2010. учествује трећи пут.

Србија ће имати укупно шест представника у два (алпско скијање и крос-кантри скијање) од укупно 15 спортова. "Биг аир сноwбоардинг", мешовити дублови у карлингу, масовни старт у брзом клизању и такмичење мешовитих тимова у алпском скијању су четири нове дисциплине које ће свет по први пут видети у Пјонгчангу.

Чак 89 тимова се бори за медаље у 102 такмичења, а преседан је учешће руских спортиста под олимпијском заставом због афере са системским допинговањем атлета. Маскота Игара је бели тигар кога у Јужној Кореји сматрају заштитником нације и медвед Бандаби, а слоган ЗОИ је "Страст, конекција".

Истог месеца се наставља и трка у националном фудбалском првенству у коме Партизан 17. фебруара игра против Младости, а Звезда против Јавора. Месец дана касније ће у Пјонгчангу бити одржане и Параолимпијске игре од (9-18. март).



Април доноси Европско првенство у џудоу од 26. до 29. у месецу. Немања Мајдов је прошле године у једном дану победио у седам борби и освојио злато на Светском првенству у Будимпешти.

Пре две године је у Тел Авиву са само 20 година освојио бронзу на ЕП, а сада се очекује нови подвиг. Србија има потенцијала и у женској конкуренцији у којој су Ања Обрадовић, Андреа Стојадинов и Марица Перишић освајале златне и сребрне медаље на првенству за младе прошле године.

На дан завршетка континенталног првенства у џудоу, стартује Светско првенство у стоном тенису у Шведској.



Крем европске кошарке у Београд долази у мају када ће Арена бити као "кошница". Жељко Обрадовић се нада да ће "код куће" одбранити трофеј Евролиге са Фенербахчеом, грчки великани ПАО и Олy да ће ту намеру поремететити, сви размишљају о најбољој тактици за ЦСКА и питају се колико је Жалгирис опасна мина на путу до титуле.

Фајнал-фор Евролиге стиже у српску престоницу од 18. до 20. маја. Црвена звезда је и даље у игри да прође у плеј-оф јер се после 15 утакмица радовала шест пута и изашла погнуте главе у девет наврата.

Међутим, потпуно промењен тим на челу са тренером Душаном Алимпијевићем се кроз Евролигу и АБА лигу уигравао свега пет месеци уназад па је мало вероватно да ће међу четири најбоље екипе у Београду бити и она из Београда.



За мај је резервисано и финале Лиге Европе. Машта многих српских навијача обојених у црно или црвено-бело води Партизан и Црвену звезду све до 16. маја када је финале другог по рангу такмичења заказано у Лиону.

Звезда и Партизан су направили историјски успех самим пласманом у нокаут фазу ЛЕ истовремено. Актуелни шампион Србије ће у покушају да стигне до Лиона имати нешто лакши посао у 1/16 финала европског такмичења јер за противника има Викторију Плзењ.

Црвено-бели пут до Лиона морају да "крче" кроз Москву и против ЦСКА. Одлазак даље и за једне и за друге крајње је упитан, али су после добрих издања против Арсенала, Келна, Јанг Бојса и доброг полувремена против Динамо Кијева, амбиције и једнима и другима порасле иако још скривене.

Десет дана после финала Лиге Европе игра се и финале Лиге шампиона на Олимпијском стадиону у Кијеву. У Реал Мадриду верују да могу одбранити трофеј по други пут после прошлогодишњег демолирања Јувентуса у Кардифу.

До краја маја има још пет месеци што је сасвим довољно времена да Новак Ђоковић поврати препознатљиву игру и врати се у Топ 10 на АТП листи. Ролан Гарос који је освојио пре две године игра се од 27. маја до 10. јуна.

У сенци наведених догађаја ће бити и Светско првенство у хокеју. Организују га Данци од 4. до 20. маја, а трон бране Швеђани.



Још 153 дана тренутно каже тајмер. Толико је времена остало док све остало падне у сенку и постане мање важно од најважније споредне ствари на свету. На прелазу између пролећа и лета од 14. јуна до 15. јула планета стаје и гледа најважнији спортски догађај у људима познатом космосу.

На хиљаде телевизијских станица, десетине хиљада новинара и стотине хиљада навијача ће за месец дана обићи 12 стадиона на којима се игра Светско првенство у фудбалу.

Србија се враћа на велику сцену пуних осам година од Јужне Африке. "Орлови" ће играти у Самари против Костарике 17. јуна, у Каљининграду 22. јуна против Швајцарске и као врхунац, 27. јуна против Бразила у Москви.

Чека их пут од око 7.000 километара, а сви у Србији се надају да ће тај пут успети да продуже проласком групе после пуних 20 година и Француске 1998.



У Русију иду под чудним околностима. Дебакл од Аустрије, Грузија побеђена на једвите јаде, сага у вези са одласком Славољуба Муслина, азијска турнеја, Младен Крстајић као нови селектор и донекле подмлађен састав чине Србију додатно интересантном.

Русија ће угостити укупно 32 селекције из пет конфедерација. Трофеј из Бразила бране Немци, а стрелац јединог гола против Аргентинаца Марио Геце четири године касније уопште није на списку своје селекције и нада се да ће до јуна то променити.

Најскупљи играч на свету Нејмар вероватно прижељкује освету "Панцерима" за ону катастрофу из Бразила (7:1), док се Аргентинци моле да ће Меси коначно одвести Аргентину до "богиње" како би напокон могли да га ставе раме уз раме са великим "Ел Пибеом".

До Лужњикија и финала је дуг пут. Они који га не буду прелазили на терену него географски, то ће моћи да раде без виза јер Светско првенство брише руске границе за све љубитеље фудбала у свету.

Од 2. до 15. јула се игра и Вимблдон. Право из домена позитивног "лудила" - замислите ситуацију да истог дана Србија игра финале Мундијала и Ђоковић финале Вимблдона? Шансе вероватно један од трилион, али... увек има чуда.



Мада Србија није позната као светска сила у мачевању у најмању руку, угостиће пред лето Европско првенство у мачевању (Нови Сад 16-21. јун), током јула се вози Тур д'Франс, а у августу је Берлин домаћин Европског првенства у атлетици.

Светско кајак-кану првенство је на програму такође у августу када почиње и последњи Грен слем сезоне - УС Опен.

Четири светска првенства доноси септембар. Одбојкаши од 10. до 30. септембра играју на шампионату у Италији и Бугарској у групи са Ц са Русијом, Сједињеним Америчким Државама, Аустралијом, Тунисом и Камеруном.

"Орлови" се надају да ће наставити успех и после бронзе са ЕП у Пољској, у своје витрине убацити нови пехар. Истом се надају и одбојкашице које су прошлог лета постале европске шампионке.

Оне ће од 30. септембра до 21. октобра играти на СП у Јапану. Од 20. до 27. септембра ће пред новим изазовима бити и џудисти, али и кошаркашице од 22. до 30 септембра.



У новембру нас очекује финиш сезоне у Формули 1. Најбржи циркус на свету почиње трком у Мелбурну 25. марта, а завршава се тркама у Бразилу и Абу Дабију.

Рукометашице Србије ће истог месеца (од 29.11. до 16.12.2018.) на Европском шампионату покушати да поправе утисак с краја прошле године и Светског првенства. Тада су после сјајно одигране групе са Холандијом, Јужном Корејом, Немачком, Камеруном и Кином, капитулирале против Црногорки у првом мечу елиминационе фазе.

Међутим, да би дошле до континенталног шампионата у Француској прво морају да успешно окончају квалификације које трају до јуна.

Током децембра се одржава и СП у малом базену, али и Светско клупско првенство (12-22 децембар).



Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

србин

10.01.2018 08:10

напред србине неле зелимти пуно среце у зивоту и дати рука буде сретна зовијона србине

ОДГОВОРИТЕ