Sportska 2018. godina: SP, Novakov uspon i F4 u Beogradu!

Srbija na Mundijalu – rečenica dovoljna da podgreje optimizam svakom ljubitelju sporta pred leto u kome ćemo možda svedočiti i povratku Novaka Đokovića u staru formu. A sve tek neposredno posle fajnal fora Evrolige u Beogradu. Čeka nas uzbudljiva sportska godina.

Ostali sportovi 09.01.2018 | 23:48
Sportska 2018. godina: SP, Novakov uspon i F4 u Beogradu!
Ljubitelji sporta svakako sa najvećim nestrpljenjem očekuju jun kada počinje Mundijal u Rusiji. Srbija se posle osam godina plasirala na Svetsko prvenstvo, u međuvremenu je propustila jednu svetsku i dve evropske smotre.

Oko događaja koji jedne fudbalere lansira u zvezde, od drugih pravi tragičare, a od trećih nacionalne ikone se kao i uvek očekuje mnogo.

Koliko je Srbija u stanju da isprati ta očekivanja, ne znaju ni verovatno ni astrolozi, ali bi nam svima kao veliko osveženje došao prolazak grupe sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom, jer je pobeda nad Nemačkom u Južnoj Africi 2010. poslužila posle Australije kao slaba uteha.

Već kroz nekoliko dana počinje Evropsko prvenstvo u rukometu, čeka se povratak Novaka Đokovića, na proleće i F4 Evrolige u Beogradu, ali krenimo redom sa pretresanjem značajnih događaja koji će obeležiti čitavu 2018. godinu.

Već šestog januara imamo prvi veliki sprotski događaj početkom jubilarnog četrdesetog Dakar relija i jednog od najopasnijih sportskih nadmetanja koje je neretko i fatalno za sportiste.

Srpski motociklista Gabor Sagmajster učestvuje 11. put. Do sada je sedam puta završavao reli uspešno, a 2017. je bio 73 u generalnom plasmanu.
Ove godine 46-godišnji Subotičanin želi da od 142 vozača bude u top 50, iako su on i njegov motocikl KTM među najstarijima na reliju. Primarni cilj je da stigne do Kordobe.

Četrdeseto izdanje Dakar relija se vozi u Peruu, Boliviji i Argentini do 20. januara.



Rukometaši Srbije od 12. januara počinju borbu sa tri jaka protivnika i protiv svih izgleda koji su ih i mnogo pre Evropskog prvenstva u Splitu spakovali i vratili kući bez pobeda.

Srbija u grupi A EP igra protiv Hrvatske, Islanda i Švedske. Kratak pripremni period, povreda Rastka Stojkovića (igraće), odsustvo Momira Rnića i još nekolicina igrača, te kvalitet selekcija Lina Červara i brzih Skandinavaca svakako ne uvećavaju šanse ekipi Jovice Cvetkovića.

Cvetković je za B92 na startu priprema rekao da se sistem mora opet graditi kao što je građena srebrna medalja sa prvenstva 2012. godine, a ovo prvenstvo bi moglo da bude početna tačka ako bitnijeg rezultata i ne bude.

Rukometaši su i ranije znali da iznenade i prijatno i neprijatno. Nadamo se da su one loše stvari sada ostavili u porazima od Rumunije i Švajcarske i da će na terenu Spaladijum Arene u Splitu dokazati zašto je selektor rekao da niko pred prvenstvo ne traži alibi.



Paralelno sa rukometašima, Srbija će "drugim okom" željno čekati i povratak na teren Novaka Đokovića koji bi trebalo da zaigra na Australijan Openu (15-28. januar) po 14. put.

Srpski igrač bi u Melburnu trebalo da zaigra "potpuno renoviran". Srbin je australijski Gren slem osvajao šest puta i nikada ranije nije bio u situaciji kao sada.

Vraća se posle višemesečne povrede lakta, sa novim timom, novim reketom u rukama i verovatno novim Asiks patikama na nogama.

Povreda lakta je i dalje tu, Đoković je nedavno rekao da je tu i velika želja, a pod znakom pitanja je Andre Agasi koji se povredio na snoubordingu.

Đoković bi pobedom u Australiji uradio nešto što niko nije – osvojio prvi GS sezone sedmi put i tako se osamio na vrhu ispred Roja Emersona koji ima šest titula.

To bi srpskom igraču bio i prvi GS trofej posle skoro dve godine i Rolan Garosa 2016. Ipak, sa rezervom treba uzeti i samo učešće jer je pitanje u kakvom je stanju lakat sada, pošto je Novak nedavno otkazao Dohu i Abu Dabi.



Sećate se Rikardinja i onog gola Srbiji pre dve godine? Slične majstorije su ostavljene za kraj januara kada počinje Evropsko prvenstvo u futsalu u Sloveniji.

Srbija igra i brani četvrto mesto iz Beograda 2016. Prvenstvo se igra od 30. januara do 10. februara, iz tri šešira je 12 reprezentacija podeljeno na četiri grupe, a Srbija igra u grupi A sa domaćinom Slovenijom i Italijom.

Odavde dve prvoplasirane ekipe idu dalje, a Srbija je od tri selekcije najlošije rangirana kao deveta (Italija 4, Slovenija 7.)

Grupa A: Srbija, Slovenija, Italija

30. januar 18:00 Slovenija – Srbija
1. februar 20:45 Srbija – Italija
3. februar 20:45 Italija – Slovenija

Grupa B: Rusija, Kazahstan, Poljska
Grupa C: Poljska, Ukrajina, Rumunija
Grupa D: Španija, Azerbejdžan, Francuska



Početkom februara (4.2.2018.) imamo NFL Superboul u Mineapolisu, dve nedelje kasnije i NBA ol-star na kome je malo verovatno da ćemo videti Nikolu Jokića, ali će centralni događaj na izmaku zime biti Zimske olimpijske igre u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

Igre u Pjongčangu su 23. po redu, a Srbija počev od Stokholma 2010. učestvuje treći put.

Srbija će imati ukupno šest predstavnika u dva (alpsko skijanje i kros-kantri skijanje) od ukupno 15 sportova. "Big air snowboarding", mešoviti dublovi u karlingu, masovni start u brzom klizanju i takmičenje mešovitih timova u alpskom skijanju su četiri nove discipline koje će svet po prvi put videti u Pjongčangu.

Čak 89 timova se bori za medalje u 102 takmičenja, a presedan je učešće ruskih sportista pod olimpijskom zastavom zbog afere sa sistemskim dopingovanjem atleta. Maskota Igara je beli tigar koga u Južnoj Koreji smatraju zaštitnikom nacije i medved Bandabi, a slogan ZOI je "Strast, konekcija".

Istog meseca se nastavlja i trka u nacionalnom fudbalskom prvenstvu u kome Partizan 17. februara igra protiv Mladosti, a Zvezda protiv Javora. Mesec dana kasnije će u Pjongčangu biti održane i Paraolimpijske igre od (9-18. mart).



April donosi Evropsko prvenstvo u džudou od 26. do 29. u mesecu. Nemanja Majdov je prošle godine u jednom danu pobedio u sedam borbi i osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u Budimpešti.

Pre dve godine je u Tel Avivu sa samo 20 godina osvojio bronzu na EP, a sada se očekuje novi podvig. Srbija ima potencijala i u ženskoj konkurenciji u kojoj su Anja Obradović, Andrea Stojadinov i Marica Perišić osvajale zlatne i srebrne medalje na prvenstvu za mlade prošle godine.

Na dan završetka kontinentalnog prvenstva u džudou, startuje Svetsko prvenstvo u stonom tenisu u Švedskoj.



Krem evropske košarke u Beograd dolazi u maju kada će Arena biti kao "košnica". Željko Obradović se nada da će "kod kuće" odbraniti trofej Evrolige sa Fenerbahčeom, grčki velikani PAO i Oly da će tu nameru poremetetiti, svi razmišljaju o najboljoj taktici za CSKA i pitaju se koliko je Žalgiris opasna mina na putu do titule.

Fajnal-for Evrolige stiže u srpsku prestonicu od 18. do 20. maja. Crvena zvezda je i dalje u igri da prođe u plej-of jer se posle 15 utakmica radovala šest puta i izašla pognute glave u devet navrata.

Međutim, potpuno promenjen tim na čelu sa trenerom Dušanom Alimpijevićem se kroz Evroligu i ABA ligu uigravao svega pet meseci unazad pa je malo verovatno da će među četiri najbolje ekipe u Beogradu biti i ona iz Beograda.



Za maj je rezervisano i finale Lige Evrope. Mašta mnogih srpskih navijača obojenih u crno ili crveno-belo vodi Partizan i Crvenu zvezdu sve do 16. maja kada je finale drugog po rangu takmičenja zakazano u Lionu.

Zvezda i Partizan su napravili istorijski uspeh samim plasmanom u nokaut fazu LE istovremeno. Aktuelni šampion Srbije će u pokušaju da stigne do Liona imati nešto lakši posao u 1/16 finala evropskog takmičenja jer za protivnika ima Viktoriju Plzenj.

Crveno-beli put do Liona moraju da "krče" kroz Moskvu i protiv CSKA. Odlazak dalje i za jedne i za druge krajnje je upitan, ali su posle dobrih izdanja protiv Arsenala, Kelna, Jang Bojsa i dobrog poluvremena protiv Dinamo Kijeva, ambicije i jednima i drugima porasle iako još skrivene.

Deset dana posle finala Lige Evrope igra se i finale Lige šampiona na Olimpijskom stadionu u Kijevu. U Real Madridu veruju da mogu odbraniti trofej po drugi put posle prošlogodišnjeg demoliranja Juventusa u Kardifu.

Do kraja maja ima još pet meseci što je sasvim dovoljno vremena da Novak Đoković povrati prepoznatljivu igru i vrati se u Top 10 na ATP listi. Rolan Garos koji je osvojio pre dve godine igra se od 27. maja do 10. juna.

U senci navedenih događaja će biti i Svetsko prvenstvo u hokeju. Organizuju ga Danci od 4. do 20. maja, a tron brane Šveđani.



Još 153 dana trenutno kaže tajmer. Toliko je vremena ostalo dok sve ostalo padne u senku i postane manje važno od najvažnije sporedne stvari na svetu. Na prelazu između proleća i leta od 14. juna do 15. jula planeta staje i gleda najvažniji sportski događaj u ljudima poznatom kosmosu.

Na hiljade televizijskih stanica, desetine hiljada novinara i stotine hiljada navijača će za mesec dana obići 12 stadiona na kojima se igra Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Srbija se vraća na veliku scenu punih osam godina od Južne Afrike. "Orlovi" će igrati u Samari protiv Kostarike 17. juna, u Kaljiningradu 22. juna protiv Švajcarske i kao vrhunac, 27. juna protiv Brazila u Moskvi.

Čeka ih put od oko 7.000 kilometara, a svi u Srbiji se nadaju da će taj put uspeti da produže prolaskom grupe posle punih 20 godina i Francuske 1998.



U Rusiju idu pod čudnim okolnostima. Debakl od Austrije, Gruzija pobeđena na jedvite jade, saga u vezi sa odlaskom Slavoljuba Muslina, azijska turneja, Mladen Krstajić kao novi selektor i donekle podmlađen sastav čine Srbiju dodatno interesantnom.

Rusija će ugostiti ukupno 32 selekcije iz pet konfederacija. Trofej iz Brazila brane Nemci, a strelac jedinog gola protiv Argentinaca Mario Gece četiri godine kasnije uopšte nije na spisku svoje selekcije i nada se da će do juna to promeniti.

Najskuplji igrač na svetu Nejmar verovatno priželjkuje osvetu "Pancerima" za onu katastrofu iz Brazila (7:1), dok se Argentinci mole da će Mesi konačno odvesti Argentinu do "boginje" kako bi napokon mogli da ga stave rame uz rame sa velikim "El Pibeom".

Do Lužnjikija i finala je dug put. Oni koji ga ne budu prelazili na terenu nego geografski, to će moći da rade bez viza jer Svetsko prvenstvo briše ruske granice za sve ljubitelje fudbala u svetu.

Od 2. do 15. jula se igra i Vimbldon. Pravo iz domena pozitivnog "ludila" - zamislite situaciju da istog dana Srbija igra finale Mundijala i Đoković finale Vimbldona? Šanse verovatno jedan od trilion, ali... uvek ima čuda.



Mada Srbija nije poznata kao svetska sila u mačevanju u najmanju ruku, ugostiće pred leto Evropsko prvenstvo u mačevanju (Novi Sad 16-21. jun), tokom jula se vozi Tur d'Frans, a u avgustu je Berlin domaćin Evropskog prvenstva u atletici.

Svetsko kajak-kanu prvenstvo je na programu takođe u avgustu kada počinje i poslednji Gren slem sezone - US Open.

Četiri svetska prvenstva donosi septembar. Odbojkaši od 10. do 30. septembra igraju na šampionatu u Italiji i Bugarskoj u grupi sa C sa Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Australijom, Tunisom i Kamerunom.

"Orlovi" se nadaju da će nastaviti uspeh i posle bronze sa EP u Poljskoj, u svoje vitrine ubaciti novi pehar. Istom se nadaju i odbojkašice koje su prošlog leta postale evropske šampionke.

One će od 30. septembra do 21. oktobra igrati na SP u Japanu. Od 20. do 27. septembra će pred novim izazovima biti i džudisti, ali i košarkašice od 22. do 30 septembra.



U novembru nas očekuje finiš sezone u Formuli 1. Najbrži cirkus na svetu počinje trkom u Melburnu 25. marta, a završava se trkama u Brazilu i Abu Dabiju.

Rukometašice Srbije će istog meseca (od 29.11. do 16.12.2018.) na Evropskom šampionatu pokušati da poprave utisak s kraja prošle godine i Svetskog prvenstva. Tada su posle sjajno odigrane grupe sa Holandijom, Južnom Korejom, Nemačkom, Kamerunom i Kinom, kapitulirale protiv Crnogorki u prvom meču eliminacione faze.

Međutim, da bi došle do kontinentalnog šampionata u Francuskoj prvo moraju da uspešno okončaju kvalifikacije koje traju do juna.

Tokom decembra se održava i SP u malom bazenu, ali i Svetsko klupsko prvenstvo (12-22 decembar).



Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

srbin

10.01.2018 08:10

napred srbine nele zelimti puno srece u zivotu i dati ruka bude sretna zovijona srbine

ODGOVORITE