Епидемија малих богиња у НС

У Новом Саду је проглашена епидемија малих богиња након што су у граду утврђена два нова случаја те заразне болести, саопштено је из Института за јавно здравље Војводине, који је свим здравственим установама на подручју Новог Сада предложио мјере пооштреног надзора над морбилима.

Србија 04.01.2018 | 17:38
Епидемија малих богиња у НС
Вирус малих богиња изолован је код двије осмомјесечне бебе, које су примљене 1. јануара на Одјељење за одојчад у Дјечијој болници у Новом Саду, а њихово здравствено стање тренутно је стабилно.

Према подацима Института за јавно здравље Војводине, од 4. децембра до 3. јануара у Новом Саду је регистровано укупно осам обољелих од малих богиња, а лабораторијска потврда обољења за све пацијенте добијена је у Институту “Торлак” у Београду.

У саопштењу се наводи да су два случаја повезана са епидемијом малих богиња у другим дијеловима Србије. То је и био разлог да Институт за јавно здравље Војводине данас пријави епидемију морбила Институту за јавно здравље Србије.

Узраст обољелих од малих богиња је од осам мјесеци до 43 године. Од укупног броја обољелих двије особе нису вакцинисане, док за остале није познато да ли су вакцинисане.

Према подацима Института за јавно здравље Србије, на територији цијеле земље за сада је од малих богиња обољело 747 особа. Број обољелих повећава се из дана у дан, а више од 90 одсто њих није вакцинисано.

Мале богиње или морбиле су вирусно, веома заразно обољење из групе такозваних осипних грозница.

Болест углавном погађа дјецу, а клинички се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на вежњачи, слузокожи дисајних органа и појавом осипа.

Инкубација код морбила је устаљена и износи 10 до 11 дана и без икаквих је симптома.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

глас народа

04.01.2018 16:44

Медији у Србији поготово врше такву окупаторску кампању,страшно! Окупирани медији под западном палицом застрашују народ са епидемијама које су врло упитне зарад лобија за вакцине које изазивају аутизак код дјеце! Стоп лажним епидемијама и стоп западњачким вакцинама!

ОДГОВОРИТЕ