Epidemija malih boginja u NS

U Novom Sadu je proglašena epidemija malih boginja nakon što su u gradu utvrđena dva nova slučaja te zarazne bolesti, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji je svim zdravstvenim ustanovama na području Novog Sada predložio mjere pooštrenog nadzora nad morbilima.

Srbija 04.01.2018 | 17:38
Epidemija malih boginja u NS
Virus malih boginja izolovan je kod dvije osmomjesečne bebe, koje su primljene 1. januara na Odjeljenje za odojčad u Dječijoj bolnici u Novom Sadu, a njihovo zdravstveno stanje trenutno je stabilno.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od 4. decembra do 3. januara u Novom Sadu je registrovano ukupno osam oboljelih od malih boginja, a laboratorijska potvrda oboljenja za sve pacijente dobijena je u Institutu “Torlak” u Beogradu.

U saopštenju se navodi da su dva slučaja povezana sa epidemijom malih boginja u drugim dijelovima Srbije. To je i bio razlog da Institut za javno zdravlje Vojvodine danas prijavi epidemiju morbila Institutu za javno zdravlje Srbije.

Uzrast oboljelih od malih boginja je od osam mjeseci do 43 godine. Od ukupnog broja oboljelih dvije osobe nisu vakcinisane, dok za ostale nije poznato da li su vakcinisane.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, na teritoriji cijele zemlje za sada je od malih boginja oboljelo 747 osoba. Broj oboljelih povećava se iz dana u dan, a više od 90 odsto njih nije vakcinisano.

Male boginje ili morbile su virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe takozvanih osipnih groznica.

Bolest uglavnom pogađa djecu, a klinički se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa.

Inkubacija kod morbila je ustaljena i iznosi 10 do 11 dana i bez ikakvih je simptoma.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

глас народа

04.01.2018 16:44

Медији у Србији поготово врше такву окупаторску кампању,страшно! Окупирани медији под западном палицом застрашују народ са епидемијама које су врло упитне зарад лобија за вакцине које изазивају аутизак код дјеце! Стоп лажним епидемијама и стоп западњачким вакцинама!

ODGOVORITE