Патријарх против ријалити програма

Поглавар СПЦ бесан због Маце Дискреције и Змаја од Шипова јер, како каже, ријалити програми и њихови такмичари разарају наше друштво које као такво нема будућност!

Србија 04.01.2018 | 09:06
Патријарх против ријалити програма
Патријарх српски Иринеј у великом божићном интервјуу говорио је нацији о кључним проблемима и изазовима са којима се Србија данас суочава и нагласио да би, по његовом мишљењу, ријалити програми требало бити забрањени! На питање који су то проблеми савременог друштва, он је одмах осуо паљубу по најгледанијим програмима у земљи.

Тај ријалити нема смисао! Чудим се што је то уопште дозвољено! Ваљда да се покаже слобода, али није слобода бити подложен сваком злу. Заиста је чудно ко плаћа те људе који бораве у ријалитију и шта је њихов смисао. Моралне вредности нажалост више нису на цени, чујем неки млади свет који се хвали својим пороцима, а некада је лепота девојке била у њеној честитости, у образу девојачком, поштењу... Нажалост, данас то нису врлине и то је оно што је проблем нашега времена. Многи народи историјиски нису пропали због сиромаштва, него због беса и сувише уживања, а то прети и данашњем нараштају. Превише се гледа материјални интерес, за то се жртвују и част, и образ, и поштење. Породица нам је у врло великој кризи, а самим тим разбијено је и друштво! Такво друштво, нажалост, нема будућност - рекао је поглавар СПЦ-а у интервјуу за ТВ „Храм“.

Говорећи о положају Србије и односима са Истоком и Западом, он је јасно поручио да ми не седимо на две столице.

- И државни врх, и народ, и Црква желе мир са свима. Ми седимо на својој столицу када је реч о томе да смо између Истока и Запада и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо да будемо добри и са другима. Доста су нас бомбардовали, доста смо ратовали...

Црква рекла своје о дијалогу!

Коментаришући унуташњи дијалог о Косову који је покренуо председник Александар Вучић, патријарх српски каже да је СПЦ већ рекла своје.

- Када је реч о унутрашњем дијалогу, Црква се већ изјаснила. Ми не можемо замислити Србију без Косова и Метохије - поручио је патријарх Иринеј.

Када је реч о положају Српске православне цркве у региону, патријарх Иринеј је за црквену телевизију рекао да ту постоји доста проблема.

- Има их, али нису нерешиви. Постоји проблем са Македонијом, незрело је што су тражили да им мајка црква буде Бугарска, а са друге стране у Хрватској се и даље дешавају немили догађаји, а Црква на то ћути - рекао је он.

Упитан да ли је време за посету поглавара римокатоличке папе Фрања Србији, патријарх каже...

- Баш због свих односа историјиских који су и даље свежи и блиски, сматрамо да још томе није прилика... - закључио је он.

Највећа част жени је да рађа

Птријарх је говорио и о проблему наталитета.

- Један млад свештеник има 18 деце и не зна се које је од којег лепше, он потиче из породице с исто толико деце. Рађања деце многи се лишавају из свог личног комодитета. Има врло имућних који имају једно, двоје или ниједно дете. Али ме радује што је највећи природни прираштај Срба на Косову, иако нас је тамо мало остало. О проблему наталитета свако мора да размишља - они који су стручњаци у тој области и који то прате и рачунају, кажу да ћемо већ за 50 година бити мањина у Србији. А данас родитељи чине оно што ни животиње не чине, у животињском свету нема убистава. Погледајте како животиња када окоти неки живот, трчи и брани га, кокошка је у стању да скочи и спречи да било ко приђе пилету њеном. Једном сам рекао да је жена дужна да рађа, не само да је дужна, то је највећа част - рекао је патријарх.

(Ало)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Кики

04.01.2018 08:12

Жао ми је што ово морам, али од када Павле није са нама и црква је постала некакав ријалити.Попови се бахате, возе добра кола, неће са народом да причају, глуме нешто. Част изузецима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет ја

04.01.2018 08:46

Милион срећа па на нашем БНу приказују само врхунске културне перформансе. Нема заглупљивања народа са разним пјеваљкама. :)

Name

боро

04.01.2018 09:11

Ни ти Иринеју са својим владикама и поповима поготову ниси ништа бољи и ваш циљ је испирање мозга , а све ради на крају материјалне користи .

Name

Ријалити

04.01.2018 09:36

Ријалити је велики део попова,ријалити је један део владика,нпр.Георгије из Требиња,ријалти је и један део власти у Србији бивси Томо Гробар а у Реп.Српској Додик Гробар који сахрани властити народ.Извините ако сам неког заборавио набројати.

Name

Мира

04.01.2018 21:24

Нас патријарх Павле је олицење на кога би се требали угледати истојеци погнуте главе помињати.

Name

Зоки

04.01.2018 08:21

Госп.Иринеју,најбоље да овој Народ вратимо у десети вијек.Ви ни васи поданици не осјецате муку и сиромаство,вец зивите као бубрег у лоју са ледја овог Нарида.Док се разне религије нису поцеле мијесати у Дрзаву и политику,народ се мање мрзио и висе постовао.Ако Народ прихвата риалити ко си ти то да бранис.Много ста би ја Вама у СПЦ забранио,прво ту направите ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

04.01.2018 08:21

Госп.Иринеју,најбоље да овој Народ вратимо у десети вијек.Ви ни васи поданици не осјецате муку и сиромаство,вец зивите као бубрег у лоју са ледја овог Нарида.Док се разне религије нису поцеле мијесати у Дрзаву и политику,народ се мање мрзио и висе постовао.Ако Народ прихвата риалити ко си ти то да бранис.Много ста би ја Вама у СПЦ забранио,прво ту направите ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

04.01.2018 09:19

У праву си и мислим да смо вецина.

Name

СИЈУКС

04.01.2018 08:22

А, УПРАЗЊАВА "РИЈАЛИТИ ПОЛИТИКУ", тј. Црква кад позива за кога да се гласа на изборима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондор

04.01.2018 08:27

ТАЈ ИСТИ ПАТРИЈАРХ ЈЕ ОД ЦРКВЕ НАПРАВИО РИЈАЛИТИ ЈОС ГОРИ ОД ОВОГА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

04.01.2018 08:28

Патријарх помену све , а нерече ништа о цркви коју представља, јер вјера је ејдно, а црква друго, али је црква у Срба у великој мјери својим понашањима, поступцима , допринијела слабљењу вјере у Срба. Поменути наводи ; " ... Моралне вриједности нажалост више нису на цијени, " али не каже шта је Црква у Срба подузела да моралне вриједности буду на цијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

04.01.2018 09:09

СВЕ СЕ СВОДИ НА ПАРЕ.....НАЗАЛОСТ.

Name

Васко

04.01.2018 08:51

Драги моји Срби, има ли ико у овој РС да нам је по укусу. Прочитао сам ова три прва коментара па бих ауторе замолио да опишу своју добру а и лошу страну. Дакле, ми који читамо би требали знати да ли сте ви подобни да коментаришете и омаловажавате ама баш све живо што ходи по Српској земљи. Слажем се да има пуно онога што не ваља и што није људски али вјерујем да има барем мало оног што се зове искреност и поштење. Оволико искритиковати свештенике а подржавати неморални шоу програм је у најмању руку равно лудилу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МС

04.01.2018 21:27

срамота је оваке критике упутити сведтенству

Name

Логика

04.01.2018 09:59

Патеијарх као да је пао с друге планете.Он сматра незрелим то сто су Макендоци тражили да им мајка црква буде Бугарска.То је много боље за македонско друштво с обзиром на проблеме које Србија има и не може да их ријеши.Друго Бугарска је у ЕУ,а и културно су ближи.Ријалити нису посебно квалитетни програми ,али. њихов утицај је бољи од онога који има СПЦ у овом тренутку.СПЦ на челу с патријархом се не понаша у складу с овим временом.Подржавајући тајкуне и криминалне политицаре и попове попут Качавенде црква наноси штету свом народу.Она би требалс у складу са Христовим уцењем да се залазе за истину,правду,равноправност и напредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кенгур Мелбоурне

04.01.2018 11:20

Човек је управу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноставно Ријесење

04.01.2018 16:02

Коме се не свидја нека не гледа.Свијет је пуно љепси када те нико не присиљава на несто и када цовјек самостално одлуцује о себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

04.01.2018 19:36

дјелимично се слажем са патријархом ријалити су зло али зали није један велики ријалити наша политичка сварност учесници су све богатији а народ све сиромашнији ја предлажем да народ не гледа ријалити и да не гласа за једне те исте фаце већ 20 година па ће тог зла нестати

ОДГОВОРИТЕ