Patrijarh protiv rijaliti programa

Poglavar SPC besan zbog Mace Diskrecije i Zmaja od Šipova jer, kako kaže, rijaliti programi i njihovi takmičari razaraju naše društvo koje kao takvo nema budućnost!

Srbija 04.01.2018 | 09:06
Patrijarh protiv rijaliti programa
Patrijarh srpski Irinej u velikom božićnom intervjuu govorio je naciji o ključnim problemima i izazovima sa kojima se Srbija danas suočava i naglasio da bi, po njegovom mišljenju, rijaliti programi trebalo biti zabranjeni! Na pitanje koji su to problemi savremenog društva, on je odmah osuo paljubu po najgledanijim programima u zemlji.

Taj rijaliti nema smisao! Čudim se što je to uopšte dozvoljeno! Valjda da se pokaže sloboda, ali nije sloboda biti podložen svakom zlu. Zaista je čudno ko plaća te ljude koji borave u rijalitiju i šta je njihov smisao. Moralne vrednosti nažalost više nisu na ceni, čujem neki mladi svet koji se hvali svojim porocima, a nekada je lepota devojke bila u njenoj čestitosti, u obrazu devojačkom, poštenju... Nažalost, danas to nisu vrline i to je ono što je problem našega vremena. Mnogi narodi istorijiski nisu propali zbog siromaštva, nego zbog besa i suviše uživanja, a to preti i današnjem naraštaju. Previše se gleda materijalni interes, za to se žrtvuju i čast, i obraz, i poštenje. Porodica nam je u vrlo velikoj krizi, a samim tim razbijeno je i društvo! Takvo društvo, nažalost, nema budućnost - rekao je poglavar SPC-a u intervjuu za TV „Hram“.

Govoreći o položaju Srbije i odnosima sa Istokom i Zapadom, on je jasno poručio da mi ne sedimo na dve stolice.

- I državni vrh, i narod, i Crkva žele mir sa svima. Mi sedimo na svojoj stolicu kada je reč o tome da smo između Istoka i Zapada i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo da budemo dobri i sa drugima. Dosta su nas bombardovali, dosta smo ratovali...

Crkva rekla svoje o dijalogu!

Komentarišući unutašnji dijalog o Kosovu koji je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, patrijarh srpski kaže da je SPC već rekla svoje.

- Kada je reč o unutrašnjem dijalogu, Crkva se već izjasnila. Mi ne možemo zamisliti Srbiju bez Kosova i Metohije - poručio je patrijarh Irinej.

Kada je reč o položaju Srpske pravoslavne crkve u regionu, patrijarh Irinej je za crkvenu televiziju rekao da tu postoji dosta problema.

- Ima ih, ali nisu nerešivi. Postoji problem sa Makedonijom, nezrelo je što su tražili da im majka crkva bude Bugarska, a sa druge strane u Hrvatskoj se i dalje dešavaju nemili događaji, a Crkva na to ćuti - rekao je on.

Upitan da li je vreme za posetu poglavara rimokatoličke pape Franja Srbiji, patrijarh kaže...

- Baš zbog svih odnosa istorijiskih koji su i dalje sveži i bliski, smatramo da još tome nije prilika... - zaključio je on.

Najveća čast ženi je da rađa

Ptrijarh je govorio i o problemu nataliteta.

- Jedan mlad sveštenik ima 18 dece i ne zna se koje je od kojeg lepše, on potiče iz porodice s isto toliko dece. Rađanja dece mnogi se lišavaju iz svog ličnog komoditeta. Ima vrlo imućnih koji imaju jedno, dvoje ili nijedno dete. Ali me raduje što je najveći prirodni priraštaj Srba na Kosovu, iako nas je tamo malo ostalo. O problemu nataliteta svako mora da razmišlja - oni koji su stručnjaci u toj oblasti i koji to prate i računaju, kažu da ćemo već za 50 godina biti manjina u Srbiji. A danas roditelji čine ono što ni životinje ne čine, u životinjskom svetu nema ubistava. Pogledajte kako životinja kada okoti neki život, trči i brani ga, kokoška je u stanju da skoči i spreči da bilo ko priđe piletu njenom. Jednom sam rekao da je žena dužna da rađa, ne samo da je dužna, to je najveća čast - rekao je patrijarh.

(Alo)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Kiki

04.01.2018 08:12

Žao mi je što ovo moram, ali od kada Pavle nije sa nama i crkva je postala nekakav rijaliti.Popovi se bahate, voze dobra kola, neće sa narodom da pričaju, glume nešto. Čast izuzecima

ODGOVORITE
Name

Opet ja

04.01.2018 08:46

Milion sreća pa na našem BNu prikazuju samo vrhunske kulturne performanse. Nema zaglupljivanja naroda sa raznim pjevaljkama. :)

Name

boro

04.01.2018 09:11

Ni ti Irineju sa svojim vladikama i popovima pogotovu nisi ništa bolji i vaš cilj je ispiranje mozga , a sve radi na kraju materijalne koristi .

Name

Rijaliti

04.01.2018 09:36

Rijaliti je veliki deo popova,rijaliti je jedan deo vladika,npr.Georgije iz Trebinja,rijalti je i jedan deo vlasti u Srbiji bivsi Tomo Grobar a u Rep.Srpskoj Dodik Grobar koji sahrani vlastiti narod.Izvinite ako sam nekog zaboravio nabrojati.

Name

Mira

04.01.2018 21:24

Nas patrijarh Pavle je olicenje na koga bi se trebali ugledati istojeci pognute glave pominjati.

Name

Zoki

04.01.2018 08:21

Gosp.Irineju,najbolje da ovoj Narod vratimo u deseti vijek.Vi ni vasi podanici ne osjecate muku i siromastvo,vec zivite kao bubreg u loju sa ledja ovog Narida.Dok se razne religije nisu pocele mijesati u Drzavu i politiku,narod se manje mrzio i vise postovao.Ako Narod prihvata rialiti ko si ti to da branis.Mnogo sta bi ja Vama u SPC zabranio,prvo tu napravite red.

ODGOVORITE
Name

Zoki

04.01.2018 08:21

Gosp.Irineju,najbolje da ovoj Narod vratimo u deseti vijek.Vi ni vasi podanici ne osjecate muku i siromastvo,vec zivite kao bubreg u loju sa ledja ovog Narida.Dok se razne religije nisu pocele mijesati u Drzavu i politiku,narod se manje mrzio i vise postovao.Ako Narod prihvata rialiti ko si ti to da branis.Mnogo sta bi ja Vama u SPC zabranio,prvo tu napravite red.

ODGOVORITE
Name

borac

04.01.2018 09:19

U pravu si i mislim da smo vecina.

Name

SIJUKS

04.01.2018 08:22

A, UPRAZNJAVA "RIJALITI POLITIKU", tj. Crkva kad poziva za koga da se glasa na izborima!

ODGOVORITE
Name

Kondor

04.01.2018 08:27

TAJ ISTI PATRIJARH JE OD CRKVE NAPRAVIO RIJALITI JOS GORI OD OVOGA.....

ODGOVORITE
Name

RAJNA

04.01.2018 08:28

Patrijarh pomenu sve , a nereče ništa o crkvi koju predstavlja, jer vjera je ejdno, a crkva drugo, ali je crkva u Srba u velikoj mjeri svojim ponašanjima, postupcima , doprinijela slabljenju vjere u Srba. Pomenuti navodi ; " ... Moralne vrijednosti nažalost više nisu na cijeni, " ali ne kaže šta je Crkva u Srba poduzela da moralne vrijednosti budu na cijeni.

ODGOVORITE
Name

Xxl

04.01.2018 09:09

SVE SE SVODI NA PARE.....NAZALOST.

Name

Vasko

04.01.2018 08:51

Dragi moji Srbi, ima li iko u ovoj RS da nam je po ukusu. Pročitao sam ova tri prva komentara pa bih autore zamolio da opišu svoju dobru a i lošu stranu. Dakle, mi koji čitamo bi trebali znati da li ste vi podobni da komentarišete i omalovažavate ama baš sve živo što hodi po Srpskoj zemlji. Slažem se da ima puno onoga što ne valja i što nije ljudski ali vjerujem da ima barem malo onog što se zove iskrenost i poštenje. Ovoliko iskritikovati sveštenike a podržavati nemoralni šou program je u najmanju ruku ravno ludilu.

ODGOVORITE
Name

MS

04.01.2018 21:27

sramota je ovake kritike uputiti svedtenstvu

Name

Logika

04.01.2018 09:59

Pateijarh kao da je pao s druge planete.On smatra nezrelim to sto su Makendoci tražili da im majka crkva bude Bugarska.To je mnogo bolje za makedonsko društvo s obzirom na probleme koje Srbija ima i ne može da ih riješi.Drugo Bugarska je u EU,a i kulturno su bliži.Rijaliti nisu posebno kvalitetni programi ,ali. njihov uticaj je bolji od onoga koji ima SPC u ovom trenutku.SPC na čelu s patrijarhom se ne ponaša u skladu s ovim vremenom.Podržavajući tajkune i kriminalne politicare i popove poput Kačavende crkva nanosi štetu svom narodu.Ona bi trebals u skladu sa Hristovim ucenjem da se zalaze za istinu,pravdu,ravnopravnost i napredak.

ODGOVORITE
Name

Kengur Melbourne

04.01.2018 11:20

Čovek je upravu!

ODGOVORITE
Name

Jednostavno Rijesenje

04.01.2018 16:02

Kome se ne svidja neka ne gleda.Svijet je puno ljepsi kada te niko ne prisiljava na nesto i kada covjek samostalno odlucuje o sebi.

ODGOVORITE
Name

mm

04.01.2018 19:36

djelimično se slažem sa patrijarhom rijaliti su zlo ali zali nije jedan veliki rijaliti naša politička svarnost učesnici su sve bogatiji a narod sve siromašniji ja predlažem da narod ne gleda rijaliti i da ne glasa za jedne te iste face već 20 godina pa će tog zla nestati

ODGOVORITE