Окитили јелку добрим дјелима

Ученици продуженог боравка у фочанској Основној школи "Свети Сава" на необичан начин окитили су новогодишњу јелку - својим добрим дјелима.

Република Српска 31.12.2017 | 12:28
Окитили јелку добрим дјелима
Кићење јелке доброте трајало је 20 дана и састојало се из исто толико задатака које је требало ријешити, а који су се крили испод главних украса на јелци од хамер папира, налијепљеној на вратима учионице.

Након што би поступили по упутствима из задатка, тако што би обрадовали неког од другара, укућана, родбине или пролазника које сретну на улици, ученици би сутрадан засписивали своје дјело на папирне украсе и лијепили на јелку.

Прикупљали су слаткише и играчке за дјецу из Сервис центра за помоћ особама са тешкоћама у развоју "Трачак наде", хранили су промрзле животиње, у разговору користили лијепе изразе, писали Дједа Мразу жеље, не за себе већ за другога, остављали лијепе поруке татама и мамама под јастук, а другарима у ципелу или јакну, а неки од затака били су и дан осмијеха и дан загрљаја.

Ања Достић је нацртала и украсила срце и смајлић за своју другарицу да би је разведрила након што јој је преминула бака, а Евгеније Ђого је од Дједа Мраза за своју сестру пожелио да јој за рођендан дође што више другара.

"Научио сам да не треба само ових 20 дана бити добар, него и више", каже Евгеније.



Његова другарица Доротеа Савић напомиње да су наступали и на приредби за дјецу из "Трачка наде". "Моја мама је направила и торту коју смо однијели у `Трачак наде`. Много смо их обрадовали", каже Доротеа.

Јана Чанчар каже да је доброта када учинимо неко добро дјело или помогнемо старијој особи, а Андреи Матовић омиљени задатак је био да нахрани животињу.

"Нахранила сам голуба и сада ми редовно долази по храну", прича Андреа.

И Анђела Костовић је нахранила голуба који је био повријеђен и помогла му да оздрави, док Александар Јокнић каже да је за свог рођака од Дједа Мраза пожелио омиљену играчку.

Са папирних украса налијепљних на јелку могу се прочитати и овакви описи малих подвига - данас сам помогла брату да пређе преко поледице, превео сам баку преко улице, понијела сам комшиници цегер из продавнице, подигао сам друга када је пао са санки, помогла сам мами да поспреми кућу...

Учитељица у продуженом боравку Драгана Арсић каже да је један од затака био да дјеца направе чаробну кутију лијепих ријечи.

"Имали су задатак да цијели дан једни другима говоре лијепе ријечи. Остављали су лијепе поруке и радницима школе, својим друговима у школску торбу, ципелу или јакну да се изненаде. Довољно је зрнце пажње да дјеца промијене средину у којој се налазе на позитивно", истиче Арсићева.

ОШ "Свети Сава" из Фоче од ове године је дио европске заједнице просвјетних радника "Твининг", која окупља око 60 школа, а јелке доброте ове зиме красиће четири школе у Европи.

"Ученицима се веома свидјело учешће у пројекту, сви су били врло активни, радовали су сваком задатку и једва чекали сљедећи, тако да смо на крају добили јелку са добрим дјелима", поносна је на своје ученике учитељица Драгана Арсић.

На занимљив начин, у ишчекивању новогодишњих празника, кроз игру, али и уз плес и музику, ђаци су украшавајући своју необичну јелку стицали корисне навике, учили се лијепом понашању и схватали шта значи бити несебичан, а свим људима су пожељели да их у наредној години краси што више добрих дјела.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар