Okitili jelku dobrim djelima

Učenici produženog boravka u fočanskoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" na neobičan način okitili su novogodišnju jelku - svojim dobrim djelima.

Republika Srpska 31.12.2017 | 12:28
Okitili jelku dobrim djelima
Kićenje jelke dobrote trajalo je 20 dana i sastojalo se iz isto toliko zadataka koje je trebalo riješiti, a koji su se krili ispod glavnih ukrasa na jelci od hamer papira, nalijepljenoj na vratima učionice.

Nakon što bi postupili po uputstvima iz zadatka, tako što bi obradovali nekog od drugara, ukućana, rodbine ili prolaznika koje sretnu na ulici, učenici bi sutradan zaspisivali svoje djelo na papirne ukrase i lijepili na jelku.

Prikupljali su slatkiše i igračke za djecu iz Servis centra za pomoć osobama sa teškoćama u razvoju "Tračak nade", hranili su promrzle životinje, u razgovoru koristili lijepe izraze, pisali Djeda Mrazu želje, ne za sebe već za drugoga, ostavljali lijepe poruke tatama i mamama pod jastuk, a drugarima u cipelu ili jaknu, a neki od zataka bili su i dan osmijeha i dan zagrljaja.

Anja Dostić je nacrtala i ukrasila srce i smajlić za svoju drugaricu da bi je razvedrila nakon što joj je preminula baka, a Evgenije Đogo je od Djeda Mraza za svoju sestru poželio da joj za rođendan dođe što više drugara.

"Naučio sam da ne treba samo ovih 20 dana biti dobar, nego i više", kaže Evgenije.



Njegova drugarica Dorotea Savić napominje da su nastupali i na priredbi za djecu iz "Tračka nade". "Moja mama je napravila i tortu koju smo odnijeli u `Tračak nade`. Mnogo smo ih obradovali", kaže Dorotea.

Jana Čančar kaže da je dobrota kada učinimo neko dobro djelo ili pomognemo starijoj osobi, a Andrei Matović omiljeni zadatak je bio da nahrani životinju.

"Nahranila sam goluba i sada mi redovno dolazi po hranu", priča Andrea.

I Anđela Kostović je nahranila goluba koji je bio povrijeđen i pomogla mu da ozdravi, dok Aleksandar Joknić kaže da je za svog rođaka od Djeda Mraza poželio omiljenu igračku.

Sa papirnih ukrasa nalijepljnih na jelku mogu se pročitati i ovakvi opisi malih podviga - danas sam pomogla bratu da pređe preko poledice, preveo sam baku preko ulice, ponijela sam komšinici ceger iz prodavnice, podigao sam druga kada je pao sa sanki, pomogla sam mami da pospremi kuću...

Učiteljica u produženom boravku Dragana Arsić kaže da je jedan od zataka bio da djeca naprave čarobnu kutiju lijepih riječi.

"Imali su zadatak da cijeli dan jedni drugima govore lijepe riječi. Ostavljali su lijepe poruke i radnicima škole, svojim drugovima u školsku torbu, cipelu ili jaknu da se iznenade. Dovoljno je zrnce pažnje da djeca promijene sredinu u kojoj se nalaze na pozitivno", ističe Arsićeva.

OŠ "Sveti Sava" iz Foče od ove godine je dio evropske zajednice prosvjetnih radnika "Tvining", koja okuplja oko 60 škola, a jelke dobrote ove zime krasiće četiri škole u Evropi.

"Učenicima se veoma svidjelo učešće u projektu, svi su bili vrlo aktivni, radovali su svakom zadatku i jedva čekali sljedeći, tako da smo na kraju dobili jelku sa dobrim djelima", ponosna je na svoje učenike učiteljica Dragana Arsić.

Na zanimljiv način, u iščekivanju novogodišnjih praznika, kroz igru, ali i uz ples i muziku, đaci su ukrašavajući svoju neobičnu jelku sticali korisne navike, učili se lijepom ponašanju i shvatali šta znači biti nesebičan, a svim ljudima su poželjeli da ih u narednoj godini krasi što više dobrih djela.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar