Мутне радње у општини Рогатица

За више од годину дана вршења власти у Рогатици СНСД није реализовао нити један пројекат. Изузев увођења централног гријања у зграду општине, а и то је урађено мимо закона. Средства за ову инвестицију обезбијеђена су из прилива од ШГ „Сјемећ" по основу експлоатације дрвних сортимената, иако закон децидирано каже да се она намјенски користе искључиво за пројекте у руралним дијеловима општине из којих су сортименти одсјечени.

Република Српска 29.12.2017 | 12:09
Мутне радње у општини Рогатица
Као незаконити директор ШГ Милорад Јагодић је „уштекао" преко 600.000 КМ ових пара, плус 100.000 КМ камата у 2016-ој години, да би буџету општине средства пребацио тек у 2017-ој, након што је изабран за начелника. Плус око 750.000 КМ из 2017-те године, дођемо до цифре од око 1,5 милиона КМ, само од дрвних сортимената, за које јавност Рогатице нема никакву информацију за шта су потрошене у овој години. Нити има изгледа да ће ту информацију добити.

Колики је износ ребаланса и због чега је он био нужан?

Након година у којима су сједнице СО најављиване данима унапријед, објављивани сви материјали, а онда и сви донесени документи, чак и резултати гласања, у посљедној години датуми одржавања општинског парламента власт крије „као гуја ноге".

Јавност сада остаје ускраћена чак и за документе за које је Општинска управа по закону обавезна да их предочи грађанима, попут најважнијих - буџета и службених гласника. И кад се нешто објави то не буду комплетне чак ни полуинформације.  Рецимо, најављивана је јавна расправа о нацрту другог ребаланса буџета, али јавност никад није добила информацију да ли је она одржана и какве су приједлоге грађани изнијели.

Након тога званична општинска wеб страница у извјештају са сједнице на којој је усвојен други нацрт ребаланса буџета ни једним бројем не доноси тачан износ најважнијег финансијског документа општине хттпс://www.рогатица.ба/у-новој-години-два-нова-санитетска-возила-за-дом-здравља-и-реновирање-основне-сколе/

О разлозима који су довели до ребаланса овдје се наводи „Планирано је да заједничким снагама Влада Републике Српске и Општина Рогатица улаже 300.000 КМ у реновирање ове установе. То је и разлог зашто је дошло до ИИ ребаланса буџета општине Рогатица који је усвојен на данашњој XИВ сједници Скупштине општине Рогатица" а ни једном рјечју се не спомиње кредитно задуживање општине.

У новинарском извјештају једног регионалног портала наводе се потпуно други разлози за ребаланс „До повећања прихода у буџету дошло је ради очекиваног прилива кредитних средстава по основу задужења општине путем прве емисије обвезница јавном понудом номиналне вриједности од 900.000 марака..."

Такође, ни једном рјечју се не спомиње ни наводни минус општинског буџета у мандату претходне власти од 2,5 милона, којим је чак и предсједник РС излазио у јавност приликом недавне посјете Рогатици.

 Да имамо брашна и кромпира позајмили би тепсију и направили би питу

Са сједнице СО Рогатица један регионални портал, чији је новинар, уз општинске службенике задужене за информисање, једини присутни журналиста на сједници, доноси детаљан план капиталних инвестиција, са тачним цифрама.

Ту стоји да ће у периоду 2018-2020-та бити реализовано 48 пројеката, од чега чак 23 у предизборној 2018-ој години у Рогатицу. Више је него интересантна финансијска конструкција од чак 24 милиона КМ.

Од тога износа општина има(ће) 1,8 милиона КМ. Подићи ће кредит од 1 милион. Донатори ће им поклонити 7,3 милиона. Недостајаће још „само" 14,5 милиона, за које се не зна како ће бити обезбијеђени. Као кад би неко од нас направио план да купи аутомобил вриједан 24.000 КМ, а надао да ће у кући се имати 1.800 КМ, подићи кредит од 1.000, надао се да ће му неко поклонити 7.300 КМ, а за преосталих 14.300 појма нема како ће ни шта ће. Или као она Ромкиња која се „фемкала" како нема брашна, уља ни кромпира у кући, а да има позајмила би тепсију па би направила питу. Даље виц каже да је дијете пружило руку да куса ту замишљену питу, а мајка га ударила по рукама да остави мало и осталима, да не поједе све само.

Биће, биће, за изборчиће

Оно што од свега овога јесте реално то је да ће општина у наредној години завршити изградњу започетог градског базена кредитним средствима у износу од 900.00 КМ. Очекивано је и да ће базен свечано отворити предсједник СНСД-а Милорад Додик, ма за шта био кандидат, и да ће о томе медији извјештавати нашироко и надугачко.

Пошто је 2018-та година избора можда су извјесна и ова средства од 175.000 КМ које је  Влада РС обећала дати за реконструкцију Основне школе и набавку 2 санитетска возила. Посебно кад се зна да то није никаква донација, него редовна активност, јер је финасирање и школства и здравства у надлежности Владе, а не Општине.

Тако да умјесто да Влада РС улаже у неразвијену општину Рогатица, општина ће из свог буџета финасирати дјелатности из надлежности Владе, и то у скоро подједнаким износима, јер је укупна инвестиција 300.000 КМ.

Такође, јавност би требало да зна и то да је Влада РС у 2017-ој години овој општини одобрила свега 14.500 КМ редовних средстава која општини Рогатица припадају по основу њене неразвијености.

(БН) 

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

Маца Дискреција

29.12.2017 11:31

Ма биће нама боље уз ове црвене фигурице...........свима нама је одлично.....јер тако је мали Баја рекао :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег из Калиновика

29.12.2017 12:06

Шта је тако је и у нашој општини, шта хоћете све да знате. Ми ђе владамо све је под нашом контролом.

Name

Маца Дискреција

29.12.2017 13:50

Све има свој почетак и крај, а ви се на почетку краја......уживај у погледу ;)

Name

Василије

29.12.2017 11:52

Рогатица постала црна рупа без дна. Ваља да се напуне џепови оних који су лопова довели за начелника, ваља да се сакрије и за изборе, а пола народа у Рогатици нема за божићну заоблицу, нити дрва да се зимус огрије. Еј, јадна Рогатице, коме си се продала за сићу, сад испаштај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОБРАЗ

29.12.2017 13:54

Црвена власт је од народа направила сиротињу и сад је купује сваке избореза мале паре. Докле ће људи пристати да се проститушу са судбином своје дјеце, унука и будућих покољења?!

Name

Ацо

29.12.2017 14:46

А каква је то.напредна општина.била кад је владао СДС сви побјегли у БИЈЕЉИНУ.

Name

еколог рогатица

29.12.2017 12:47

Као љубитељ природе и еколог мислио сам да могу удружења еколошка, рибарска, планинарска, ловачка и друга помоћи да се не краде шума, да се на све стране не баца смеће, да се не уништавају природна богаства, посебно наше прелијепе ријеке. Видим да не може, неко је морао рећи доста. Хвалим те Боже кад онај Лазаревић основа ЗЕЛЕНЕ, не може другачије, неего као што су урадили зелени у Европи. Коштаће моје рогатичке начелнике крађа шуме, миницентрале, коштаће Јагодића, прошлог начелника и све у влади који су дозволили онај злочин на Прачи. Одговараће и они који су дозволили да се муслимани на српској територији на ријеци Прачи- Бањ Стијена праве централу, коштаће вас примитивци ваше кабадахијско понашање и пљачка народа, видим да су ЗЕЛЕНИ жестоко кренули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скојевац

29.12.2017 13:52

Ало Зелени, смањи са травом и погледај реалност. Народ нема ста да једе, јос мало па ће бити редови ал пред контејнером а ти причаш о здравом ваздуху!?

Name

Дијаспора

22.03.2018 06:02

ЗАСТА ДАДОСЕ СВОЈЕ ЗИВОТЕ МОЈА БРАЦА, СРАМ ВАС БИЛО.

Name

СзП

29.12.2017 14:12

Ниста цудно, они без мутних радњи не могу да постоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лемилица

29.12.2017 19:29

Ма какви "црвени и плави"..јесте ли ви заиста убјеђени да сте у односу на оне друге бољи... Дјоко Раздољац је идол свих вас политичара и у себи му завидите,јер му је кашика упала у мед..а овамо га пљујете као издајника или га ови што им је пришао глеадју као хињу..и након овог мандата,уколико РС буде и даље постојала,а што би било погубно по обичне смртнике Српске националности,опет ће Дјоку приграбити они којим буде требао.Не замајавајте ово мало нас што још мислимо својом главом.. Да у идућем мандату засједе Павица на кормило ове касабе,опет би "привредници"њему дували у дупе,онако "патриотски",а за добро Срба,хахаха...Е сад,кад би почело рикошетирати око ногу...куд би онда те "патриоте"што се шепуре са џиповима (у ове празничне дане,када нигдје нема хуманитарних штандова по продавницама-ваљда свима нама је потаман),под условом да се којим случајем граница са "мајком"затвори...они би боси прегазили брда и долине само да их одбрана српства мине...Жалосни смо као народ и овим не помажемо Србима,него њиховим противницима...мало мућните тим главама..сретна нам нова година..читава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

До побједе

29.12.2017 23:50

Ста се друго могло и оцекивати у Рогатици? Куповни нацелник, предсједник скупстине, Дјоко папак, цовјек без трунке морала, замјеник предсједника вјецити студент, купљени одборници СНСД-а. Дно дна, нема даље. Опозиција, коју цине цасни и постени људи, теско иста мозе да промјени, јер приликом гласања немају довољно руку. Е Рогатицо, коме си се продала. Јад и цемер је сад у Рогатици, али ако Бог да доци це црвеној банди крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лемилица

31.12.2017 20:59

..још од Нојеве барке част и поштење су мисаона именица у Рогатици,а то је видио и Иво Андрић,кад је то преточио пером на хартију у "Ћуприји"...подсјетићу : “Ако видиш сиромашки одјевена путника:оборио главу и поклопио се по коњу као да је у прошњу пошо,удри слободно,то је Рогатичанин.Такви су сви: тврдице и тутумраци,а пуни пара ко шипак“

Name

андја дјериц

02.04.2018 11:30

Ово је смијесно.

Name

куку нама са нама

17.12.2019 12:51

Ови мало да се јаве да постоје,а сутра це се уцутати и тако...... село гори...итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

17.12.2019 13:27

Ма пусти то..рокај Рока док се мозе...ДА ЈЕ СРЕЦЕ,ТАЈ,А ВАЉДА ЈЕ У ПИТАЊУ МЛАДИ БАКОЊА,ЈЕ ЗБОГ ТОГА ДО САД ТРЕБО БИТИ У ФАЗИ, ДА ТРАЗИ ПРИЈЕВРЕМЕНО ПУСТАЊЕ ИЗ ХАПСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

17.12.2019 18:26

И да ли би устале ове коке, ако би Таминдзија"кртола",опет показао свој одгој..Мало им слободе,па хоце јос..зато и оде све у оно сто оне имају и тиме се к..це

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

17.12.2019 18:54

На вријеме стижу-таман да се консолидују до 25.12 односно 7.1

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

18.12.2019 08:50

Година му није пуно,зато је по традицији у јарак и муно...Управо ово је доказ да нама нема спаса без тудје кандзије...како да се вец једном неопамете на несрецама претходника?А сто је најгоре,због оваквих слуцајева,почећемо и савјесног возача осудјивати као несавјесног

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

18.12.2019 13:34

Ако овако будете наставили,мало це их бити на слободи,јер све сто раде,по опстинама,у којима су на власти ови из континуитета,раде управо преко поткрадања сума,тако сто арце сумску касу и њихов МТС

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

18.12.2019 19:19

"забринути шерифе"прво се информиши шта жунић каже,па онда даји изјаве"да-не"

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

19.12.2019 17:43

...дај богати...окрени главу и продужи даље-нисмо ми нација која цијени своју земљу-АЛИ ТЕК ШТО ВЈЕРУ ЦИЈЕНИМО....ИЗМЕЂУ ЈАГЊЕТА И ОСЛИЋА,ДАНАС СМО ТРЧАЛИ ПРЕД ЈАГЊЕ,АЛИ УЗ ОБАВЕЗНУ ПРИЧУ О ПОШТОВАЊУ ПРАЂЕДОВСКИХ ОБИЧАЈА,УЗ ШИРОКО РАЗМАХИВАЊЕ КРСТОМ..И ЗАТО ...ДАЈ БОЖЕ И ДАНАШЊИ ПРАВЕДНИ НИКОЛО,МАЛО ТЕ СПРАВЕ СА ДРАЧА ПРЕОРЈЕНТИШИТЕУ НА ОВУ "СВЕТУ СРПСКУ ПОСТОЈБИНУ"..ДА ЈЕДНОМ ПРЕКРАТИМО ОВАКВО "ЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

21.12.2019 17:54

Ви као да сте јуче дошли у БиХ-ко вам је бранио просвједовати око избора или осталих превара овог лика..што вам је сад крив..ОВО ЈЕ ПРАВО РЈЕШЕЊЕ ЗА ОБИЧНИ НАРОД..за друге сегменте,сад је доцкан..гледајте за будуће потезе да ли ће те окретати главурду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

22.12.2019 15:36

Ништа ово неће промјенити љубав према баји..битан је посао и радно мјесто,а патриотизам је одавно на маргини сваког србина..почевши од папе иринеја,па наниже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјете рога'це

23.12.2019 13:07

Ево је код нас Нешковић отворио скоро."Конкурс"за раднике се вртио два мјесеца ,али...У КАНЦЕЛАРИЈИ НАЦЕЛНИКА...Ем сто је направљена у насељу,гдје би овако несто однијело и зивоте дјеце,ем сто се вец виду квалитет кадра"са конкурса"..Данас прилазимо да наспемо гориво,кад поред једног од пиштоља стоји паркирано возило..нигдје никога близу..и ста да се какав кркобабиц залети у то возило,а са друге стране ваљда се ту возило задрзавају тек колико је потребно да напуне резервоар.Елем,све огледало до огледала финог понасања..

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

23.12.2019 13:15

Онда друзе то им реци и напусти сједницу и ти и сви,али не,ви хоцете да паламудите,а да новац капне на рацун...Да сте крајње културни и мудри били све ове двије деценије и тада би се ваша рјец теско признала у вези БХ,а о оваквом понасању сувисно је казивати иста

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

23.12.2019 13:29

Прц Милојка..цик га од сутра изадји на протест против НАТЕ...ето их одма да разјуре зиваљ,са изјавом...ПОТПИСАО ВАМ ЈЕ СЕРДАР,ЦУРИК НАЗАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

23.12.2019 17:11

Побисе нас наси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

24.12.2019 09:56

Цији ли је и ко ли је па му се ни иницијали"не знају"

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

25.12.2019 10:12

А,непознати,да ли ти је познато знацење термина бацање рукавице у лице..у овом слуцају..папирици..Упознај се са основним постулатима,па писи тек тада

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

25.12.2019 13:26

Да сте ви здраво,овај НДП и слицни ће добити много више гласова него здрав разум мозе претпоставити у тренуцима огорцења.Тиме це вам и нам,ваљда бити јасно,како је народ издресиран и како је стокхолмски синдром утицао на ову стоку ситна зуба

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

25.12.2019 14:57

Ово је потврда струцне оспособљености,ПРВЕНСТВЕНО радника пумпе,па и границара а на крају и градјана ..некадасња златна ОНО и ДСЗ па војска...Данас је битна СТРАНКА..куку нама са нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

27.12.2019 18:56

Сад ће и он Миловим стопама-живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

27.12.2019 19:02

како рече шојике вечерас у белој лађи,кад су га напрашили штрајкачи:БРАЋОООО СРБИ,ВИ ЈОШ НИСТЕ ..и у праву је

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

28.12.2019 16:17

Откуд сад снијег да пада..баш нас је изненадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

29.12.2019 17:28

Чим га ухвате,путити га,оно као рибу,нек живи,јер ми смо "хуман"народ,али у контра смјеру..

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

30.12.2019 15:21

Надалеко нема народа који воли своју земљу и ресурсе,као наше србенде...и сутра кад је сахране,пуцице прица,како су нас други унистили..Сто прије судбина РСК,то боље за правог србина,на жалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

31.12.2019 13:45

Хоце ли га СНСД омладина сад здусно бранити..они су сад главна осовина српства

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

01.01.2020 19:23

ти си га мицо баш срасла..читав регион бруји о томе,а ти ништа.ВИДИТЕ ЛИ ЈАДНИ НАРОДЕ,ДА СЕ БОГ СВИМ СИЛАМА ТРУДИ ДА ВАМ ОТВОРИ ОЧИ,НЕСРЕТНИ СРБИ,А ЗБОГ МИТРОВДАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

02.01.2020 16:15

Она је ту по задатку..заболи је за српском реалности

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

03.01.2020 13:00

А папа Иринеј се пуно и не огласава,њега се то и не тице

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

03.01.2020 13:05

Све ОК,али ко је бирао Мила и ала Мила..зар не би требали протествовати са акцентом да ЊЕГА смјене,а не да се трази забрана закона..знаци опет у контра смјеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

03.01.2020 19:37

ово су двојица најодговорнијих који ће угасити српство..упамтите

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

05.01.2020 15:10

Ако ће тај митинг бити као и овај у Рогатици,онда се немојте ни будити..срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

05.01.2020 16:25

Па гдје су влаике,а црква се брани...глупи народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

07.01.2020 12:04

А дје Мило у том цину,литургије...то је доцкан за њега,хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

07.01.2020 13:08

Ако се праве конкурси,који одговарују онима који су предодређени за то радно мјесто...што је чудно ово што раде политичари у Црној Гори..уосталом то чека и српство у србији и републици српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

11.01.2020 13:06

Управо тако...право у "сриду"..од бјелоглавог супа и његове црногорске идеје да "сацува" србе,те 92,досли смо до позиције да и искасапљену српску старицу сви зову злоцинцем ..СТА СТЕ УРАДИЛУ ПО ТОМ ПИТАЊУ И ВИ И ОНИ...НИШТА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

20.01.2020 13:47

Сад це се оптузница противу "првог борца рс",повуци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

26.01.2020 23:10

Остави се демагогије..Мићо нас занима,пусти лајање..не мора значити да ћеш изаћи на површину ако овај тоне..зато заради да те цјене..

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

04.02.2020 13:34

Ово је стварно дно,како од ових,тако и од оних који це преци преко ове одбијенице..и оно најгоре,сваки глас који добију на идуцим неким изборима,ови садасњи,требао би бити процесуиран као издаја отадзбине..

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

09.02.2020 11:08

Све мој до мојега и сутра на изборима опет ће стока ситног зуба бирати оне који су их већ ојадили..сретно до дна понора у који већ убрзано падамо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

09.02.2020 15:31

ево га и овај почео бити наиван,ко онај бакоња..значи крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

14.02.2020 13:34

Због овога не треба избацити,стране него насе судије,а довести странце и то на мандат од годину дана,а платити их по учинку....само тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

17.02.2020 08:23

Обрвица

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

12.05.2020 06:41

Сеф за примјер...реалност у Бајиној басти

ОДГОВОРИТЕ
Name

антихрист

11.08.2020 12:39

Знаци брате корона се задрзава и на доњем дјелу ледја...мора да је "прицасника"дрзо за кукове док га је"исповједо"ДОКЛЕ СМО ДОГУРАЛИ БЛАГИ БОЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

леми

15.04.2021 06:19

Цек мало...реце ли Бајоне несто неки дан,гледе усвојивости будзета....знаци прст на цело,ако имате иста испод цела,сви који курцате како је мали јак..

ОДГОВОРИТЕ