Mutne radnje u opštini Rogatica

Za više od godinu dana vršenja vlasti u Rogatici SNSD nije realizovao niti jedan projekat. Izuzev uvođenja centralnog grijanja u zgradu opštine, a i to je urađeno mimo zakona. Sredstva za ovu investiciju obezbijeđena su iz priliva od ŠG „Sjemeć" po osnovu eksploatacije drvnih sortimenata, iako zakon decidirano kaže da se ona namjenski koriste isključivo za projekte u ruralnim dijelovima opštine iz kojih su sortimenti odsječeni.

Republika Srpska 29.12.2017 | 12:09
Mutne radnje u opštini Rogatica
Kao nezakoniti direktor ŠG Milorad Jagodić je „uštekao" preko 600.000 KM ovih para, plus 100.000 KM kamata u 2016-oj godini, da bi budžetu opštine sredstva prebacio tek u 2017-oj, nakon što je izabran za načelnika. Plus oko 750.000 KM iz 2017-te godine, dođemo do cifre od oko 1,5 miliona KM, samo od drvnih sortimenata, za koje javnost Rogatice nema nikakvu informaciju za šta su potrošene u ovoj godini. Niti ima izgleda da će tu informaciju dobiti.

Koliki je iznos rebalansa i zbog čega je on bio nužan?

Nakon godina u kojima su sjednice SO najavljivane danima unaprijed, objavljivani svi materijali, a onda i svi doneseni dokumenti, čak i rezultati glasanja, u posljednoj godini datumi održavanja opštinskog parlamenta vlast krije „kao guja noge".

Javnost sada ostaje uskraćena čak i za dokumente za koje je Opštinska uprava po zakonu obavezna da ih predoči građanima, poput najvažnijih - budžeta i službenih glasnika. I kad se nešto objavi to ne budu kompletne čak ni poluinformacije.  Recimo, najavljivana je javna rasprava o nacrtu drugog rebalansa budžeta, ali javnost nikad nije dobila informaciju da li je ona održana i kakve su prijedloge građani iznijeli.

Nakon toga zvanična opštinska web stranica u izvještaju sa sjednice na kojoj je usvojen drugi nacrt rebalansa budžeta ni jednim brojem ne donosi tačan iznos najvažnijeg finansijskog dokumenta opštine https://www.rogatica.ba/u-novoj-godini-dva-nova-sanitetska-vozila-za-dom-zdravlja-i-renoviranje-osnovne-skole/

O razlozima koji su doveli do rebalansa ovdje se navodi „Planirano je da zajedničkim snagama Vlada Republike Srpske i Opština Rogatica ulaže 300.000 KM u renoviranje ove ustanove. To je i razlog zašto je došlo do II rebalansa budžeta opštine Rogatica koji je usvojen na današnjoj XIV sjednici Skupštine opštine Rogatica" a ni jednom rječju se ne spominje kreditno zaduživanje opštine.

U novinarskom izvještaju jednog regionalnog portala navode se potpuno drugi razlozi za rebalans „Do povećanja prihoda u budžetu došlo je radi očekivanog priliva kreditnih sredstava po osnovu zaduženja opštine putem prve emisije obveznica javnom ponudom nominalne vrijednosti od 900.000 maraka..."

Takođe, ni jednom rječju se ne spominje ni navodni minus opštinskog budžeta u mandatu prethodne vlasti od 2,5 milona, kojim je čak i predsjednik RS izlazio u javnost prilikom nedavne posjete Rogatici.

 Da imamo brašna i krompira pozajmili bi tepsiju i napravili bi pitu

Sa sjednice SO Rogatica jedan regionalni portal, čiji je novinar, uz opštinske službenike zadužene za informisanje, jedini prisutni žurnalista na sjednici, donosi detaljan plan kapitalnih investicija, sa tačnim ciframa.

Tu stoji da će u periodu 2018-2020-ta biti realizovano 48 projekata, od čega čak 23 u predizbornoj 2018-oj godini u Rogaticu. Više je nego interesantna finansijska konstrukcija od čak 24 miliona KM.

Od toga iznosa opština ima(će) 1,8 miliona KM. Podići će kredit od 1 milion. Donatori će im pokloniti 7,3 miliona. Nedostajaće još „samo" 14,5 miliona, za koje se ne zna kako će biti obezbijeđeni. Kao kad bi neko od nas napravio plan da kupi automobil vrijedan 24.000 KM, a nadao da će u kući se imati 1.800 KM, podići kredit od 1.000, nadao se da će mu neko pokloniti 7.300 KM, a za preostalih 14.300 pojma nema kako će ni šta će. Ili kao ona Romkinja koja se „femkala" kako nema brašna, ulja ni krompira u kući, a da ima pozajmila bi tepsiju pa bi napravila pitu. Dalje vic kaže da je dijete pružilo ruku da kusa tu zamišljenu pitu, a majka ga udarila po rukama da ostavi malo i ostalima, da ne pojede sve samo.

Biće, biće, za izborčiće

Ono što od svega ovoga jeste realno to je da će opština u narednoj godini završiti izgradnju započetog gradskog bazena kreditnim sredstvima u iznosu od 900.00 KM. Očekivano je i da će bazen svečano otvoriti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ma za šta bio kandidat, i da će o tome mediji izvještavati naširoko i nadugačko.

Pošto je 2018-ta godina izbora možda su izvjesna i ova sredstva od 175.000 KM koje je  Vlada RS obećala dati za rekonstrukciju Osnovne škole i nabavku 2 sanitetska vozila. Posebno kad se zna da to nije nikakva donacija, nego redovna aktivnost, jer je finasiranje i školstva i zdravstva u nadležnosti Vlade, a ne Opštine.

Tako da umjesto da Vlada RS ulaže u nerazvijenu opštinu Rogatica, opština će iz svog budžeta finasirati djelatnosti iz nadležnosti Vlade, i to u skoro podjednakim iznosima, jer je ukupna investicija 300.000 KM.

Takođe, javnost bi trebalo da zna i to da je Vlada RS u 2017-oj godini ovoj opštini odobrila svega 14.500 KM redovnih sredstava koja opštini Rogatica pripadaju po osnovu njene nerazvijenosti.

(BN) 

Komentari / 58

Ostavite komentar
Name

Maca Diskrecija

29.12.2017 11:31

Ma biće nama bolje uz ove crvene figurice...........svima nama je odlično.....jer tako je mali Baja rekao :)

ODGOVORITE
Name

Beg iz Kalinovika

29.12.2017 12:06

Šta je tako je i u našoj opštini, šta hoćete sve da znate. Mi đe vladamo sve je pod našom kontrolom.

Name

Maca Diskrecija

29.12.2017 13:50

Sve ima svoj početak i kraj, a vi se na početku kraja......uživaj u pogledu ;)

Name

Vasilije

29.12.2017 11:52

Rogatica postala crna rupa bez dna. Valja da se napune džepovi onih koji su lopova doveli za načelnika, valja da se sakrije i za izbore, a pola naroda u Rogatici nema za božićnu zaoblicu, niti drva da se zimus ogrije. Ej, jadna Rogatice, kome si se prodala za siću, sad ispaštaj.

ODGOVORITE
Name

OBRAZ

29.12.2017 13:54

Crvena vlast je od naroda napravila sirotinju i sad je kupuje svake izboreza male pare. Dokle će ljudi pristati da se prostitušu sa sudbinom svoje djece, unuka i budućih pokoljenja?!

Name

Aco

29.12.2017 14:46

A kakva je to.napredna opština.bila kad je vladao SDS svi pobjegli u BIJELJINU.

Name

ekolog rogatica

29.12.2017 12:47

Kao ljubitelj prirode i ekolog mislio sam da mogu udruženja ekološka, ribarska, planinarska, lovačka i druga pomoći da se ne krade šuma, da se na sve strane ne baca smeće, da se ne uništavaju prirodna bogastva, posebno naše prelijepe rijeke. Vidim da ne može, neko je morao reći dosta. Hvalim te Bože kad onaj Lazarević osnova ZELENE, ne može drugačije, neego kao što su uradili zeleni u Evropi. Koštaće moje rogatičke načelnike krađa šume, minicentrale, koštaće Jagodića, prošlog načelnika i sve u vladi koji su dozvolili onaj zločin na Prači. Odgovaraće i oni koji su dozvolili da se muslimani na srpskoj teritoriji na rijeci Prači- Banj Stijena prave centralu, koštaće vas primitivci vaše kabadahijsko ponašanje i pljačka naroda, vidim da su ZELENI žestoko krenuli.

ODGOVORITE
Name

Skojevac

29.12.2017 13:52

Alo Zeleni, smanji sa travom i pogledaj realnost. Narod nema sta da jede, jos malo pa će biti redovi al pred kontejnerom a ti pričaš o zdravom vazduhu!?

Name

Dijaspora

22.03.2018 06:02

ZASTA DADOSE SVOJE ZIVOTE MOJA BRACA, SRAM VAS BILO.

Name

SzP

29.12.2017 14:12

Nista cudno, oni bez mutnih radnji ne mogu da postoje.

ODGOVORITE
Name

lemilica

29.12.2017 19:29

Ma kakvi "crveni i plavi"..jeste li vi zaista ubjeđeni da ste u odnosu na one druge bolji... Djoko Razdoljac je idol svih vas političara i u sebi mu zavidite,jer mu je kašika upala u med..a ovamo ga pljujete kao izdajnika ili ga ovi što im je prišao gleadju kao hinju..i nakon ovog mandata,ukoliko RS bude i dalje postojala,a što bi bilo pogubno po obične smrtnike Srpske nacionalnosti,opet će Djoku prigrabiti oni kojim bude trebao.Ne zamajavajte ovo malo nas što još mislimo svojom glavom.. Da u idućem mandatu zasjede Pavica na kormilo ove kasabe,opet bi "privrednici"njemu duvali u dupe,onako "patriotski",a za dobro Srba,hahaha...E sad,kad bi počelo rikošetirati oko nogu...kud bi onda te "patriote"što se šepure sa džipovima (u ove praznične dane,kada nigdje nema humanitarnih štandova po prodavnicama-valjda svima nama je potaman),pod uslovom da se kojim slučajem granica sa "majkom"zatvori...oni bi bosi pregazili brda i doline samo da ih odbrana srpstva mine...Žalosni smo kao narod i ovim ne pomažemo Srbima,nego njihovim protivnicima...malo mućnite tim glavama..sretna nam nova godina..čitava..

ODGOVORITE
Name

Do pobjede

29.12.2017 23:50

Sta se drugo moglo i ocekivati u Rogatici? Kupovni nacelnik, predsjednik skupstine, Djoko papak, covjek bez trunke morala, zamjenik predsjednika vjeciti student, kupljeni odbornici SNSD-a. Dno dna, nema dalje. Opozicija, koju cine casni i posteni ljudi, tesko ista moze da promjeni, jer prilikom glasanja nemaju dovoljno ruku. E Rogatico, kome si se prodala. Jad i cemer je sad u Rogatici, ali ako Bog da doci ce crvenoj bandi kraj.

ODGOVORITE
Name

lemilica

31.12.2017 20:59

..još od Nojeve barke čast i poštenje su misaona imenica u Rogatici,a to je vidio i Ivo Andrić,kad je to pretočio perom na hartiju u "Ćupriji"...podsjetiću : “Ako vidiš siromaški odjevena putnika:oborio glavu i poklopio se po konju kao da je u prošnju pošo,udri slobodno,to je Rogatičanin.Takvi su svi: tvrdice i tutumraci,a puni para ko šipak“

Name

andja djeric

02.04.2018 11:30

Ovo je smijesno.

Name

kuku nama sa nama

17.12.2019 12:51

Ovi malo da se jave da postoje,a sutra ce se ucutati i tako...... selo gori...itd

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

17.12.2019 13:27

Ma pusti to..rokaj Roka dok se moze...DA JE SRECE,TAJ,A VALJDA JE U PITANJU MLADI BAKONJA,JE ZBOG TOGA DO SAD TREBO BITI U FAZI, DA TRAZI PRIJEVREMENO PUSTANJE IZ HAPSA

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

17.12.2019 18:26

I da li bi ustale ove koke, ako bi Tamindzija"krtola",opet pokazao svoj odgoj..Malo im slobode,pa hoce jos..zato i ode sve u ono sto one imaju i time se k..ce

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

17.12.2019 18:54

Na vrijeme stižu-taman da se konsoliduju do 25.12 odnosno 7.1

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

18.12.2019 08:50

Godina mu nije puno,zato je po tradiciji u jarak i muno...Upravo ovo je dokaz da nama nema spasa bez tudje kandzije...kako da se vec jednom neopamete na nesrecama prethodnika?A sto je najgore,zbog ovakvih slucajeva,počećemo i savjesnog vozača osudjivati kao nesavjesnog

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

18.12.2019 13:34

Ako ovako budete nastavili,malo ce ih biti na slobodi,jer sve sto rade,po opstinama,u kojima su na vlasti ovi iz kontinuiteta,rade upravo preko potkradanja suma,tako sto arce sumsku kasu i njihov MTS

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

18.12.2019 19:19

"zabrinuti šerife"prvo se informiši šta žunić kaže,pa onda daji izjave"da-ne"

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

19.12.2019 17:43

...daj bogati...okreni glavu i produži dalje-nismo mi nacija koja cijeni svoju zemlju-ALI TEK ŠTO VJERU CIJENIMO....IZMEĐU JAGNJETA I OSLIĆA,DANAS SMO TRČALI PRED JAGNJE,ALI UZ OBAVEZNU PRIČU O POŠTOVANJU PRAĐEDOVSKIH OBIČAJA,UZ ŠIROKO RAZMAHIVANJE KRSTOM..I ZATO ...DAJ BOŽE I DANAŠNJI PRAVEDNI NIKOLO,MALO TE SPRAVE SA DRAČA PREORJENTIŠITEU NA OVU "SVETU SRPSKU POSTOJBINU"..DA JEDNOM PREKRATIMO OVAKVO "ČUVANJE TRADICIJE"

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

21.12.2019 17:54

Vi kao da ste juče došli u BiH-ko vam je branio prosvjedovati oko izbora ili ostalih prevara ovog lika..što vam je sad kriv..OVO JE PRAVO RJEŠENJE ZA OBIČNI NAROD..za druge segmente,sad je dockan..gledajte za buduće poteze da li će te okretati glavurdu.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

22.12.2019 15:36

Ništa ovo neće promjeniti ljubav prema baji..bitan je posao i radno mjesto,a patriotizam je odavno na margini svakog srbina..počevši od pape irineja,pa naniže.

ODGOVORITE
Name

djete roga'ce

23.12.2019 13:07

Evo je kod nas Nešković otvorio skoro."Konkurs"za radnike se vrtio dva mjeseca ,ali...U KANCELARIJI NACELNIKA...Em sto je napravljena u naselju,gdje bi ovako nesto odnijelo i zivote djece,em sto se vec vidu kvalitet kadra"sa konkursa"..Danas prilazimo da naspemo gorivo,kad pored jednog od pištolja stoji parkirano vozilo..nigdje nikoga blizu..i sta da se kakav krkobabic zaleti u to vozilo,a sa druge strane valjda se tu vozilo zadrzavaju tek koliko je potrebno da napune rezervoar.Elem,sve ogledalo do ogledala finog ponasanja..

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

23.12.2019 13:15

Onda druze to im reci i napusti sjednicu i ti i svi,ali ne,vi hocete da palamudite,a da novac kapne na racun...Da ste krajnje kulturni i mudri bili sve ove dvije decenije i tada bi se vaša rjec tesko priznala u vezi BH,a o ovakvom ponasanju suvisno je kazivati ista

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

23.12.2019 13:29

Prc Milojka..cik ga od sutra izadji na protest protiv NATE...eto ih odma da razjure zivalj,sa izjavom...POTPISAO VAM JE SERDAR,CURIK NAZAD

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

23.12.2019 17:11

Pobise nas nasi...

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

24.12.2019 09:56

Ciji li je i ko li je pa mu se ni inicijali"ne znaju"

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

25.12.2019 10:12

A,nepoznati,da li ti je poznato znacenje termina bacanje rukavice u lice..u ovom slucaju..papirici..Upoznaj se sa osnovnim postulatima,pa pisi tek tada

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

25.12.2019 13:26

Da ste vi zdravo,ovaj NDP i slicni će dobiti mnogo više glasova nego zdrav razum moze pretpostaviti u trenucima ogorcenja.Time ce vam i nam,valjda biti jasno,kako je narod izdresiran i kako je stokholmski sindrom uticao na ovu stoku sitna zuba

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

25.12.2019 14:57

Ovo je potvrda strucne osposobljenosti,PRVENSTVENO radnika pumpe,pa i granicara a na kraju i gradjana ..nekadasnja zlatna ONO i DSZ pa vojska...Danas je bitna STRANKA..kuku nama sa nama

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

27.12.2019 18:56

Sad će i on Milovim stopama-živi bili pa vidjeli

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

27.12.2019 19:02

kako reče šojike večeras u beloj lađi,kad su ga naprašili štrajkači:BRAĆOOOO SRBI,VI JOŠ NISTE ..i u pravu je

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

28.12.2019 16:17

Otkud sad snijeg da pada..baš nas je iznenadio

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

29.12.2019 17:28

Čim ga uhvate,putiti ga,ono kao ribu,nek živi,jer mi smo "human"narod,ali u kontra smjeru..

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

30.12.2019 15:21

Nadaleko nema naroda koji voli svoju zemlju i resurse,kao naše srbende...i sutra kad je sahrane,pucice prica,kako su nas drugi unistili..Sto prije sudbina RSK,to bolje za pravog srbina,na žalost

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

31.12.2019 13:45

Hoce li ga SNSD omladina sad zdusno braniti..oni su sad glavna osovina srpstva

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

01.01.2020 19:23

ti si ga mico baš srasla..čitav region bruji o tome,a ti ništa.VIDITE LI JADNI NARODE,DA SE BOG SVIM SILAMA TRUDI DA VAM OTVORI OČI,NESRETNI SRBI,A ZBOG MITROVDANA.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

02.01.2020 16:15

Ona je tu po zadatku..zaboli je za srpskom realnosti

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

03.01.2020 13:00

A papa Irinej se puno i ne oglasava,njega se to i ne tice

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

03.01.2020 13:05

Sve OK,ali ko je birao Mila i ala Mila..zar ne bi trebali protestvovati sa akcentom da NJEGA smjene,a ne da se trazi zabrana zakona..znaci opet u kontra smjeru

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

03.01.2020 19:37

ovo su dvojica najodgovornijih koji će ugasiti srpstvo..upamtite

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

05.01.2020 15:10

Ako će taj miting biti kao i ovaj u Rogatici,onda se nemojte ni buditi..sramota

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

05.01.2020 16:25

Pa gdje su vlaike,a crkva se brani...glupi narod

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

07.01.2020 12:04

A dje Milo u tom cinu,liturgije...to je dockan za njega,haha

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

07.01.2020 13:08

Ako se prave konkursi,koji odgovaruju onima koji su predodređeni za to radno mjesto...što je čudno ovo što rade političari u Crnoj Gori..uostalom to čeka i srpstvo u srbiji i republici srpskoj

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

11.01.2020 13:06

Upravo tako...pravo u "sridu"..od bjeloglavog supa i njegove crnogorske ideje da "sacuva" srbe,te 92,dosli smo do pozicije da i iskasapljenu srpsku staricu svi zovu zlocincem ..STA STE URADILU PO TOM PITANJU I VI I ONI...NIŠTA..

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

20.01.2020 13:47

Sad ce se optuznica protivu "prvog borca rs",povuci..

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

26.01.2020 23:10

Ostavi se demagogije..Mićo nas zanima,pusti lajanje..ne mora značiti da ćeš izaći na površinu ako ovaj tone..zato zaradi da te cjene..

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

04.02.2020 13:34

Ovo je stvarno dno,kako od ovih,tako i od onih koji ce preci preko ove odbijenice..i ono najgore,svaki glas koji dobiju na iducim nekim izborima,ovi sadasnji,trebao bi biti procesuiran kao izdaja otadzbine..

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

09.02.2020 11:08

Sve moj do mojega i sutra na izborima opet će stoka sitnog zuba birati one koji su ih već ojadili..sretno do dna ponora u koji već ubrzano padamo..

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

09.02.2020 15:31

evo ga i ovaj počeo biti naivan,ko onaj bakonja..znači kraj

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

14.02.2020 13:34

Zbog ovoga ne treba izbaciti,strane nego nase sudije,a dovesti strance i to na mandat od godinu dana,a platiti ih po učinku....samo tako

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

17.02.2020 08:23

Obrvica

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

12.05.2020 06:41

Sef za primjer...realnost u Bajinoj basti

ODGOVORITE
Name

antihrist

11.08.2020 12:39

Znaci brate korona se zadrzava i na donjem djelu ledja...mora da je "pricasnika"drzo za kukove dok ga je"ispovjedo"DOKLE SMO DOGURALI BLAGI BOZE

ODGOVORITE
Name

lemi

15.04.2021 06:19

Cek malo...rece li Bajone nesto neki dan,glede usvojivosti budzeta....znaci prst na celo,ako imate ista ispod cela,svi koji kurcate kako je mali jak..

ODGOVORITE