Трамп пријети непослушним у УН

Америка запретила свим земљама које су у Генералној скупштини УН гласале за то да се америчко признавање Јерусалима као престонице Израела прогласи ништавним. "За" је гласало 128 земаља, девет је било против, 35 је било уздржано.

Свијет 22.12.2017 | 09:13
Трамп пријети непослушним у УН
Бура око гласања о Трамповој одлуци почела је и пре саме седнице Генералне скупштине УН. Наиме, амерички председник је пре самог гласања послао претећу изјаву свим земљама у стилу “ако гласате против, видећете…”, с тим да је мислио да ће Америка обуставити помоћ свим земљама које буду гласале за поништавање Трамове одлуке.

“Нека их нека гласају против нас. Уштедећемо много. Баш нас брига. Али ово није исто као пре, када су гласали протв нас а ми им слали стотине милиона долара помоћи”, рекао је Трамп новинарима у Белој кући.

Амбасадорка САД у УН Ники Хејли пренела је потом и представницима свих земаља шта Трамп очекује, запретивши чак и да ће буквално пописати имена свих који суб ии против Трампове одлуке о проглашењу Јерусалима за престоницу Израела.

"Док размишљате како ћете гласати, само да вам кажем да председник Америке ово гласање схвата веома лично", написала је Хејли у писму упућеном колегама у Генералној скупштини УН схе wроте ин а леттер то хер феллоw мемберс. "Председникк ће ово гласање посматрати веома пажљиво. Тражио је од мене детаљан извештај о томе ко је кгласао протв нас”, поручила је Хејли. "

На крају, како пише Индепендент, Хејлијева је заиста узела папир и оловку и записала имена свиих земаља које су “покопале” Трампову одлуку.

Сада је на потезу Америка, односно остаје да се види шта ће бити са земљама које су до сада проимале од Америке велике количине помоћи а које су гласале за одбацивање Трампове одлуке. Међу њима су и Украјина и Грузија.

Како ли ће проћи Афганистан, Египат, Јордан, Пакистан, Нигерија, Етиопија и Танзанија- земље у које Америка упумпава највише новца, питају се страни медији. Међутим, неки експоерти за међународна питања казали су Индепенденту да уопште не очекују драматично резање америчке помоћи, јер то и није тако једноставно у међународним односима, али додају да ће свакако бити неких казни у смислу смањивања неких новчаних давања.

(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дотт

22.12.2017 08:22

Ништа они дзаба не дају, све троструко наплате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

22.12.2017 08:41

Трамп још не зна ко је Швабо...на крају баладе бит це како Швабо каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абцд

22.12.2017 08:52

Тешко оном коме они дају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

22.12.2017 09:12

Да није лудог додика и човића и ми би гласали ЗА као Србија, али ето ... Велики Србин Милорад Додик ради супротно интереса Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

транп

22.12.2017 09:22

Тако треба некасе зна ко коси ко воду носи ко блеи а ко овце мрце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиоцрацy

22.12.2017 09:52

У филму "Идиоцрацy" је описана будуцност Америке и исти филм је јос 2006. године предвидјео ова догадјања! Добра комедија која описује ово садасње понасање американаца! Ево линк за траилер, а има и цијели филм на туби... хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЦXСз0бА9ЦиЕ

ОДГОВОРИТЕ