ЕЛ: Фелдин промашио, Звезда поклекла у Пиониру!

Кошаркаши Звезде поражени су Панатинаикоса у 14. колу Евролиге са 69:63.  Панатинаикос зауставио Рочестија, Пионир пао први пут ове сезоне! На крају 69:63 за госте из Атине.

Кошарка 21.12.2017 | 21:00
ЕЛ: Фелдин промашио, Звезда поклекла у Пиониру!
Звезда није успела да се врати на победнички колосек па је после тешког пораза од Фенербахчеа у Истанбулу, поражена и код куће у утакмици коју је Панатинаикос добио Звездиним оружјем - тројкама.

Најбољи играч у Звезди је био Џејмс Фелдин који је при резултату 66:63 промашио битну тројку за изједначење која је могла да преломи ток меча.

Код победника је најбољи био Џејмс Гист са 16 поена, колико је имао и Маркус Денмон.

Панатинаикос је већ у свом првом нападу на мечу наговестио шта ће му бити главна предност једних у односу на друге у мечу - после уводних поена Матијаса Лесора након офанзивног скока, тројку је погодио Лекавичијус.

Фелдин је до краја имао 21 поен и био је једини двоцифрен у Звезди.

Звезда је од почетка кренула да игра добру одбрану, али је у неколико наврата дошло до конфузије. Када је одбрана заспала на Гисту при шуту за три, Гист је то казнио тројком, а када се то десило у транзицији - закуцавањем.

Захваљујући мини-роли Гиста који је од старта покренуо Панату, његов тим је на већ после четири минута водио са 13:7. Већ до тог тренутка су Атињани погодили три тројке.

Од тог тренутка Звезда почиње да игра далеко чвршћу одбрану и после две украдене лопте Мету Лоџеском црвено-бели праве серију 8:0 и воде са 15:13.

Потом посустају, а Панатинаикос то опет користи и завршава прву деоницу са 20:15.

Алимпијевић је у другој четвртини увео Дејана Давидовца, али је већи допринос почео да даје Милко Бјелица. Панатинаикос је наставио да добро гађа тројке, али је Звезда ипак до полувремена успела да се приближи на 51:48.

Трећу четвртину је Звезда одиграла лоше и у њој је било шест или седам минута празног хода у нападу које је атинска екипа знала да казни. Тада долазе и до прве двоцифрене предности када од 44:42 одлазе на 53:42.

Предност је била и 13 поена, али је Звезда успела у последњој деоници да се врати. После тројке Лазића и поена Фелдина са линије пенала, ушло се у неизвесну завршницу у којој црвено-бели нису успели да преломе меч у своју корист, а Панатинаикос је мирно слободним бацањима решио меч у своју корист.

Звезда наредну утакмицу игра против Армани Милана.

Први неуспех у сезони на местима где игра као домаћин Црвена звезда доживела је у Железнику од Будућности, у наставку сезоне Бамберг, ЦСКА и Басконија су се сладили у Београдској Арени, а први скалп у кошаркашком здању у улици Чарлија Чаплина узео је Панатинаикос - 69:63 (20:15, 21:23, 17:11, 11:14).

И то заслужено. Атински великан показао је прве зимске вечери зашто је у доброј серији резултата и зашто у последњих 14 утакмица има само један пораз, односно у минулих девет евролигашких рунди тек ту, једну лошу партију. Упркос изостанку понајбољег играчаНика Калатеса Зелени су искуством, али и бољим избором нападачких решења у континуитету поразили Црвену звезду. Која је, додуше, часно положила оружје - уз жестоку, рововску битку чак и поред тога што нападачки није била на потребном нивоу. Односно, Звезда је дозволила некадашњем европском владару да уђе у његову игру, на мали број поена и ту се изгубила. 

Да инат ипак живи на адреси на Малом Калемегдану показала је Звездина беспоштедна борба до последње секунде. На улазу у последњи минут Звезда је имала готово савршену прилику да узврати ударац и ипак стигне до (не)очекиваног окрета. Али, Фелдиновхитац за три поена био је ћорак... Мада, треба признати да је и ове вечери био најбољи у домаћим редовима. Практично, једини на нивоу. Из његовог промашаја Кеј Си Риверс је тада успео да извуче два слободна бацања, погоди једно и практично стави печат на тријумф. 

Требало је Звезди времена да пронађе жељени ритам, понајвише јер су гости били у добром нападачком расположењу. Матијас Лесор је у уводним минутима мислима био ван дешавања на паркету, што је Џејмс Гист као његов директан такмац искористио и врло брзо стигао до двоцифреног учинка, а Панатинаикосу омогућио да одржава бар минималну разлику. Када је увидео да Лесору треба још мало времена да се разбуди и уђе у систем, тренер Алимпијевић је потребну стабилност у рекету нашао увођењем Пера Антића и то код вођства гостију резултатом 7:13. Присуство прекаљеног центра унело је одређено растерећење и код Џејмса Фелдина и Милка Бјелице, што се одмах осетило на паркету. Квалитетним одбрамбеним решењима Звезда је успела на моменат да угуши Панатинаикосову офанзиву, али врло брзо је стигао одговор.

Ситуација на паркету, али и френетична подршка преко 6.000 гледалаца на трибинама београдског храма кошарке није претерано узнемирила атинског великана. Имала је Црвена звезда савршену прилику да се резултатски одмакне средином другог квартала, када јеМаркус Денмон зарадио техничку грешку због приговора судији. Фелдин је убацио слободно бацање, а онда из додатног напада сместио тројку преко руке за 23:22, али је доказ психичке стабилности Зелених извукао управо Денмон далекометним хицем одмах у следећој акцији.

Покушао је Алимпијевић честим изменама да пронађе добитну комбинацију која би разбила Панатинаикосов атлетски корпус. Уместо шутева са дистанце црвено-бели су се определили да оптерете рекет и лопту дају у руке тандема расположеног Бјелица - Антић, што је било довољно да се одржи резултатска клацкалица. У моментима када је Антић одмарао, понајвише због брзо скривљених фаулова, Лесор се вратио у такмичарски мод, па је са неколико добрих окрета и скокова добро раздрмао публику. Међутим, ништа од приложеног није уздрмала добро мотивисаног и фокусираног ривала, а колико је ова тврдња заправо била тачна опет је демонстрирао Денмон тројком уз звук сирене за крај првог дела.

Да ли баш тај моменат, Синглтонова „реприза“ последње акције из првог полувремена одмах на старту другог дела или пак нешто треће, али Црвена звезда доживела је нападачко помрачење из којег се није тргнула готово пет и по минута. А тај, забрињавајући нападачки пост прекинуо је човек који је и убацио последњи кош минутима раније - Фелдин. И то тек пошто је Танасис Адетокунбо узео лопту под своје и готово самостално искреирао серију 11:0 којом не само да је обезбедио Панатинаикосу мир, већ и комфорних 13 кошева предности (55:42), а тренер Алимпијевић добрано истањио своје живце у покушајима да размрда екипу и врати јој сјај из неких претходних утакмица. Или бар оно што је Звезда имала у првом делу.

Звезди је баш недостајало нешто што би извукло екипу из оквира, односно неко ко би растеретио Бјелицу, Фелдина, Рочестија и Лесора. Фалила је Давидовчева луцидност, недостајала је Добрићева мека рука, карактеристична Дангубићева решења из наскока. Није ни Дилан Енис могао нешто више, највише због тога што и није добио времена да се пронађе на паркету. Једноставно, док је Звезда тапкала махом у месту, Панатинаикос је гурао напред и видео циљ пред собом.

Денмон је одлично подржао Лукаса Лекавичијуса и учинио да се изостанак Ника Калатеса и не осети толико, Синглтон је био нападачки у добром моменту, а код Гиста се видела посебна жеља да у име старих дана поново докусури црвено-беле. А можда и најважније поене на прелазу две половине завршног квартала убацио је Кени Габријел на нешто више од пет минута пре краја, када је тројком готово утишао и последњу наду Црвене звезде да је преокрет на овој утакмици изводљив. 

Фелдин је предводио листу стрелаца црвено-белих са 21 поеном (6/11 за два, 1/6 за три) и био је једини двоцифрени играч у тиму. Лесор и Бјелица скупили су по осам поена. Код гостију по 16 кошева имали су Денмон и Гист. 

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАНАТИНАИКОС  63:69 (15:20, 23:21, 11:17, 14:11)

Црвена звезда: Дангубић 4, Давидовац, Лазић 3, Антић 2, Добрић 5, Фелдин 21, Јанковић 5, Рочести 7, Лесор 7, Енис, Јовановић, Бјелица 8.

Панатинаикос: Синглтон 8, Риверс 3, Папас 1, Денмон 16, Гист 16, Вугијукас 3, Лекавичијус 6, Габријел 3, Огуст, Лоџески 7, Адетокунпо 6, Митоглу.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар