EL: Feldin promašio, Zvezda poklekla u Pioniru!

Košarkaši Zvezde poraženi su Panatinaikosa u 14. kolu Evrolige sa 69:63.  Panatinaikos zaustavio Ročestija, Pionir pao prvi put ove sezone! Na kraju 69:63 za goste iz Atine.

Košarka 21.12.2017 | 21:00
EL: Feldin promašio, Zvezda poklekla u Pioniru!
Zvezda nije uspela da se vrati na pobednički kolosek pa je posle teškog poraza od Fenerbahčea u Istanbulu, poražena i kod kuće u utakmici koju je Panatinaikos dobio Zvezdinim oružjem - trojkama.

Najbolji igrač u Zvezdi je bio Džejms Feldin koji je pri rezultatu 66:63 promašio bitnu trojku za izjednačenje koja je mogla da prelomi tok meča.

Kod pobednika je najbolji bio Džejms Gist sa 16 poena, koliko je imao i Markus Denmon.

Panatinaikos je već u svom prvom napadu na meču nagovestio šta će mu biti glavna prednost jednih u odnosu na druge u meču - posle uvodnih poena Matijasa Lesora nakon ofanzivnog skoka, trojku je pogodio Lekavičijus.

Feldin je do kraja imao 21 poen i bio je jedini dvocifren u Zvezdi.

Zvezda je od početka krenula da igra dobru odbranu, ali je u nekoliko navrata došlo do konfuzije. Kada je odbrana zaspala na Gistu pri šutu za tri, Gist je to kaznio trojkom, a kada se to desilo u tranziciji - zakucavanjem.

Zahvaljujući mini-roli Gista koji je od starta pokrenuo Panatu, njegov tim je na već posle četiri minuta vodio sa 13:7. Već do tog trenutka su Atinjani pogodili tri trojke.

Od tog trenutka Zvezda počinje da igra daleko čvršću odbranu i posle dve ukradene lopte Metu Lodžeskom crveno-beli prave seriju 8:0 i vode sa 15:13.

Potom posustaju, a Panatinaikos to opet koristi i završava prvu deonicu sa 20:15.

Alimpijević je u drugoj četvrtini uveo Dejana Davidovca, ali je veći doprinos počeo da daje Milko Bjelica. Panatinaikos je nastavio da dobro gađa trojke, ali je Zvezda ipak do poluvremena uspela da se približi na 51:48.

Treću četvrtinu je Zvezda odigrala loše i u njoj je bilo šest ili sedam minuta praznog hoda u napadu koje je atinska ekipa znala da kazni. Tada dolaze i do prve dvocifrene prednosti kada od 44:42 odlaze na 53:42.

Prednost je bila i 13 poena, ali je Zvezda uspela u poslednjoj deonici da se vrati. Posle trojke Lazića i poena Feldina sa linije penala, ušlo se u neizvesnu završnicu u kojoj crveno-beli nisu uspeli da prelome meč u svoju korist, a Panatinaikos je mirno slobodnim bacanjima rešio meč u svoju korist.

Zvezda narednu utakmicu igra protiv Armani Milana.

Prvi neuspeh u sezoni na mestima gde igra kao domaćin Crvena zvezda doživela je u Železniku od Budućnosti, u nastavku sezone Bamberg, CSKA i Baskonija su se sladili u Beogradskoj Areni, a prvi skalp u košarkaškom zdanju u ulici Čarlija Čaplina uzeo je Panatinaikos - 69:63 (20:15, 21:23, 17:11, 11:14).

I to zasluženo. Atinski velikan pokazao je prve zimske večeri zašto je u dobroj seriji rezultata i zašto u poslednjih 14 utakmica ima samo jedan poraz, odnosno u minulih devet evroligaških rundi tek tu, jednu lošu partiju. Uprkos izostanku ponajboljeg igračaNika Kalatesa Zeleni su iskustvom, ali i boljim izborom napadačkih rešenja u kontinuitetu porazili Crvenu zvezdu. Koja je, doduše, časno položila oružje - uz žestoku, rovovsku bitku čak i pored toga što napadački nije bila na potrebnom nivou. Odnosno, Zvezda je dozvolila nekadašnjem evropskom vladaru da uđe u njegovu igru, na mali broj poena i tu se izgubila. 

Da inat ipak živi na adresi na Malom Kalemegdanu pokazala je Zvezdina bespoštedna borba do poslednje sekunde. Na ulazu u poslednji minut Zvezda je imala gotovo savršenu priliku da uzvrati udarac i ipak stigne do (ne)očekivanog okreta. Ali, Feldinovhitac za tri poena bio je ćorak... Mada, treba priznati da je i ove večeri bio najbolji u domaćim redovima. Praktično, jedini na nivou. Iz njegovog promašaja Kej Si Rivers je tada uspeo da izvuče dva slobodna bacanja, pogodi jedno i praktično stavi pečat na trijumf. 

Trebalo je Zvezdi vremena da pronađe željeni ritam, ponajviše jer su gosti bili u dobrom napadačkom raspoloženju. Matijas Lesor je u uvodnim minutima mislima bio van dešavanja na parketu, što je Džejms Gist kao njegov direktan takmac iskoristio i vrlo brzo stigao do dvocifrenog učinka, a Panatinaikosu omogućio da održava bar minimalnu razliku. Kada je uvideo da Lesoru treba još malo vremena da se razbudi i uđe u sistem, trener Alimpijević je potrebnu stabilnost u reketu našao uvođenjem Pera Antića i to kod vođstva gostiju rezultatom 7:13. Prisustvo prekaljenog centra unelo je određeno rasterećenje i kod Džejmsa Feldina i Milka Bjelice, što se odmah osetilo na parketu. Kvalitetnim odbrambenim rešenjima Zvezda je uspela na momenat da uguši Panatinaikosovu ofanzivu, ali vrlo brzo je stigao odgovor.

Situacija na parketu, ali i frenetična podrška preko 6.000 gledalaca na tribinama beogradskog hrama košarke nije preterano uznemirila atinskog velikana. Imala je Crvena zvezda savršenu priliku da se rezultatski odmakne sredinom drugog kvartala, kada jeMarkus Denmon zaradio tehničku grešku zbog prigovora sudiji. Feldin je ubacio slobodno bacanje, a onda iz dodatnog napada smestio trojku preko ruke za 23:22, ali je dokaz psihičke stabilnosti Zelenih izvukao upravo Denmon dalekometnim hicem odmah u sledećoj akciji.

Pokušao je Alimpijević čestim izmenama da pronađe dobitnu kombinaciju koja bi razbila Panatinaikosov atletski korpus. Umesto šuteva sa distance crveno-beli su se opredelili da opterete reket i loptu daju u ruke tandema raspoloženog Bjelica - Antić, što je bilo dovoljno da se održi rezultatska klackalica. U momentima kada je Antić odmarao, ponajviše zbog brzo skrivljenih faulova, Lesor se vratio u takmičarski mod, pa je sa nekoliko dobrih okreta i skokova dobro razdrmao publiku. Međutim, ništa od priloženog nije uzdrmala dobro motivisanog i fokusiranog rivala, a koliko je ova tvrdnja zapravo bila tačna opet je demonstrirao Denmon trojkom uz zvuk sirene za kraj prvog dela.

Da li baš taj momenat, Singltonova „repriza“ poslednje akcije iz prvog poluvremena odmah na startu drugog dela ili pak nešto treće, ali Crvena zvezda doživela je napadačko pomračenje iz kojeg se nije trgnula gotovo pet i po minuta. A taj, zabrinjavajući napadački post prekinuo je čovek koji je i ubacio poslednji koš minutima ranije - Feldin. I to tek pošto je Tanasis Adetokunbo uzeo loptu pod svoje i gotovo samostalno iskreirao seriju 11:0 kojom ne samo da je obezbedio Panatinaikosu mir, već i komfornih 13 koševa prednosti (55:42), a trener Alimpijević dobrano istanjio svoje živce u pokušajima da razmrda ekipu i vrati joj sjaj iz nekih prethodnih utakmica. Ili bar ono što je Zvezda imala u prvom delu.

Zvezdi je baš nedostajalo nešto što bi izvuklo ekipu iz okvira, odnosno neko ko bi rasteretio Bjelicu, Feldina, Ročestija i Lesora. Falila je Davidovčeva lucidnost, nedostajala je Dobrićeva meka ruka, karakteristična Dangubićeva rešenja iz naskoka. Nije ni Dilan Enis mogao nešto više, najviše zbog toga što i nije dobio vremena da se pronađe na parketu. Jednostavno, dok je Zvezda tapkala mahom u mestu, Panatinaikos je gurao napred i video cilj pred sobom.

Denmon je odlično podržao Lukasa Lekavičijusa i učinio da se izostanak Nika Kalatesa i ne oseti toliko, Singlton je bio napadački u dobrom momentu, a kod Gista se videla posebna želja da u ime starih dana ponovo dokusuri crveno-bele. A možda i najvažnije poene na prelazu dve polovine završnog kvartala ubacio je Keni Gabrijel na nešto više od pet minuta pre kraja, kada je trojkom gotovo utišao i poslednju nadu Crvene zvezde da je preokret na ovoj utakmici izvodljiv. 

Feldin je predvodio listu strelaca crveno-belih sa 21 poenom (6/11 za dva, 1/6 za tri) i bio je jedini dvocifreni igrač u timu. Lesor i Bjelica skupili su po osam poena. Kod gostiju po 16 koševa imali su Denmon i Gist. 

CRVENA ZVEZDA - PANATINAIKOS  63:69 (15:20, 23:21, 11:17, 14:11)

Crvena zvezda: Dangubić 4, Davidovac, Lazić 3, Antić 2, Dobrić 5, Feldin 21, Janković 5, Ročesti 7, Lesor 7, Enis, Jovanović, Bjelica 8.

Panatinaikos: Singlton 8, Rivers 3, Papas 1, Denmon 16, Gist 16, Vugijukas 3, Lekavičijus 6, Gabrijel 3, Ogust, Lodžeski 7, Adetokunpo 6, Mitoglu.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar