РС доноси закон о жртвама рата

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас да нацртом закона о заштити жртава ратне тортуре треба дефинисати статус и права људи који су били жртве тортуре у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Република Српска 21.12.2017 | 14:06
РС доноси закон о жртвама рата
"То су људи који су претрпјели одређена малтретирања у логорима или изван њих, а нису били обухваћени Законом о цивилним жртвама рата. Зато се на основу међународних стандарда наметнула потреба да се те особе обухвате законском регулативом да би имале статус жртава ратне тортуре", рекао је Савановић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице Владе Српске, истакао да је ријеч о нацрту закона који ће највјероватније ићи у јавну расправу.

"По пријему свих сугестија, односно проширења и редукција тих права, ми ћемо пред Владу и Народну скупштину изаћи са квалитетним приједлогом закона. Надам се да ће овај акт у наредној години бити оперативан у смислу примјене", каже Савановић.

Он је навео да су процијењена средства за примјену овог закона око милион КМ и обезбијеђена су у буџету.

Савановић је рекао да они који су обухваћени одређеним правима у Српској, Федерацији БиХ, БиХ, Брчко дистрикту или у земљама окружења не могу подносити захтјеве за признавање статуса и права по овом закону.

Рада Кела, начелник Одјељења за нормативно-правне послове у ресору за борачко-инвалидску заштиту, која је учествовала у изради овог закона, изјавила је да овај акт дефинише шта је жртва ратне тортуре као посебна категорија цивилних жртава рата.

"Најзначајније право које прописује овај закон је мјесечно новчано примање које могу да остваре најтеже категорије жртава ратне тортуре, а то су жртве сексуалног насиља", навела је Кела.

Она је рекла да се поменуте жртве сексуалног насиља разврставају у три групације, од чега зависи износ мјесечних новчаних примања.

Кела је навела да би жртве овог насиља претрпљеног за вријеме заробљеништва требало да примају отприлике 170 КМ, а остале жртве сексуалног насиља 127 КМ.

"Најтежа категорија, односно случајеви присилне трудноће настале као посљедице сексуалног насиља, присилно изазваног побачаја, рођења дјетета због присилне трудноће настале као посљедице сексуалног насиља и сексуално насиље почињено према малољетном лицу подразумијева примање од 298 КМ", рекла је Кела.

Она је додала да је при изради овог закона претпостављено да има 600 подносилаца захтјева за остваривање ових права.

Кела је рекла да закон помиње и логораше који према овом закону могу да остваре статус и одређена права, али не и право на мјесечно новчана примања.

Она је напоменула да на основу овог закона могу остварити право на здравствену заштиту и здравствено осигурање, ослобађање трошкова партиципације, бањску рехабилитацију, подстицаје за запошљавање и самозапошљавање, посебну психолошку подршку, социјалну заштиту, бесплатну правну помоћ и ослобађање од плаћања административних и судских такса.

Кела је рекла да овај закон не садржи дискриминаторске одредбе ни по ком основу, а услов за подношење захтјева и признавање статуса и права по овом закону је да прије тога имају пребивалиште од три године на територији Републике Српске.

"Рок за подношење захтјева у овом закону је, такође, три године. Жртва ратне тортуре је лице које је у вријеме и у вези са оружаним сукобима на територији бивше Југославије у периоду од 17. августа 1990. до 19. јуна 1996. године било изложено неком од облика тортуре", истакла је Кела.

Она је додала да се захтјев подноси првостепеном органу надлежном за борачко- инвалидску заштиту и заштиту цивилних жртава рата према мјесту пребивалишта.

"Када је ријеч о доказном поступку, главно је увјерење које издаје Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, али се чињеница да је неко преживио тортуру може утврђивати на основу доказа којима располажу други републички органи, институције и службе", објаснила је Кела.

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Д

21.12.2017 13:29

Суде ти носорогу из мркоњица гарда врати се горе и овце цувај и ти и сеф кабинета твој срам вас било обојицу лоповиии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјунта Бл

21.12.2017 13:32

Савановићу, промијени наочале, те као да си украо... XД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту

21.12.2017 14:19

Развукао их као на дупе да их је стављао ал њему сведно глава и дупе бас је смјесан

Name

ре

21.12.2017 16:06

Он их није платио. Као ни доста тога.

Name

милос

21.12.2017 14:01

Фуј,посто су помрли,багро покварена,ДЕЗЕРТЕРСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

21.12.2017 14:09

само 27 година од поцетка рата? Браво министре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

21.12.2017 14:23

банкротират це мо ако се то усвоји. Знате ли колико је људи било по логорима мањаца,кератерм,Омарска... Сви они имају право на надокнаду. Немозе се донети закон да се се накнада исплацује само особама српске националности. Лудило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозе,мозе

21.12.2017 15:10

Код додика све мозе па тако и закон само за своје бираце.

Name

Бирац

21.12.2017 14:34

22 године након рата !?Да ли се министре стидиш бар мало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

миx

21.12.2017 16:19

Мозда не зна да је И био рат

Name

МГ

21.12.2017 14:45

Ти битанго си најкориснији кад ништа не радиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупост

21.12.2017 15:08

Хапсени и силовани имају дозивотне трауме и требали би имати бар исту надокнаду .Силоване су углавном зенске особе и ево и овим законом их власт потцјењује бас као и силоватељи.Па оне су не само силоване сигурно су их и тукли,малтртирали...и то је траума до краја зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миx

21.12.2017 16:15

Каква фукара представљ борце није ни цудо сто нас сваки дан хапсе И одводе ко овце из тора .а фукаре се праве као да то не примецују

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ. РАНКО

21.12.2017 21:35

Молим РВИ-е којима је умањена инвалиднина да и ми оснујемо удрузење,јер и Б.О. и ППБ.ВЕТЕРАНИ,ЛОГОРАСИ И ДУКИЦЕВИ И господје РАЈЛИЦ своја права тразе и добијају,само ми РВИ-и немамо удрузење зато ниста немоземо ни да постигнемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

23.12.2017 10:07

Кад овај оздрави, у рату је носао папир да је луд и да је као такав неспособан за војну обавезу? Ја не бих рекао да је излијечен!

ОДГОВОРИТЕ