Сама морала да тражи спонзоре,

Милена Дравић, глумица која је обележила историју југословенског и српског позоришта и филма, сама је морала да тражи спонзоре, како би светло дана угледала монографија “Милена Дравић”.

Србија 21.12.2017 | 07:45
Сама морала да тражи спонзоре,
Иначе, реч је о припадајућем делу награде “Добричин прстен”, коју додељује Удружење драмских уметника Србије, сазнаје "Ало!"

Ова награда најважније је глумачко признање у нашој земљи и додељује се драмским уметницима за животно дело. Милена је 30. лауреат, а њена монографија је 22. књига по реду у овој едицији. Међутим, од самог почетка са штампањем монографије било је како сазнајемо финасијских проблема, па је наша прослављена глумица у својој 77 години сама тражила спонзоре како би добила, оно што је као уметник, током 60 година рада заслужила - своју монографију.

Према речима Воје Брајовића, председника Удружења драмских уметника, које је непрофитна организација, Министарство кулутре нема у свом буџету планирана средства за штампање оваких издања.

- Ми нисмо тражили новац од ресорног министарства, јер конкурс за те намене не постоји. Министарсво културе по свему судећи не препознаје значај оваквих ствари. Штампање једне такве монографије је скупо, а ми сопствених прихода немамо. Тачно је да је Милена помоћу спонзора обезбедила новац који је недостајао - рекао је наш глумачки бард. 
И ауторка монографије “Милена Дравић” Татјана Нежић написала је да је с монографијом било, “великих, великих проблема, који су пре свега резултат непојмљиве неправде”.

Прослављена Милена, чаробница наше сцене, филмских и ТВ екрана, како ју је приликом доделе “Добричиног прстена” назвао Воја Брајовић, остала је достојанствена, као и увек, и у кратком разговору за наш лист, а поводом вести да је део новца за своју монографију била принуђена да сама обезбеди, поручила:

- Немам коментар - рекла је она.

У Министарство културе, које између осталог има задатак да о нашим уметницима брине рекли су нам да су до сада суфинсирали неколико монографије, између осталих монографије Ружице Сокић, Предрага Микија Манојловића и Јелисавете Секе Сабљић.

Промоција монографије и изложба биће одржани сутра у у Дворани Културног центра Београда. Изложбу чини избор од 71 фотографије које представљају тек део фасцинантне и разноврсне каријере наше највеће филмске звезде. На промоцији монографије, поред ауторке, говориће и Милена Дравић, Јелисавета Сека Сабљић.

Монографија “Милена Дравић” обухвата 250 страна, подељених у неколико целина

- “Драгуљ у сва три медија”, говори о њеном позоришном, филмском и телевизијском опусу

- “Милена Дравић - градови, људи, тренуци” садржи њена сећања, приче, утиске, ставове, доживљаје

- “Милиони су је волели” је део у коме о уметности Милене Дравић

- “Стихови за Милену” садржи њој посвећене песме Арсена Дедића, Душана Макавејева и Љубише Бачића.

- “Шта је то у њој...” обухвата текстове бројних колега Књига је богато илустрована са око 100 фотографија и садржи попис филмских, телевизијских и позоришних улога, награда и признања Милене Дравић.

(Ало)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мозда

21.12.2017 06:55

Би требали други да пису о другима и издају Монографие за друге, ,,љубимо једни друге и друг друга да бин заједно прослављали вриједност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ро

21.12.2017 07:24

За такву глумицу да немају пара ? То је министарство некултуре.Да жена тражи спонзоре ?Па спонзори данас могу бити само криминалци,преваранти или тајкуни који су опљачкали државу.Е државо још се пита што јој памет одлази вани ? Па Милена је примјер.Глумица која траје толико времена и обиљежила историју филма СФРЈ да тражи спонзора а лопови украду на 1 километру асфалта на коридорима Србије.Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Се Не Лаземо

21.12.2017 08:05

На простору некадасње дрзаве мислим да нема.глумацке награде коју она није добила и залосно је сто за ту намјену нема ставка у будзету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

21.12.2017 08:36

Па Не Лажемо Се, зашто би се лагали