Sama morala da traži sponzore,

Milena Dravić, glumica koja je obeležila istoriju jugoslovenskog i srpskog pozorišta i filma, sama je morala da traži sponzore, kako bi svetlo dana ugledala monografija “Milena Dravić”.

Srbija 21.12.2017 | 07:45
Sama morala da traži sponzore,
Inače, reč je o pripadajućem delu nagrade “Dobričin prsten”, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, saznaje "Alo!"

Ova nagrada najvažnije je glumačko priznanje u našoj zemlji i dodeljuje se dramskim umetnicima za životno delo. Milena je 30. laureat, a njena monografija je 22. knjiga po redu u ovoj ediciji. Međutim, od samog početka sa štampanjem monografije bilo je kako saznajemo finasijskih problema, pa je naša proslavljena glumica u svojoj 77 godini sama tražila sponzore kako bi dobila, ono što je kao umetnik, tokom 60 godina rada zaslužila - svoju monografiju.

Prema rečima Voje Brajovića, predsednika Udruženja dramskih umetnika, koje je neprofitna organizacija, Ministarstvo kulutre nema u svom budžetu planirana sredstva za štampanje ovakih izdanja.

- Mi nismo tražili novac od resornog ministarstva, jer konkurs za te namene ne postoji. Ministarsvo kulture po svemu sudeći ne prepoznaje značaj ovakvih stvari. Štampanje jedne takve monografije je skupo, a mi sopstvenih prihoda nemamo. Tačno je da je Milena pomoću sponzora obezbedila novac koji je nedostajao - rekao je naš glumački bard. 
I autorka monografije “Milena Dravić” Tatjana Nežić napisala je da je s monografijom bilo, “velikih, velikih problema, koji su pre svega rezultat nepojmljive nepravde”.

Proslavljena Milena, čarobnica naše scene, filmskih i TV ekrana, kako ju je prilikom dodele “Dobričinog prstena” nazvao Voja Brajović, ostala je dostojanstvena, kao i uvek, i u kratkom razgovoru za naš list, a povodom vesti da je deo novca za svoju monografiju bila prinuđena da sama obezbedi, poručila:

- Nemam komentar - rekla je ona.

U Ministarstvo kulture, koje između ostalog ima zadatak da o našim umetnicima brine rekli su nam da su do sada sufinsirali nekoliko monografije, između ostalih monografije Ružice Sokić, Predraga Mikija Manojlovića i Jelisavete Seke Sabljić.

Promocija monografije i izložba biće održani sutra u u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Izložbu čini izbor od 71 fotografije koje predstavljaju tek deo fascinantne i raznovrsne karijere naše najveće filmske zvezde. Na promociji monografije, pored autorke, govoriće i Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić.

Monografija “Milena Dravić” obuhvata 250 strana, podeljenih u nekoliko celina

- “Dragulj u sva tri medija”, govori o njenom pozorišnom, filmskom i televizijskom opusu

- “Milena Dravić - gradovi, ljudi, trenuci” sadrži njena sećanja, priče, utiske, stavove, doživljaje

- “Milioni su je voleli” je deo u kome o umetnosti Milene Dravić

- “Stihovi za Milenu” sadrži njoj posvećene pesme Arsena Dedića, Dušana Makavejeva i Ljubiše Bačića.

- “Šta je to u njoj...” obuhvata tekstove brojnih kolega Knjiga je bogato ilustrovana sa oko 100 fotografija i sadrži popis filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga, nagrada i priznanja Milene Dravić.

(Alo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mozda

21.12.2017 06:55

Bi trebali drugi da pisu o drugima i izdaju Monografie za druge, ,,ljubimo jedni druge i drug druga da bin zajedno proslavljali vrijednost.

ODGOVORITE
Name

ro

21.12.2017 07:24

Za takvu glumicu da nemaju para ? To je ministarstvo nekulture.Da žena traži sponzore ?Pa sponzori danas mogu biti samo kriminalci,prevaranti ili tajkuni koji su opljačkali državu.E državo još se pita što joj pamet odlazi vani ? Pa Milena je primjer.Glumica koja traje toliko vremena i obilježila istoriju filma SFRJ da traži sponzora a lopovi ukradu na 1 kilometru asfalta na koridorima Srbije.Sramota.

ODGOVORITE
Name

Da Se Ne Lazemo

21.12.2017 08:05

Na prostoru nekadasnje drzave mislim da nema.glumacke nagrade koju ona nije dobila i zalosno je sto za tu namjenu nema stavka u budzetu.

ODGOVORITE
Name

Krkan

21.12.2017 08:36

Pa Ne Lažemo Se, zašto bi se lagali