Фонд није крив за овјеру књижица

Вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске Дејан Кустурић рекао је да Фонд није крив што неко не може да овјери здравствену књижицу, него несавјесни послодавац који крши закон и тако урушава цијели здравствени систем.

Република Српска 20.12.2017 | 11:53
Фонд није крив за овјеру књижица
Кустурић је појаснио да је Фонд купац здравствених услуга, а да је на менаџменту установа да исплаћују плате и плаћају доприносе и организују рад у здравственој установи.

"За потпуну стабилизацију здравственог система неопходно је да буде уведена диференцирана стопа ПДВ-а, прије свега на лијекове, те да буду уведени додатни извори финансирања од акциза на дуван и алкохол, као и од премије за ауто-одгворност", рекао је Кустурић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, анализа броја запослених у болницама показала је да постоји потреба да буду кориговани стандарди и нормативи за секундарни и терцијарни ниво здравствене заштите јер се испоставило да добијени резултати нису реални.

"Запослени радник није вишак, него су то они који не раде. Због тога би требало пронаћи начин да се они који раде више награде и тиме одвоје од нерадника", рекао је Кустурић.

Говорећи о домовима здравља у којима су радници ове године неколико пута штрајковали, попут Хан Пијеска и Власенице, Кустурић је рекао да поједини домови здравља имају проблема у пословању јер се у њима годинама гомилао број радника, те је дошло до преоптерећености за издвајање плата и других примања, па обавезе не могу да се измире ни према радницима нити према добављачима.

Он је оцијенио да здравствене установе у Српској константно унапређују квалитет и доступност услуга.

"Само у овој години у наш здравствени систем уведено је око 30 нових услуга, а у посљедње три године више од 130, међу којима су услуге које су наше болнице увеле прве у БиХ, па и у региону", истакао је Кустурић.

Он је навео да је Фонд за 11 мјесеци остварио планиране приходе, те да је бољој наплати допринијело унапређење сарадње са контролним органима.

Говорећи о најавама Владе Српске да ће бити уведене промјене у здравственом осигурању незапослених, Кустурић је рекао да проблем представљају лица која користе Завод за запошљавање само због осигурања, а при томе раде на црно и веома често чак у иностранству.

"Ова лица остварују солидна примања и не би требало да буду на терету друштва. Осим тога, бројни власници приватних предузећа пријављени су на Завод, тако што за директора своје фирме поставе неко треће лице које пријаве на минималну плату", сматра Кустурић.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Пикси

20.12.2017 10:59

Овај је обећао сину Игору да ће потписати Уговор за е-књижице...зато је ту и доведен...надувана цифра за више од 20 милиона КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један је Пикси

20.12.2017 11:34

Ала сте досадни са Игором и тим лупетањем у празно!

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

20.12.2017 12:03

Тако је друзе! Бабо Додик свом сину Игору даје послове по 20 милиона КМ из будзета по цијенама увецаним по 10x него сто су у Србији!!!

Name

xxx

20.12.2017 13:25

ФЗО није крив !!!??? ако је тако нека транспарентно прикажу гдје троше 700 милиона КМ годишњег прилива,...

Name

хеј

20.12.2017 13:56

Морамо мијењати власт као и грађани Србије и сад се види напредак. Код нас док ови владају нема напретка. Дозовимо се памети

Name

Ре Један је Пикси

20.12.2017 13:57

Дај дозволу да видимо папире јавних институција, па да видимо ко прича у празно...

Name

Ја

20.12.2017 14:37

ЛОПОВИ НЕ ПОМОГЛЕ ВАМ НИ ВАКЦИНЕ ИЗ КУБЕ.

Name

Ре Хеј,

20.12.2017 19:11

мислим да ову власт мозе преузгојит ,једино нас ;љубљени КИМ ,па би ви другације п*скили овако само муците јадни немоцни народ ,да ја сам за брзу смену .

Name

дејо најбољи најљепси

20.12.2017 20:13

Крив је Богданиц, Додик, ..., баба Перса, дјед Миливоје, тетка Стака, ... само ја нисам ниста крив. Прије него сто сам постао директор фонда звали су ме телетабис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоллоw ривер

21.12.2017 09:58

Ишчекивање: кредит ММФ-а > буџет РС > паре за ФЗО > пројекат е-књижице > проценти, паре, море, готива...кредит нека враћа ко мора!