Fond nije kriv za ovjeru knjižica

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske Dejan Kusturić rekao je da Fond nije kriv što neko ne može da ovjeri zdravstvenu knjižicu, nego nesavjesni poslodavac koji krši zakon i tako urušava cijeli zdravstveni sistem.

Republika Srpska 20.12.2017 | 11:53
Fond nije kriv za ovjeru knjižica
Kusturić je pojasnio da je Fond kupac zdravstvenih usluga, a da je na menadžmentu ustanova da isplaćuju plate i plaćaju doprinose i organizuju rad u zdravstvenoj ustanovi.

"Za potpunu stabilizaciju zdravstvenog sistema neophodno je da bude uvedena diferencirana stopa PDV-a, prije svega na lijekove, te da budu uvedeni dodatni izvori finansiranja od akciza na duvan i alkohol, kao i od premije za auto-odgvornost", rekao je Kusturić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, analiza broja zaposlenih u bolnicama pokazala je da postoji potreba da budu korigovani standardi i normativi za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite jer se ispostavilo da dobijeni rezultati nisu realni.

"Zaposleni radnik nije višak, nego su to oni koji ne rade. Zbog toga bi trebalo pronaći način da se oni koji rade više nagrade i time odvoje od neradnika", rekao je Kusturić.

Govoreći o domovima zdravlja u kojima su radnici ove godine nekoliko puta štrajkovali, poput Han Pijeska i Vlasenice, Kusturić je rekao da pojedini domovi zdravlja imaju problema u poslovanju jer se u njima godinama gomilao broj radnika, te je došlo do preopterećenosti za izdvajanje plata i drugih primanja, pa obaveze ne mogu da se izmire ni prema radnicima niti prema dobavljačima.

On je ocijenio da zdravstvene ustanove u Srpskoj konstantno unapređuju kvalitet i dostupnost usluga.

"Samo u ovoj godini u naš zdravstveni sistem uvedeno je oko 30 novih usluga, a u posljednje tri godine više od 130, među kojima su usluge koje su naše bolnice uvele prve u BiH, pa i u regionu", istakao je Kusturić.

On je naveo da je Fond za 11 mjeseci ostvario planirane prihode, te da je boljoj naplati doprinijelo unapređenje saradnje sa kontrolnim organima.

Govoreći o najavama Vlade Srpske da će biti uvedene promjene u zdravstvenom osiguranju nezaposlenih, Kusturić je rekao da problem predstavljaju lica koja koriste Zavod za zapošljavanje samo zbog osiguranja, a pri tome rade na crno i veoma često čak u inostranstvu.

"Ova lica ostvaruju solidna primanja i ne bi trebalo da budu na teretu društva. Osim toga, brojni vlasnici privatnih preduzeća prijavljeni su na Zavod, tako što za direktora svoje firme postave neko treće lice koje prijave na minimalnu platu", smatra Kusturić.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Piksi

20.12.2017 10:59

Ovaj je obećao sinu Igoru da će potpisati Ugovor za e-knjižice...zato je tu i doveden...naduvana cifra za više od 20 miliona KM.

ODGOVORITE
Name

Jedan je Piksi

20.12.2017 11:34

Ala ste dosadni sa Igorom i tim lupetanjem u prazno!

Name

NEKO IZ MASE

20.12.2017 12:03

Tako je druze! Babo Dodik svom sinu Igoru daje poslove po 20 miliona KM iz budzeta po cijenama uvecanim po 10x nego sto su u Srbiji!!!

Name

xxx

20.12.2017 13:25

FZO nije kriv !!!??? ako je tako neka transparentno prikažu gdje troše 700 miliona KM godišnjeg priliva,...

Name

hej

20.12.2017 13:56

Moramo mijenjati vlast kao i građani Srbije i sad se vidi napredak. Kod nas dok ovi vladaju nema napretka. Dozovimo se pameti

Name

Re Jedan je Piksi

20.12.2017 13:57

Daj dozvolu da vidimo papire javnih institucija, pa da vidimo ko priča u prazno...

Name

Ja

20.12.2017 14:37

LOPOVI NE POMOGLE VAM NI VAKCINE IZ KUBE.

Name

Re Hej,

20.12.2017 19:11

mislim da ovu vlast moze preuzgojit ,jedino nas ;ljubljeni KIM ,pa bi vi drugacije p*skili ovako samo mucite jadni nemocni narod ,da ja sam za brzu smenu .

Name

dejo najbolji najljepsi

20.12.2017 20:13

Kriv je Bogdanic, Dodik, ..., baba Persa, djed Milivoje, tetka Staka, ... samo ja nisam nista kriv. Prije nego sto sam postao direktor fonda zvali su me teletabis

ODGOVORITE
Name

Follow river

21.12.2017 09:58

Iščekivanje: kredit MMF-a > budžet RS > pare za FZO > projekat e-knjižice > procenti, pare, more, gotiva...kredit neka vraća ko mora!