Душко је био у праву - Гетлин се опет ''доповао''?!

Новинар листа "Тхе Телеграпх" лажно се представљао и снимио Гетлиновог тренера и менаџера како му нуде забрањене супстанце и признају да се допинг користи нашироко у атлетици, као и да је нови првак света и даље међу таквима.

Остали спортови 21.12.2017 | 22:10
Душко је био у праву - Гетлин се опет ''доповао''?!
Репортер енглеског листа "Тхе Телеграпх", који се лажно представљао, снимио је разговор у тренинг центру светског првака у спринту на 100 метара, контроверзног Џастина Гетлина (35), разговор с његовим тренером и менаџером током којег му они нуде забрањене допинг супстанце.

Он је у камп спринтера који је два пута падао на допинг тестовима, 2001. и 2006. године, дошао по препоруци познаника како би набавио скупоцене најмодерније суплементе на бази тестостерона које је наводно тражио један познати глумац како би се што боље припремио за улогу у акционом филму.

Без поговора и причајући у скривену камеру, Гетлинов тренер и олимпијски шампион Денис Мичел, поред којег је седео Гетлинов агент, Роберт Вагнер, понудио је саговорнику забрањене супстанце причајући отворено о томе да је у данашњој атлетици коришћење допинга широко прихваћено и присутно.

Мичел је у једном тренутку чак и описао како спортисти успевају да преваре контролу и прођу допинг тестове, а новинар је забележио и Вагнерово признање да је и сам Гетлин корисник ових супстанци.

"Телеграпх" је узбуркао свет спорта у понедељак увече овом репортажом, која ће наставити да буде објављивана наредних дана, а јутро након што је сазнао шта се догдодило Гетлин је отпустио Мичела и медијима доставио изјаву у којој и даље тврди да никада није користио допинг.

То је у супротности са оним што је утврђено "А" и "Б" тестовима прво 2001. када је био позитиван на амфетамин (уличним сленгом - "спид"), с тим да му је тада све опроштено јер је као и многи други амерички спортисти пријавио да болује од поремећаја пажње са елементима хиперактивности (АДХД) и да је због тога користио амфетамин цео живот.

Рецимо, гимнастичарка Симон Бајлс померила је границе могућег на Олимпијским играма у Рију користећи "спид" уз дозволу надлежних јер такође болује од поремећаја пажње, а дозволу да узима дозе амфетамина има и Серена Вилијамс.

Гетлин је, након што му је 2001. прогледано кроз прсте, постао олимпијски шампион на 100 метара у Атини 2004, светски првак на 100 и 200 метара у Хелсинкију 2005, али када је 2006. био позитиван на тестостерон бранио се изјавом да је био саботиран и да га је физиотерапеут масирао уљем које је имало забрањену супстанцу без његовог знања што није уважено.

Био је суспендован на осам година из атлетике, па му је касније казна преполовљена, но када се 2010. вратио доживео је серију пораза од Усеина Болта све до 5. августа ове године и финалне трке на 100 метара на Светском првенству у Лондону када је други пут у каријери, а први од поменуте 2005. (Болт је тада био тинејџер) успео да победи најбржег свих времена.

Гетлин је у Лондону у финалу на 100 метара трчао 9,92 испред 14 година млађег земљака Кристијана Колмана (9,94) и Болта, који је у времену 9,95 стигао само до бронзе и прекинуо низ од десет тријумфа над Гетлином у великим тркама.



Да ли ће ова победа "Телеграфове" редакције довести и до истраге која ће бацити сенку (и) на овај Гетлинов успех који је публика на Олимпијском стадиону испратила звиждуцима? Тешко је рећи, али за сада је познато и да је истрага званично почела.

Већ је познато и да је супстанца која је понуђена измишљеном глумцу пореклом из Аустрије и да је изузетно скупа.

Иначе, Вагнер је и сам представљао атлетичаре који су у прошлости падали на допинг тестовима, од Бена Џонсона, до Колина Џексона, Дејма Келија Холмса, итд.

Многи су легендарном ТВ коментатору, покојном Душку Кораћу, замерали пристрасност и нарочито начин како је 2015. преносио финалну трку на 100 метара на Светском првенству у Пекингу у којој је Болт победио и Гетлина и још једног својевремено допингованог Американца, Тајсона Геја.

Кораћ је тада рекао и да "ко једном украде, краде цео живот" - што ће управо покренута истрага можда на крају и доказати.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар