Duško je bio u pravu - Getlin se opet ''dopovao''?!

Novinar lista "The Telegraph" lažno se predstavljao i snimio Getlinovog trenera i menadžera kako mu nude zabranjene supstance i priznaju da se doping koristi naširoko u atletici, kao i da je novi prvak sveta i dalje među takvima.

Ostali sportovi 21.12.2017 | 22:10
Duško je bio u pravu - Getlin se opet ''dopovao''?!
Reporter engleskog lista "The Telegraph", koji se lažno predstavljao, snimio je razgovor u trening centru svetskog prvaka u sprintu na 100 metara, kontroverznog Džastina Getlina (35), razgovor s njegovim trenerom i menadžerom tokom kojeg mu oni nude zabranjene doping supstance.

On je u kamp sprintera koji je dva puta padao na doping testovima, 2001. i 2006. godine, došao po preporuci poznanika kako bi nabavio skupocene najmodernije suplemente na bazi testosterona koje je navodno tražio jedan poznati glumac kako bi se što bolje pripremio za ulogu u akcionom filmu.

Bez pogovora i pričajući u skrivenu kameru, Getlinov trener i olimpijski šampion Denis Mičel, pored kojeg je sedeo Getlinov agent, Robert Vagner, ponudio je sagovorniku zabranjene supstance pričajući otvoreno o tome da je u današnjoj atletici korišćenje dopinga široko prihvaćeno i prisutno.

Mičel je u jednom trenutku čak i opisao kako sportisti uspevaju da prevare kontrolu i prođu doping testove, a novinar je zabeležio i Vagnerovo priznanje da je i sam Getlin korisnik ovih supstanci.

"Telegraph" je uzburkao svet sporta u ponedeljak uveče ovom reportažom, koja će nastaviti da bude objavljivana narednih dana, a jutro nakon što je saznao šta se dogdodilo Getlin je otpustio Mičela i medijima dostavio izjavu u kojoj i dalje tvrdi da nikada nije koristio doping.

To je u suprotnosti sa onim što je utvrđeno "A" i "B" testovima prvo 2001. kada je bio pozitivan na amfetamin (uličnim slengom - "spid"), s tim da mu je tada sve oprošteno jer je kao i mnogi drugi američki sportisti prijavio da boluje od poremećaja pažnje sa elementima hiperaktivnosti (ADHD) i da je zbog toga koristio amfetamin ceo život.

Recimo, gimnastičarka Simon Bajls pomerila je granice mogućeg na Olimpijskim igrama u Riju koristeći "spid" uz dozvolu nadležnih jer takođe boluje od poremećaja pažnje, a dozvolu da uzima doze amfetamina ima i Serena Vilijams.

Getlin je, nakon što mu je 2001. progledano kroz prste, postao olimpijski šampion na 100 metara u Atini 2004, svetski prvak na 100 i 200 metara u Helsinkiju 2005, ali kada je 2006. bio pozitivan na testosteron branio se izjavom da je bio sabotiran i da ga je fizioterapeut masirao uljem koje je imalo zabranjenu supstancu bez njegovog znanja što nije uvaženo.

Bio je suspendovan na osam godina iz atletike, pa mu je kasnije kazna prepolovljena, no kada se 2010. vratio doživeo je seriju poraza od Useina Bolta sve do 5. avgusta ove godine i finalne trke na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Londonu kada je drugi put u karijeri, a prvi od pomenute 2005. (Bolt je tada bio tinejdžer) uspeo da pobedi najbržeg svih vremena.

Getlin je u Londonu u finalu na 100 metara trčao 9,92 ispred 14 godina mlađeg zemljaka Kristijana Kolmana (9,94) i Bolta, koji je u vremenu 9,95 stigao samo do bronze i prekinuo niz od deset trijumfa nad Getlinom u velikim trkama.



Da li će ova pobeda "Telegrafove" redakcije dovesti i do istrage koja će baciti senku (i) na ovaj Getlinov uspeh koji je publika na Olimpijskom stadionu ispratila zvižducima? Teško je reći, ali za sada je poznato i da je istraga zvanično počela.

Već je poznato i da je supstanca koja je ponuđena izmišljenom glumcu poreklom iz Austrije i da je izuzetno skupa.

Inače, Vagner je i sam predstavljao atletičare koji su u prošlosti padali na doping testovima, od Bena Džonsona, do Kolina Džeksona, Dejma Kelija Holmsa, itd.

Mnogi su legendarnom TV komentatoru, pokojnom Dušku Koraću, zamerali pristrasnost i naročito način kako je 2015. prenosio finalnu trku na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Pekingu u kojoj je Bolt pobedio i Getlina i još jednog svojevremeno dopingovanog Amerikanca, Tajsona Geja.

Korać je tada rekao i da "ko jednom ukrade, krade ceo život" - što će upravo pokrenuta istraga možda na kraju i dokazati.



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar