Наставак сукоба због Јерусалима

Двије ракете испаљене у правцу Израела пале су у појас Газе, јавили су израелски медији.

Свијет 07.12.2017 | 20:57
Наставак сукоба због Јерусалима
Сирене за ракетну узбуну огласиле су се у граду Ашкелону на југу Израела и у израелским заједницама сјеверно од појаса Газе.

Граница те палестинске територије на обали Средоземног мора је углавном мирна након разорног рата с Израелом 2014. године, а сукоби избијају само спорадично, наводи АП.

Ракете су испаљене док су трајали нереди на Западној обали, у источном Јерусалиму и самом појасу Газе у знак протеста због саопштења предсједника САД Доналда Трампа да признаје Јерусалим као главни град Израела.

У Рамали су израелске снаге безбједности користиле и гумене метке као и сузавце у сукобу с Палестинцима. Међу протестантима су биле и жене и дјеца. Сви су бацали камење на припаднике израелских снага безбједности. Такође, запаљена је америчка застава.

Гумени меци су коришћени и у Витлејему. Хаос влада и на улицама Јерусалима, оног дијела у ком живе Палестинци.

До сада је потврђено да су повређене 43 особе, а како кажу из тамошњег Црвеног крста, већина повреда потиче од гумених метака и сузаваца.

Протести су се прелили и на Јемен.

У Јерусалими живи скоро 900.000 јуди, укључујући 300.000 Палестинаца.

Израел је преузео контролу над источним дијелом града, у коме се налазе света мјеста три монотеистичке религије, освојивши га од Јордана у рату 1967. Тај дио Јерусалима Израел је касније анектирао.

Међународна заједница то никада није признала и све стране амбасаде налазе се у Тел Авиву, али упркос томе Израел је прогласио читав Јерусалим својом вечном престоницом.

Палестинци међутим намјеравају да у источном Јерусалиму прогласе главни град своје будуће државе.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Соко

07.12.2017 22:23

И није ни цудо сто један дио босне хоце у НАТО изазиваци сукоба.

ОДГОВОРИТЕ