Nastavak sukoba zbog Jerusalima

Dvije rakete ispaljene u pravcu Izraela pale su u pojas Gaze, javili su izraelski mediji.

Svijet 07.12.2017 | 20:57
Nastavak sukoba zbog Jerusalima
Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u gradu Aškelonu na jugu Izraela i u izraelskim zajednicama sjeverno od pojasa Gaze.

Granica te palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora je uglavnom mirna nakon razornog rata s Izraelom 2014. godine, a sukobi izbijaju samo sporadično, navodi AP.

Rakete su ispaljene dok su trajali neredi na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i samom pojasu Gaze u znak protesta zbog saopštenja predsjednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

U Ramali su izraelske snage bezbjednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i djeca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbjednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava.

Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalima, onog dijela u kom žive Palestinci.

Do sada je potvrđeno da su povređene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca.

Protesti su se prelili i na Jemen.

U Jerusalimi živi skoro 900.000 judi, uključujući 300.000 Palestinaca.

Izrael je preuzeo kontrolu nad istočnim dijelom grada, u kome se nalaze sveta mjesta tri monoteističke religije, osvojivši ga od Jordana u ratu 1967. Taj dio Jerusalima Izrael je kasnije anektirao.

Međunarodna zajednica to nikada nije priznala i sve strane ambasade nalaze se u Tel Avivu, ali uprkos tome Izrael je proglasio čitav Jerusalim svojom večnom prestonicom.

Palestinci međutim namjeravaju da u istočnom Jerusalimu proglase glavni grad svoje buduće države.

Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Soko

07.12.2017 22:23

I nije ni cudo sto jedan dio bosne hoce u NATO izazivaci sukoba.

ODGOVORITE