Руси избачени са Олимпијских игара!

Русији је забрањено учешће на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу 2018. године, саопштио је Међународни олимпијски комитет.

Остали спортови 05.12.2017 | 20:30
Руси избачени са Олимпијских игара!
Руси су избачени са ЗОИ због доказа о државном системском допингу на Играма 2014. чији су били домаћин у Сочију.

Такође, Олимпијски комитет Русије мораће да плати одштету МОК у износу од 15.000.000 долара, због учешћа у организовању система допинга, док је Витали Мутко, тадашњи министар спорта, доживотно је суспендован за било шта у вези са Олимпијским играма.

Ипак, руски спортисти који докажу да су били 'чисти', као и на Летњим олимпијским играма у Рију прошле године, моћи ће да учествују под неутралном, олимпијском заставом.

Како се наводи, у скандалу је учествовало преко 1.000 спортиста.

Одлуку је саопштио председник МОК Томас Бах, после већања комисије од четрнаест чланова, који су претходних седамнаест месеци покушавали да утврде да ли је и колико држава Русија учествовала у целом скандалу, почев још од Игара у Лондону 2012. године.

"Ова одлука требало би да стави тачку на ову штетну епизоду за спорт, али и послужи као катализатор у још ефективнијој борби WАДА против допинга", наводи се у саопштењу МОК.

Пред комисијом су говорили и чланови бројне руске делегације, на челу са Виталијем Смирновим – дугогодишњим чланом МОК и некадашњим КГБ агентом – али и осамнаестогодишњом двоструком шампионком света Евгенијом Медведевом.

Међутим, ни то није помогло да Руси под својом заставом и химном наступе у Пјонгчангу.

С друге стране, Мутко, који је данас заменик премијера Русије и на челној позицији организационог комитета за предстојеће Светско првенство у фудбалу, одбацио је прошлог петка оптужбе да је било системског допинга спортиста.

Руски олимпијски комитет, али и председник државе Владимир Путим, најавили су могућност бојкота такмичења, које стартује у Јужној Кореји деветог фебруара, уколико им учешће буде забрањено.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар