Rusi izbačeni sa Olimpijskih igara!

Rusiji je zabranjeno učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.

Ostali sportovi 05.12.2017 | 20:30
Rusi izbačeni sa Olimpijskih igara!
Rusi su izbačeni sa ZOI zbog dokaza o državnom sistemskom dopingu na Igrama 2014. čiji su bili domaćin u Sočiju.

Takođe, Olimpijski komitet Rusije moraće da plati odštetu MOK u iznosu od 15.000.000 dolara, zbog učešća u organizovanju sistema dopinga, dok je Vitali Mutko, tadašnji ministar sporta, doživotno je suspendovan za bilo šta u vezi sa Olimpijskim igrama.

Ipak, ruski sportisti koji dokažu da su bili 'čisti', kao i na Letnjim olimpijskim igrama u Riju prošle godine, moći će da učestvuju pod neutralnom, olimpijskom zastavom.

Kako se navodi, u skandalu je učestvovalo preko 1.000 sportista.

Odluku je saopštio predsednik MOK Tomas Bah, posle većanja komisije od četrnaest članova, koji su prethodnih sedamnaest meseci pokušavali da utvrde da li je i koliko država Rusija učestvovala u celom skandalu, počev još od Igara u Londonu 2012. godine.

"Ova odluka trebalo bi da stavi tačku na ovu štetnu epizodu za sport, ali i posluži kao katalizator u još efektivnijoj borbi WADA protiv dopinga", navodi se u saopštenju MOK.

Pred komisijom su govorili i članovi brojne ruske delegacije, na čelu sa Vitalijem Smirnovim – dugogodišnjim članom MOK i nekadašnjim KGB agentom – ali i osamnaestogodišnjom dvostrukom šampionkom sveta Evgenijom Medvedevom.

Međutim, ni to nije pomoglo da Rusi pod svojom zastavom i himnom nastupe u Pjongčangu.

S druge strane, Mutko, koji je danas zamenik premijera Rusije i na čelnoj poziciji organizacionog komiteta za predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, odbacio je prošlog petka optužbe da je bilo sistemskog dopinga sportista.

Ruski olimpijski komitet, ali i predsednik države Vladimir Putim, najavili su mogućnost bojkota takmičenja, koje startuje u Južnoj Koreji devetog februara, ukoliko im učešće bude zabranjeno.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar