Хрватска уз БиХ и Хрвате у БиХ

Хрватски премијер Андреј Пленковић данас ће у Мостару разговарати са представницима Хрватског народног сабора.

Босна и Херцеговина 05.12.2017 | 08:56
Хрватска уз БиХ и Хрвате у БиХ
Пленковић је синоћ у Мостару изјавио да је дошао у дводневну посјету да би са вођством Хрвата у БиХ размотрио околности након пресуде Хашког трибунала лидерима Херцег-Босне, те видио како Хрватска може да помогне сународницима у БиХ.

"Желимо да видимо на који начин Хрватска може да помогне Хрватима у БиХ, како у погледу сарадње двије земље, јачања конститутивности Хрвата у БиХ, заштите њихових права, тако и у погледу свих процеса који су пред нама, а знамо да је наредна година изборна", рекао је Пленковић новинарима.

Он је навео да је Хрватска уз БиХ и Хрвате у тој земљи.

"Учинићемо све да Хрвати овдје буду дугорочно равноправан народ", истакао је премијер Хрватске.

Пленковић је нагласио да му је важно да провјери какво је расположење у политичком вођству и борачким удружењима након хашке пресуде политичким и војним лидерима Херцег-Босне.

Пленковић је синоћ са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем положио вијенац на споменик погинулим хрватским борцима испред Хрватског дома "Херцег Стјепан Косача.

Човић је захвалио Пленковићу за посјету и најавио да ће с њим разговарати о пресуди, али и о многим другим темама у вези са положајем хрватског народа.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је 29. новембра пресуде о удруженом злочиначком подухвату шесторице функционера Херцег-Босне и државног врха Хрватске са Фрањом Туђманом на челу током рата у БиХ и да је сукоб Хрвата и муслимана био - међудржавни, имплицирајући учешће Хрватске.

У највећем броју случајева потврђене су пресуде да је "шесторка" радила на етничком чишћењу на територији Херцег-Босне и њеном припајању Хрватској или стварању нове хрватске републике на том простору.

Некадашњи командант Главног штаба Хрватског вијећа одбране /ХВО/ генерал Слободан Праљак је током изрицања пресуде попио отров, након чега је превезен у болницу, гдје је преминуо.

Пресуде су потврђене за премијера Херцег-Босне Јадранка Прлића 25 година, затим по 20 година за министра одбране Бруну Стојића и начелника Штаба ХВО-а Слободана Праљка, начелника ХВО-а Миливоја Петковића, а за команданта Војне полиције ХВО-а Валентина Ћорића 16 година и за шефа Одјељења за заробљене Берислава Пушића десет година затвора.

Пленковић ће се јутрос  у Мостару састати са представницима Хрватског народног сабора.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Згембо

05.12.2017 07:58

Анемични Пленковић је показао како се ставио у функцију одбране правоснажно осуђених ратних злочинаца. И то су “еуропске” вриједности којим се хвали и промовира (проусташка) власт у Загребу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментатор

05.12.2017 08:46

Шта о свему овоме мисли г. Пернар и остали?

Name

Вукашин

05.12.2017 09:46

С ким сте (везали заставе), такви сте!

Name

Харис

05.12.2017 08:06

Носиоци еуропских вриједности... Откада је фашизам вриједност!!!!! Брука и срамота за једну чланицу ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИЈУКС

05.12.2017 08:13

Пленковицу, треба се бити реално. Немајуци ниста против хрватског народа, као ни против ниједног другог народа, мора се објективно констатовати да је у БиХ највеци губитник босњацки народ. Има их преко 50%, а "угрозени хрватски народ у БиХ" дрзи финансије на нивоу БиХ, на нивоу Федерације БиХ, директор УИО хрват. Даље, дрзе Мин. правде БиХ, Мин. правде Федерације БиХ. На целу су највеце фирме Електропренос БиХ. Итд, итд....! Математицки гледано 15% има најмање као преко 50%??? Нека о свему просуди Суд Јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

05.12.2017 08:17

Зашто Пленковиц не дође у Сарајево да разговара о положају Хрвата.То је права адреса а не да иде у замишљени столни град злочиначке творевине.Бошњаћка политика је пружила руку након пресуде но настави ли се негирање и слављење злочина бојим се да рука неће остати пружена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.12.2017 08:20

Можете наклапати још мјесец дана, пресуда је ту и она је трајна, уколико почнете прелазити "границе" могли би сте ужурбано добити и тужбе за надокнаду штете. Њих брине УЗП а о жртвама тог подухвата ни ријечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

05.12.2017 08:29

Ево како стоје неке битне ствари са Хрватима у БиХ након задњег рата: 1. Најбогатија етничка скупина у БиХ; 2. Имају 33% удјела у власти БиХ, а удио у становништву '91. је био само 17%, 2013. "навукли" 14%; 3. Данас се највише исељавају из БиХ, првенствено зато што имају и хрватско/ЕУ држављанство. ХДЗ стално прешућује страшну истину везану за Хрвате БиХ, а то је да су им намијенили судбину да "попуњавају" демографске рупе у Хрватској, настале након протјеривања тамошњих Срба. Међутим, тај исти ХДЗ и даље наставља са политиком окривљавања Бошњака за све и свашта, док у исто вријеме опструише функционисање државе БиХ. Хрвати у БиХ ће добити ентитет, онда кад га добију Срби у Хрватској. Једноставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

05.12.2017 12:20

Слазем се, а Милосевиц је био птедвидио да Србима из Републике Српске Крајине, коју никад није подрзао, те Крајисницима, попуни Косово.

Name

Анте

05.12.2017 08:40

Видим брину се стаце бити с херцег говнима посавине нема ни у помену благо нама са оваквим заститнцима хрвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хрвати са југа

05.12.2017 10:33

Ови данасњи ХрватиБосанци су модерни Јевреји... дрзе све институције у Босни, а вазда плацу.. и само се они броје Хрватима, док Посавина, Сарајево, Крајина, Тузла, - њих они не броје ....

ОДГОВОРИТЕ