Hrvatska uz BiH i Hrvate u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas će u Mostaru razgovarati sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Bosna i Hercegovina 05.12.2017 | 08:56
Hrvatska uz BiH i Hrvate u BiH
Plenković je sinoć u Mostaru izjavio da je došao u dvodnevnu posjetu da bi sa vođstvom Hrvata u BiH razmotrio okolnosti nakon presude Haškog tribunala liderima Herceg-Bosne, te vidio kako Hrvatska može da pomogne sunarodnicima u BiH.

"Želimo da vidimo na koji način Hrvatska može da pomogne Hrvatima u BiH, kako u pogledu saradnje dvije zemlje, jačanja konstitutivnosti Hrvata u BiH, zaštite njihovih prava, tako i u pogledu svih procesa koji su pred nama, a znamo da je naredna godina izborna", rekao je Plenković novinarima.

On je naveo da je Hrvatska uz BiH i Hrvate u toj zemlji.

"Učinićemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod", istakao je premijer Hrvatske.

Plenković je naglasio da mu je važno da provjeri kakvo je raspoloženje u političkom vođstvu i boračkim udruženjima nakon haške presude političkim i vojnim liderima Herceg-Bosne.

Plenković je sinoć sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem položio vijenac na spomenik poginulim hrvatskim borcima ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača.

Čović je zahvalio Plenkoviću za posjetu i najavio da će s njim razgovarati o presudi, ali i o mnogim drugim temama u vezi sa položajem hrvatskog naroda.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 29. novembra presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i muslimana bio - međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.

U najvećem broju slučajeva potvrđene su presude da je "šestorka" radila na etničkom čišćenju na teritoriji Herceg-Bosne i njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ general Slobodan Praljak je tokom izricanja presude popio otrov, nakon čega je prevezen u bolnicu, gdje je preminuo.

Presude su potvrđene za premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića 25 godina, zatim po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba HVO-a Slobodana Praljka, načelnika HVO-a Milivoja Petkovića, a za komandanta Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 16 godina i za šefa Odjeljenja za zarobljene Berislava Pušića deset godina zatvora.

Plenković će se jutros  u Mostaru sastati sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zgembo

05.12.2017 07:58

Anemični Plenković je pokazao kako se stavio u funkciju odbrane pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca. I to su “europske” vrijednosti kojim se hvali i promovira (proustaška) vlast u Zagrebu?

ODGOVORITE
Name

komentator

05.12.2017 08:46

Šta o svemu ovome misli g. Pernar i ostali?

Name

Вукашин

05.12.2017 09:46

С ким сте (везали заставе), такви сте!

Name

Haris

05.12.2017 08:06

Nosioci europskih vrijednosti... Otkada je fašizam vrijednost!!!!! Bruka i sramota za jednu članicu EU...

ODGOVORITE
Name

SIJUKS

05.12.2017 08:13

Plenkovicu, treba se biti realno. Nemajuci nista protiv hrvatskog naroda, kao ni protiv nijednog drugog naroda, mora se objektivno konstatovati da je u BiH najveci gubitnik bosnjacki narod. Ima ih preko 50%, a "ugrozeni hrvatski narod u BiH" drzi finansije na nivou BiH, na nivou Federacije BiH, direktor UIO hrvat. Dalje, drze Min. pravde BiH, Min. pravde Federacije BiH. Na celu su najvece firme Elektroprenos BiH. Itd, itd....! Matematicki gledano 15% ima najmanje kao preko 50%??? Neka o svemu prosudi Sud Javnosti.

ODGOVORITE
Name

Haris

05.12.2017 08:17

Zašto Plenkovic ne dođe u Sarajevo da razgovara o položaju Hrvata.To je prava adresa a ne da ide u zamišljeni stolni grad zločinačke tvorevine.Bošnjaćka politika je pružila ruku nakon presude no nastavi li se negiranje i slavljenje zločina bojim se da ruka neće ostati pružena.

ODGOVORITE
Name

re

05.12.2017 08:20

Možete naklapati još mjesec dana, presuda je tu i ona je trajna, ukoliko počnete prelaziti "granice" mogli bi ste užurbano dobiti i tužbe za nadoknadu štete. Njih brine UZP a o žrtvama tog poduhvata ni riječi.

ODGOVORITE
Name

075

05.12.2017 08:29

Evo kako stoje neke bitne stvari sa Hrvatima u BiH nakon zadnjeg rata: 1. Najbogatija etnička skupina u BiH; 2. Imaju 33% udjela u vlasti BiH, a udio u stanovništvu '91. je bio samo 17%, 2013. "navukli" 14%; 3. Danas se najviše iseljavaju iz BiH, prvenstveno zato što imaju i hrvatsko/EU državljanstvo. HDZ stalno prešućuje strašnu istinu vezanu za Hrvate BiH, a to je da su im namijenili sudbinu da "popunjavaju" demografske rupe u Hrvatskoj, nastale nakon protjerivanja tamošnjih Srba. Međutim, taj isti HDZ i dalje nastavlja sa politikom okrivljavanja Bošnjaka za sve i svašta, dok u isto vrijeme opstruiše funkcionisanje države BiH. Hrvati u BiH će dobiti entitet, onda kad ga dobiju Srbi u Hrvatskoj. Jednostavno.

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

05.12.2017 12:20

Slazem se, a Milosevic je bio ptedvidio da Srbima iz Republike Srpske Krajine, koju nikad nije podrzao, te Krajisnicima, popuni Kosovo.

Name

Ante

05.12.2017 08:40

Vidim brinu se stace biti s herceg govnima posavine nema ni u pomenu blago nama sa ovakvim zastitncima hrvata.

ODGOVORITE
Name

hrvati sa juga

05.12.2017 10:33

Ovi danasnji HrvatiBosanci su moderni Jevreji... drze sve institucije u Bosni, a vazda placu.. i samo se oni broje Hrvatima, dok Posavina, Sarajevo, Krajina, Tuzla, - njih oni ne broje ....

ODGOVORITE