Рамуш искористио Резолуцију 1244?

УНМИК наводи да је у децембру 2016. дао Интерполу ноту косовских власти, у којој се тражи да међународне потјернице против 20 становника Косова буду уклоњене.

Србија 04.12.2017 | 22:01
Рамуш искористио Резолуцију 1244?
Мисија УН истиче да је на тај начин посредовала између Приштине и Интерпола, а на основу улоге, коју, како каже, има у складу са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244.

То се наводи у саопштењу које је портпарол Канцеларије УНМИК-а за стратешке комуникације и јавне послове Санам Долатшахи прослиједио Тањугу као одговор на питање агенције - ко је УНМИК-у дао сагласност да тражи уклањање потјернице за косовским премијером Рамушем Харадинајем, којег Србија терети за ратне злочине, као и каква је заправо природа те потјернице.

У објашњењу о улози УНМИК-а у вези са недавном одлуком Интерпола, у саопштењу се наводи да је "у складу са улогом УНМИК-а према Резолуцији 1244 Савета безбједности УН, 2002. године УНМИК потписао Меморандум о разумјевању са Интерполом".

Реч је о Меморандуму "Сарадња у спријечавању криминала и у кривичној правди", чија је сврха, како се наводи, била да се успостави оквир за сарадњу између страна, укључујући размјену полицијских информација, објављивање и проток Интерполових потерница, приступ Интерполовим мрежама и базама података...

У саопштењу се истиче да је Меморандум о разумјевању између Интерпола и УНМИК-а и даље на снази.

"Стога, УНМИК дјелује као посредник између косовских власти и Интерпола, када је ријеч о свим питањима у вези са спрјечавањем криминала, полицијском сарадњом и кривичном правдом", наводи се у саопштењу.

У том контексту, наводи се даље, УНМИК је у децембру 2016. године предао Интерполу ноту косовских власти, у којој се тражи уклањање међународних потерница против 20 косовских становника, а то је учинио на основу Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, "као што је чинио у свим таквим случајевима у прошлости".

Интерпол је уклонио са списка тражених лица 18 особа са Косова које тражи Србија, а међу тим именима је и косовски премијер Рамуш Харадинај.

Сви они су сада слободни да путују изван територије Косова без проблема.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈОЈА

05.12.2017 05:52

СВАКА ЦАСТ.

ОДГОВОРИТЕ