Ramuš iskoristio Rezoluciju 1244?

UNMIK navodi da je u decembru 2016. dao Interpolu notu kosovskih vlasti, u kojoj se traži da međunarodne potjernice protiv 20 stanovnika Kosova budu uklonjene.

Srbija 04.12.2017 | 22:01
Ramuš iskoristio Rezoluciju 1244?
Misija UN ističe da je na taj način posredovala između Prištine i Interpola, a na osnovu uloge, koju, kako kaže, ima u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

To se navodi u saopštenju koje je portparol Kancelarije UNMIK-a za strateške komunikacije i javne poslove Sanam Dolatšahi proslijedio Tanjugu kao odgovor na pitanje agencije - ko je UNMIK-u dao saglasnost da traži uklanjanje potjernice za kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, kojeg Srbija tereti za ratne zločine, kao i kakva je zapravo priroda te potjernice.

U objašnjenju o ulozi UNMIK-a u vezi sa nedavnom odlukom Interpola, u saopštenju se navodi da je "u skladu sa ulogom UNMIK-a prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbjednosti UN, 2002. godine UNMIK potpisao Memorandum o razumjevanju sa Interpolom".

Reč je o Memorandumu "Saradnja u spriječavanju kriminala i u krivičnoj pravdi", čija je svrha, kako se navodi, bila da se uspostavi okvir za saradnju između strana, uključujući razmjenu policijskih informacija, objavljivanje i protok Interpolovih poternica, pristup Interpolovim mrežama i bazama podataka...

U saopštenju se ističe da je Memorandum o razumjevanju između Interpola i UNMIK-a i dalje na snazi.

"Stoga, UNMIK djeluje kao posrednik između kosovskih vlasti i Interpola, kada je riječ o svim pitanjima u vezi sa sprječavanjem kriminala, policijskom saradnjom i krivičnom pravdom", navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu, navodi se dalje, UNMIK je u decembru 2016. godine predao Interpolu notu kosovskih vlasti, u kojoj se traži uklanjanje međunarodnih poternica protiv 20 kosovskih stanovnika, a to je učinio na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, "kao što je činio u svim takvim slučajevima u prošlosti".

Interpol je uklonio sa spiska traženih lica 18 osoba sa Kosova koje traži Srbija, a među tim imenima je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Svi oni su sada slobodni da putuju izvan teritorije Kosova bez problema.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JOJA

05.12.2017 05:52

SVAKA CAST.

ODGOVORITE