“Жељезнице“ добиле седми синдикат

„Жељезнице РС“ добиле су још један синдикат, седми по реду, чији су шефови већ кренули у врбовање чланова, а запослени у овом јавном предузећу збуњени су великим бројем синдиката и не знају којем заштитнику радничких права да се приклоне.

Република Српска 30.11.2017 | 14:30
“Жељезнице“ добиле седми синдикат
Занимљиво је да се оснивањем новог синдиката њихов број у „Жељезницама РС“ приближио броју локомотива које има ово предузеће, а поготово цифри оних које саобраћају пругама. Према посљедњим подацима из прошле године, „Жељезнице РС“ су имале 24 локомотиве, али их је само 15 било исправно. Синдикалци кажу да је сада број исправних локомотива пао и испод 15, наводећи да то илуструје колико је дубока криза у „Жељезницама“.

Док свега мањка, синдикати се гомилају, јер је у регистар удружења код Основног суда у Бањалуци уписан Независни синдикат жељезничара РС. За његовог предсједника именован је Ратко Пилиповић. Пилиповић, који се јуче јавио на наш позив, рекао је да није у могућности да разговара и да га позовемо дан касније.

У рјешењу о оснивању наведено је да су циљеви синдиката удруживање свих запослених, побољшање услова рада, усаглашавање, закључивање и праћење поштивања одредаба колективног уговора и преговарање са републичким органима с циљем побољшања права радника.

Представници осталих синдиката који дјелују у „Жељезницама“ кажу да новоосновани синдикат окупља руководиоце средњег ранга. На тај корак су се, тврде синдикалци са већим стажом, одлучили када су се они побунили против њихових већих примања, која су била предвиђена систематизацијом радних мјеста.

“Новоосновани синдикат окупља инжењере. Тај синдикат организују људи који су завршили факултете и вјероватно је то и револт што нисмо дозволили да им буду повећане плате. Ти поједини руководиоци средњег ранга су били чланови осталих синдиката, али их сада напуштају, јер смо се побунили да им буду повећане плате”, казао је предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности „Жељезница РС“ Златко Марин.

Он додаје да је циљ нових синдикалних вођа да поцијепају остале синдикате, јер је на тај начин најлакше владати радницима.

“Имамо чак информације да, иако окупљају руководиоце, врбују и обичне раднике и нуде им по 25 марака да им се прикључе. Вјероватно су схватили да ће имати мало чланова само са руководиоцима, због чега су се пребацили и на остале запослене”, истакао је Марин.

Предсједник Синдиката жељезничара Милијан Марковић је рекао да није упознат са оснивањем новог синдиката, али да познаје његовог вођу Пилиповића. Ипак, није желио да говори ни о њему ни о оснивању новог синдиката.

У управи „Жељезница РС“, које се налазе у фази реструктурирања, кажу да нису ни упознати са тим да је основан још један синдикат.

Златко Марин каже да ће 8. децембра засједати дисциплинска комисија поводом посљедњег штрајка запослених.

“Ове године топли оброк нам нису исплаћивали све док нисмо почели штрајковати. Умјесто да нам сада наставе редовно исплаћивати све накнаде они покрећу дисциплинске поступке. Поједини радници одлазе и више и не чекају да добију отказ, јер ни плате нису редовне, као ни остале накнаде”, казао је Марин.

Извор: Глас Српске

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Xxл

30.11.2017 13:55

ЗРС..НАПРИМАЛЕ ПОЛИТИЦКЕ НЕРАДНИКЕ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ СТО ДОЛАЗЕ НА ПОСАО.ПУНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ НЕРАДНИКА.СЈЕДЕ И ИГРАЈУ ИГРИЦЕ НА КОМПЈУТЕРУ.ДОК СИРОТИЊА У КАНАЛУ РАДИ КО МАРВА И НА МИНУСУ И НА ПЛУСУ. НЕТРЕБА ПОЈЕДИНЦИМА ДАВАТИ ПЛАТУ НИКАКО.ПОЛИТИЦКИ ПОЛТРОНИ.НЕЗНАЛИЦЕ СА КУПЉЕНИМ СКОЛАМА И ФАКУЛТЕТИМА.АНАЛФАБЕТЕ И ДРУСТВЕНИ ПАРАЗИТИ. ХОМО ЕРЕКТУСИ И ЉУДСКИ СЉАМ...ЦАСТ ИЗУЗЕЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

30.11.2017 14:06

ЖРС=ДНС, жељезничка партија или партија жељезничара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

30.11.2017 16:48

Добро рецено....браво...

Name

питам се

30.11.2017 14:10

КО ЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК СЕДМОГ СИНДИКАТА - МОЗДА "БАЈА" ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

село Брезичани код Приједора

30.11.2017 14:12

Смјенити гада директора Савановића па да одробија поштено па кренути у опоравак предузећа,днс секта се распада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коалиција

30.11.2017 14:14

Нек су чмарка шутнули из коалиције покро је све живо жрс,путеве,воде,поште,просвету итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

30.11.2017 14:29

Треба почистити све днс кадрове све покрадоше,катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

30.11.2017 14:52

Који је синдикат помогао радницима ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

30.11.2017 15:37

Директора одмах за скретницара, јесмо ли рекли, има ту спрему или за маневристу, низасза друго није.

Name

Xxл МА

30.11.2017 16:46

БРАВО БРАТЕ. ИСТИНУ ЗБОРИС.