“Željeznice“ dobile sedmi sindikat

„Željeznice RS“ dobile su još jedan sindikat, sedmi po redu, čiji su šefovi već krenuli u vrbovanje članova, a zaposleni u ovom javnom preduzeću zbunjeni su velikim brojem sindikata i ne znaju kojem zaštitniku radničkih prava da se priklone.

Republika Srpska 30.11.2017 | 14:30
“Željeznice“ dobile sedmi sindikat
Zanimljivo je da se osnivanjem novog sindikata njihov broj u „Željeznicama RS“ približio broju lokomotiva koje ima ovo preduzeće, a pogotovo cifri onih koje saobraćaju prugama. Prema posljednjim podacima iz prošle godine, „Željeznice RS“ su imale 24 lokomotive, ali ih je samo 15 bilo ispravno. Sindikalci kažu da je sada broj ispravnih lokomotiva pao i ispod 15, navodeći da to ilustruje koliko je duboka kriza u „Željeznicama“.

Dok svega manjka, sindikati se gomilaju, jer je u registar udruženja kod Osnovnog suda u Banjaluci upisan Nezavisni sindikat željezničara RS. Za njegovog predsjednika imenovan je Ratko Pilipović. Pilipović, koji se juče javio na naš poziv, rekao je da nije u mogućnosti da razgovara i da ga pozovemo dan kasnije.

U rješenju o osnivanju navedeno je da su ciljevi sindikata udruživanje svih zaposlenih, poboljšanje uslova rada, usaglašavanje, zaključivanje i praćenje poštivanja odredaba kolektivnog ugovora i pregovaranje sa republičkim organima s ciljem poboljšanja prava radnika.

Predstavnici ostalih sindikata koji djeluju u „Željeznicama“ kažu da novoosnovani sindikat okuplja rukovodioce srednjeg ranga. Na taj korak su se, tvrde sindikalci sa većim stažom, odlučili kada su se oni pobunili protiv njihovih većih primanja, koja su bila predviđena sistematizacijom radnih mjesta.

“Novoosnovani sindikat okuplja inženjere. Taj sindikat organizuju ljudi koji su završili fakultete i vjerovatno je to i revolt što nismo dozvolili da im budu povećane plate. Ti pojedini rukovodioci srednjeg ranga su bili članovi ostalih sindikata, ali ih sada napuštaju, jer smo se pobunili da im budu povećane plate”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti „Željeznica RS“ Zlatko Marin.

On dodaje da je cilj novih sindikalnih vođa da pocijepaju ostale sindikate, jer je na taj način najlakše vladati radnicima.

“Imamo čak informacije da, iako okupljaju rukovodioce, vrbuju i obične radnike i nude im po 25 maraka da im se priključe. Vjerovatno su shvatili da će imati malo članova samo sa rukovodiocima, zbog čega su se prebacili i na ostale zaposlene”, istakao je Marin.

Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković je rekao da nije upoznat sa osnivanjem novog sindikata, ali da poznaje njegovog vođu Pilipovića. Ipak, nije želio da govori ni o njemu ni o osnivanju novog sindikata.

U upravi „Željeznica RS“, koje se nalaze u fazi restrukturiranja, kažu da nisu ni upoznati sa tim da je osnovan još jedan sindikat.

Zlatko Marin kaže da će 8. decembra zasjedati disciplinska komisija povodom posljednjeg štrajka zaposlenih.

“Ove godine topli obrok nam nisu isplaćivali sve dok nismo počeli štrajkovati. Umjesto da nam sada nastave redovno isplaćivati sve naknade oni pokreću disciplinske postupke. Pojedini radnici odlaze i više i ne čekaju da dobiju otkaz, jer ni plate nisu redovne, kao ni ostale naknade”, kazao je Marin.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Xxl

30.11.2017 13:55

ZRS..NAPRIMALE POLITICKE NERADNIKE KOJI NE ZNAJU STO DOLAZE NA POSAO.PUNE KANCELARIJE NERADNIKA.SJEDE I IGRAJU IGRICE NA KOMPJUTERU.DOK SIROTINJA U KANALU RADI KO MARVA I NA MINUSU I NA PLUSU. NETREBA POJEDINCIMA DAVATI PLATU NIKAKO.POLITICKI POLTRONI.NEZNALICE SA KUPLJENIM SKOLAMA I FAKULTETIMA.ANALFABETE I DRUSTVENI PARAZITI. HOMO EREKTUSI I LJUDSKI SLJAM...CAST IZUZECIMA.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

30.11.2017 14:06

ŽRS=DNS, željeznička partija ili partija željezničara.

ODGOVORITE
Name

Xxl

30.11.2017 16:48

Dobro receno....bravo...

Name

pitam se

30.11.2017 14:10

KO JE PREDSJEDNIK SEDMOG SINDIKATA - MOZDA "BAJA" ?

ODGOVORITE
Name

selo Brezičani kod Prijedora

30.11.2017 14:12

Smjeniti gada direktora Savanovića pa da odrobija pošteno pa krenuti u oporavak preduzeća,dns sekta se raspada.

ODGOVORITE
Name

koalicija

30.11.2017 14:14

Nek su čmarka šutnuli iz koalicije pokro je sve živo žrs,puteve,vode,pošte,prosvetu itd.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin

30.11.2017 14:29

Treba počistiti sve dns kadrove sve pokradoše,katastrofa.

ODGOVORITE
Name

Rob

30.11.2017 14:52

Koji je sindikat pomogao radnicima ?

ODGOVORITE
Name

Ma

30.11.2017 15:37

Direktora odmah za skretnicara, jesmo li rekli, ima tu spremu ili za manevristu, nizasza drugo nije.

Name

Xxl MA

30.11.2017 16:46

BRAVO BRATE. ISTINU ZBORIS.