Она Шпанији враћа Каталонију

Они који су нас увукли у ову збрку, нису они који ће нас вадити из ње, поручила је лепа каталонска политичарка шпанских корена Инес Аримадас, лидерка десничарске партије Сиутаданс (Грађани) у Каталонији, преноси “Гардијан”.

Свијет 29.11.2017 | 22:45
Она Шпанији враћа Каталонију
Аримадас ће бити кандидаткиња Сиутаданса на регионалним изборима за председника Каталоније на изборима следећег месеца. Њој се може приписати већи део заслуга за успон Сиутаданса.
 
Аримадас (36) је најмлађи и једини женски кандидат који ће учествовати на изборима, сазваним након што је Мадрид сменио претходну администрацију и наметнуо своја правила, након доношења каталонске декларације независности.

Страствена и артикулисана говорница, Инес је успела да допре до оног дела каталонске популације који се противи независности и сада узима гласове и од десничарске Народне партије (ПП) и од социјалиста.

- Ми у Шпанији смо и даље мишљења да неко може бити или левичар или десничар, па кад се појави неко либералан, умерен и прогресиван из подела које постоје у другим европским земљама, попут (Еманула) Макрона у Француској, не знају у коју кутију да нас сместе, јер постоје само две – изјавила је Аримадас.



Према анкетама, каталонске партије за и против независности су веома близу једна другој, па ће избори заказани за 21. децембар бити и више него неизвесни.

Партија Сиутаданс је само 1% иза Есквере Републикане (Републичка левица), чији је лидер Ориол Хункверас у затвору због побуне. Њих двоје имају око 25% гласова док је Заједно за Каталонију, странка свргнутог председника Карлеса Пуџдемона, са својих 13% на четвртом месту, иза социјалистичке партије против независности.

Како тренутно показују бројке, коалиције странака за и против независности имаће 46%, остављајући левици Каталонија ен Кому да, иако мало вероватно, одреди победника.



Као што је познато, Сиудаданос се сложио да подржи мањинску ПП владу Маријана Рахоја, упркос ставовима о политичкој корупцији. Око 900 чланова ПП, укључујући бивше министре, суочава се са оптужбама за корупцију, подсећа “Гардијан”.

- Сложили смо се да их подржимо само ако усвоје мере за елеминисање корупције – каже Аримадас.

Каталонија последњих седам година није имала владу у нормалном значењу, јер се владајућа коалиција углавном фокусирала на кампање независности. Аримадас каже да ће, уколико постане председница Каталоније, првих 100 дана владе посветити откривању тог процеса.

- У првих 100 дана владе биће кључно питање друштвеног јединства. Требамо план да вратимо бизнис у регион и то што пре, иначе се уопште неће вратити, као што се догодило Квебеку. Морамо преусмерити сав новац који се тренутно троши на пропаганду у секторе јавног здравља и друге друштвене услуге. Морамо променити приоритете јавних трошкова. До сада су то били каталонске амбасаде, путовања у иностранство, јавна телевизија – све у пропагандне сврхе – истакла је лепа каталонска политичарка.

Други приоритет је побољшање учења енглеског језика у школама и одређивање енглеског, шпанског и каталонског као посредних језика у основним и средњим школама. Тренутно ученици уче шпански два часа недељно, а енглески 3-4 пута, док је каталонски једини посредни језик.

Шпанско порекло



Аримадас је рођена у Херес де ла Фронтеру, на југу Шпаније, и живи у Каталонији последњих 10 година.

- Не кријем своје порекло. Поносна сам на њега. Веома је каталонски имати корене негде другде у Шпанији или свету. Осећам се као Каталонка, иако моји родитељи долазе из других места у Шпанији – то је тако каталонски – сматра Инес.

Иако ово годи милионима Каталонаца шпанског порекла, не деле сви њене ставове.

Кад је Аримадас једном прокоментарисала да би још четири године процеса независности биле пропаст, бивши говорник каталонског парламента Нурија де Гисперт јој је поручио да се у том случају врати у своју провинцију Кадиз.



Откако је шпанска влада прошлог месеца наметнула директно управљање, а Пуџдемонова завршила или у затвору или егзилу, кључне фигуре покрета независности вуку ка својим тврдокорним позицијама, одбијајући унилатерализам и позивајући на дијалог.

- Сецесионистичке партије немају шта да понуде. Немојте да вас завара оно што говоре. Ако се врате на власт, наставиће као и пре. Сад кад виде да ми можемо победити, они усклађују своје поруке како се људи не би уплашили. Да ли неко верује да су се вратили веровању у Устав и законе? Након 6-7 година процеса, нема ничег позитивног да се покаже – компаније су отишле, туризам је на нули, као и отварање радних места. Било је катастрофално. Они који су нас увукли у ову збрку нису они који ће нас вадити из ње – закључила је Аримадас.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реган

30.11.2017 03:39

Љепса је наса Зељкица,и паметнија.А у пм.

ОДГОВОРИТЕ