Ona Španiji vraća Kataloniju

Oni koji su nas uvukli u ovu zbrku, nisu oni koji će nas vaditi iz nje, poručila je lepa katalonska političarka španskih korena Ines Arimadas, liderka desničarske partije Siutadans (Građani) u Kataloniji, prenosi “Gardijan”.

Svijet 29.11.2017 | 22:45
Ona Španiji vraća Kataloniju
Arimadas će biti kandidatkinja Siutadansa na regionalnim izborima za predsednika Katalonije na izborima sledećeg meseca. Njoj se može pripisati veći deo zasluga za uspon Siutadansa.
 
Arimadas (36) je najmlađi i jedini ženski kandidat koji će učestvovati na izborima, sazvanim nakon što je Madrid smenio prethodnu administraciju i nametnuo svoja pravila, nakon donošenja katalonske deklaracije nezavisnosti.

Strastvena i artikulisana govornica, Ines je uspela da dopre do onog dela katalonske populacije koji se protivi nezavisnosti i sada uzima glasove i od desničarske Narodne partije (PP) i od socijalista.

- Mi u Španiji smo i dalje mišljenja da neko može biti ili levičar ili desničar, pa kad se pojavi neko liberalan, umeren i progresivan iz podela koje postoje u drugim evropskim zemljama, poput (Emanula) Makrona u Francuskoj, ne znaju u koju kutiju da nas smeste, jer postoje samo dve – izjavila je Arimadas.Prema anketama, katalonske partije za i protiv nezavisnosti su veoma blizu jedna drugoj, pa će izbori zakazani za 21. decembar biti i više nego neizvesni.

Partija Siutadans je samo 1% iza Eskvere Republikane (Republička levica), čiji je lider Oriol Hunkveras u zatvoru zbog pobune. Njih dvoje imaju oko 25% glasova dok je Zajedno za Kataloniju, stranka svrgnutog predsednika Karlesa Pudždemona, sa svojih 13% na četvrtom mestu, iza socijalističke partije protiv nezavisnosti.

Kako trenutno pokazuju brojke, koalicije stranaka za i protiv nezavisnosti imaće 46%, ostavljajući levici Katalonija en Komu da, iako malo verovatno, odredi pobednika.Kao što je poznato, Siudadanos se složio da podrži manjinsku PP vladu Marijana Rahoja, uprkos stavovima o političkoj korupciji. Oko 900 članova PP, uključujući bivše ministre, suočava se sa optužbama za korupciju, podseća “Gardijan”.

- Složili smo se da ih podržimo samo ako usvoje mere za eleminisanje korupcije – kaže Arimadas.

Katalonija poslednjih sedam godina nije imala vladu u normalnom značenju, jer se vladajuća koalicija uglavnom fokusirala na kampanje nezavisnosti. Arimadas kaže da će, ukoliko postane predsednica Katalonije, prvih 100 dana vlade posvetiti otkrivanju tog procesa.

- U prvih 100 dana vlade biće ključno pitanje društvenog jedinstva. Trebamo plan da vratimo biznis u region i to što pre, inače se uopšte neće vratiti, kao što se dogodilo Kvebeku. Moramo preusmeriti sav novac koji se trenutno troši na propagandu u sektore javnog zdravlja i druge društvene usluge. Moramo promeniti prioritete javnih troškova. Do sada su to bili katalonske ambasade, putovanja u inostranstvo, javna televizija – sve u propagandne svrhe – istakla je lepa katalonska političarka.

Drugi prioritet je poboljšanje učenja engleskog jezika u školama i određivanje engleskog, španskog i katalonskog kao posrednih jezika u osnovnim i srednjim školama. Trenutno učenici uče španski dva časa nedeljno, a engleski 3-4 puta, dok je katalonski jedini posredni jezik.

Špansko porekloArimadas je rođena u Heres de la Fronteru, na jugu Španije, i živi u Kataloniji poslednjih 10 godina.

- Ne krijem svoje poreklo. Ponosna sam na njega. Veoma je katalonski imati korene negde drugde u Španiji ili svetu. Osećam se kao Katalonka, iako moji roditelji dolaze iz drugih mesta u Španiji – to je tako katalonski – smatra Ines.

Iako ovo godi milionima Katalonaca španskog porekla, ne dele svi njene stavove.

Kad je Arimadas jednom prokomentarisala da bi još četiri godine procesa nezavisnosti bile propast, bivši govornik katalonskog parlamenta Nurija de Gispert joj je poručio da se u tom slučaju vrati u svoju provinciju Kadiz.Otkako je španska vlada prošlog meseca nametnula direktno upravljanje, a Pudždemonova završila ili u zatvoru ili egzilu, ključne figure pokreta nezavisnosti vuku ka svojim tvrdokornim pozicijama, odbijajući unilateralizam i pozivajući na dijalog.

- Secesionističke partije nemaju šta da ponude. Nemojte da vas zavara ono što govore. Ako se vrate na vlast, nastaviće kao i pre. Sad kad vide da mi možemo pobediti, oni usklađuju svoje poruke kako se ljudi ne bi uplašili. Da li neko veruje da su se vratili verovanju u Ustav i zakone? Nakon 6-7 godina procesa, nema ničeg pozitivnog da se pokaže – kompanije su otišle, turizam je na nuli, kao i otvaranje radnih mesta. Bilo je katastrofalno. Oni koji su nas uvukli u ovu zbrku nisu oni koji će nas vaditi iz nje – zaključila je Arimadas.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Regan

30.11.2017 04:39

Ljepsa je nasa Zeljkica,i pametnija.A u pm.

ODGOVORITE