И дјеца могу да оболе од депресије

Истраживања су показала да од депресије болује једно од двадесеторо деце. Важно је разликовати када је дете несрећно, а када је депресивно.

Здравље 27.11.2017 | 16:19
И дјеца могу да оболе од депресије
Нормална туга дође и прође и резултат је неког догађаја. Клиничка депресија, међутим, увек је присутна и код детета постоји осећај раздражљивости и мањак интересовања за учешће у одређеним активностима.

Неке крупне промене код куће, као што су смрт у породици, развод и пресељење, могу да доведу до знатних промена код деце. Нормално је да се забринете ако дете нема блиске пријатеље, нарочито ако је то предшколско доба када би већ требало да има најдражу другарицу или другара.

Симптоми који карактеришу депресију код деце и адолесцената су:

- Честа главобоља, бол у стомаку и замор код деце

- Недостатак интересовања за учествовање у приредбама и забавама које се организују у предшколској установи

- Стално незадовољство, раздражљивост, вриштање или плач

- Дете се стално досађује

- Недостатак интересовања за игру са пријатељима

- Потешкоће у комуникацији с другом децом

- Претерана осетљивост и страх од неуспеха

На родитељима је највећа одговорност. Они морају да открију узроке и покушају да их елиминишу на најбољи могући начин. Родитељи морају стално да разговарају са својом децом и посвете им доста времена.

Раздражљивост је најчешћи симптом

Главна разлика између депресије код одраслих и код деце јесте та да се одрасли осећају потиштено, а деца раздражљиво.

Деца која пате од депресије не морају да показују само знаке туге. Најчешће се лако узнемире и немају контролу над својим понашањем. Често не могу да идентификују оно што осећају и представе то речима.

Рано дијагностиковање је кључно

Хронична депресија може да промени структуру мозга. Истраживања су показала да хронична депресија може да смањи хипотампус, део мозга који помаже у регулисању емоција. Депресија тада узрокује проблеме у школи, алкохол и дрога постају претња за децу, а у најтежим случајевима може да повећа ризик од настанка суицидних мисли.

Б 92
фотот:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар