I djeca mogu da obole od depresije

Istraživanja su pokazala da od depresije boluje jedno od dvadesetoro dece. Važno je razlikovati kada je dete nesrećno, a kada je depresivno.

Zdravlje 27.11.2017 | 16:19
I djeca mogu da obole od depresije
Normalna tuga dođe i prođe i rezultat je nekog događaja. Klinička depresija, međutim, uvek je prisutna i kod deteta postoji osećaj razdražljivosti i manjak interesovanja za učešće u određenim aktivnostima.

Neke krupne promene kod kuće, kao što su smrt u porodici, razvod i preseljenje, mogu da dovedu do znatnih promena kod dece. Normalno je da se zabrinete ako dete nema bliske prijatelje, naročito ako je to predškolsko doba kada bi već trebalo da ima najdražu drugaricu ili drugara.

Simptomi koji karakterišu depresiju kod dece i adolescenata su:

- Česta glavobolja, bol u stomaku i zamor kod dece

- Nedostatak interesovanja za učestvovanje u priredbama i zabavama koje se organizuju u predškolskoj ustanovi

- Stalno nezadovoljstvo, razdražljivost, vrištanje ili plač

- Dete se stalno dosađuje

- Nedostatak interesovanja za igru sa prijateljima

- Poteškoće u komunikaciji s drugom decom

- Preterana osetljivost i strah od neuspeha

Na roditeljima je najveća odgovornost. Oni moraju da otkriju uzroke i pokušaju da ih eliminišu na najbolji mogući način. Roditelji moraju stalno da razgovaraju sa svojom decom i posvete im dosta vremena.

Razdražljivost je najčešći simptom

Glavna razlika između depresije kod odraslih i kod dece jeste ta da se odrasli osećaju potišteno, a deca razdražljivo.

Deca koja pate od depresije ne moraju da pokazuju samo znake tuge. Najčešće se lako uznemire i nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem. Često ne mogu da identifikuju ono što osećaju i predstave to rečima.

Rano dijagnostikovanje je ključno

Hronična depresija može da promeni strukturu mozga. Istraživanja su pokazala da hronična depresija može da smanji hipotampus, deo mozga koji pomaže u regulisanju emocija. Depresija tada uzrokuje probleme u školi, alkohol i droga postaju pretnja za decu, a u najtežim slučajevima može da poveća rizik od nastanka suicidnih misli.

B 92
fotot:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar