Хоће ли се наћи рјешење за кризу?

Њемачки предсједник Штајнмајер позвао је лидере ЦДУ, ЦСУ и СПД на дијалог. Састанак канцеларке Меркел, шефа ЦСУ Зехофера и шефа СПД Шулца требало би да се одржи у четвртак. Разговараће о могућем формирању владе.

Свијет 26.11.2017 | 18:21
Хоће ли се наћи рјешење за кризу?
Након неуспјелих преговора о формирању такозване Јамајка коалиције, њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер позвао је лидере Уније и СПД у дворац Белви. Портпаролка предсједника је саопштила да је циљ ове иницијативе да се пронађе рјешење за тренутно пропале покушаје формирања владе.

СПД се покреће

Претходно је вођство СПД донело одлуку да се одустане од стриктног одбијања учешћа социјалдемократа у новој влади. Тиме је сигнализована спремност на разговоре.

Са озбиљним изразом лица, Мартин Шулц се у петак обратио новинарима у сједишту странке у Берлину. Након предсједниковог „драматичног апела“, СПД се неће противити разговорима о изласку из тренутне тешке ситуације, поручио је лидер странке. „Сљедећих дана и седмица ће се много разговорати“, казао је Шулц и додао: „Уколико разговори буду ишли у смјеру нашег учећшца у влади, без обзира у каквој форми и констелацији она била, о томе ће гласањем одлучити чланови наше странке.“

И поред тога врх странке наглашава да још увијек ништа није одлучено о поновном уласку СПД у владајући савез са Унијом. „Нема аутоматизма када је ријеч о великој коалицији“, истакао је Шулц. И премијерка савезне покрајине Мекленбург-Предња Померанија, Мануела Швезиг, сматра да је њеној странци потребно вријеме. Унија, ФДП и Зелени су осам недјеља након избора иза себе оставили лом. „Не можемо ми сада за пар дана све то да средимо.“

Тешки разговори

За лидера СПД би сљедећи одлазак у дворац Белви могао да буде тежак. Након историјски лошег изборног резултата, Шулц је успио да се одржи на функцији зато што је странка, у његову корист, хтјела да се одмори од владања. Меркел уопште не мора да му се јавља, поручио је неколико дана након избора. На крају крајева, бирачи су јасно ставили до знања да не желе наставак велике коалиције.

Наредне седмице Штајнмајер планира да разговора и са лидерима свих посланичких клубова у Бундестагу. У понедјељак поподне састаће се са шефовима посланичког клуба Зелених, Катрин Геринг-Екарт и Антоном Хофрајтером, затим са предсједником посланичког клуба Уније, Фолкером Каудером, као и са лидерима посланичког клуба Левице, Саром Вагенкнехт и Дитмаром Барчом. У уторак ујутру Штајнмајер се састаје са Андреом Налес из СПД, а у четвртак увече са лидерима АфД Александером Гауландом и Алис Вајдел.

На ванредном конгресу Зелени су у суботу потврдили своју спремност да учествују у преговрима о новој влади и за неспјех договора око такозване Јамајка коалиције оптужили лидера Либерала Кристијана Лиднера.

Извор: ДW

Коментари / 0

Оставите коментар