Hoće li se naći rješenje za krizu?

Njemački predsjednik Štajnmajer pozvao je lidere CDU, CSU i SPD na dijalog. Sastanak kancelarke Merkel, šefa CSU Zehofera i šefa SPD Šulca trebalo bi da se održi u četvrtak. Razgovaraće o mogućem formiranju vlade.

Svijet 26.11.2017 | 18:21
Hoće li se naći rješenje za krizu?
Nakon neuspjelih pregovora o formiranju takozvane Jamajka koalicije, njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je lidere Unije i SPD u dvorac Belvi. Portparolka predsjednika je saopštila da je cilj ove inicijative da se pronađe rješenje za trenutno propale pokušaje formiranja vlade.

SPD se pokreće

Prethodno je vođstvo SPD donelo odluku da se odustane od striktnog odbijanja učešća socijaldemokrata u novoj vladi. Time je signalizovana spremnost na razgovore.

Sa ozbiljnim izrazom lica, Martin Šulc se u petak obratio novinarima u sjedištu stranke u Berlinu. Nakon predsjednikovog „dramatičnog apela“, SPD se neće protiviti razgovorima o izlasku iz trenutne teške situacije, poručio je lider stranke. „Sljedećih dana i sedmica će se mnogo razgovorati“, kazao je Šulc i dodao: „Ukoliko razgovori budu išli u smjeru našeg učećšca u vladi, bez obzira u kakvoj formi i konstelaciji ona bila, o tome će glasanjem odlučiti članovi naše stranke.“

I pored toga vrh stranke naglašava da još uvijek ništa nije odlučeno o ponovnom ulasku SPD u vladajući savez sa Unijom. „Nema automatizma kada je riječ o velikoj koaliciji“, istakao je Šulc. I premijerka savezne pokrajine Meklenburg-Prednja Pomeranija, Manuela Švezig, smatra da je njenoj stranci potrebno vrijeme. Unija, FDP i Zeleni su osam nedjelja nakon izbora iza sebe ostavili lom. „Ne možemo mi sada za par dana sve to da sredimo.“

Teški razgovori

Za lidera SPD bi sljedeći odlazak u dvorac Belvi mogao da bude težak. Nakon istorijski lošeg izbornog rezultata, Šulc je uspio da se održi na funkciji zato što je stranka, u njegovu korist, htjela da se odmori od vladanja. Merkel uopšte ne mora da mu se javlja, poručio je nekoliko dana nakon izbora. Na kraju krajeva, birači su jasno stavili do znanja da ne žele nastavak velike koalicije.

Naredne sedmice Štajnmajer planira da razgovora i sa liderima svih poslaničkih klubova u Bundestagu. U ponedjeljak popodne sastaće se sa šefovima poslaničkog kluba Zelenih, Katrin Gering-Ekart i Antonom Hofrajterom, zatim sa predsjednikom poslaničkog kluba Unije, Folkerom Kauderom, kao i sa liderima poslaničkog kluba Levice, Sarom Vagenkneht i Ditmarom Barčom. U utorak ujutru Štajnmajer se sastaje sa Andreom Nales iz SPD, a u četvrtak uveče sa liderima AfD Aleksanderom Gaulandom i Alis Vajdel.

Na vanrednom kongresu Zeleni su u subotu potvrdili svoju spremnost da učestvuju u pregovrima o novoj vladi i za nespjeh dogovora oko takozvane Jamajka koalicije optužili lidera Liberala Kristijana Lidnera.

Izvor: DW

Komentari / 0

Ostavite komentar