У шта је утрошен новац од акциза?!

Новац у БиХ прикупљен од акциза на дуван троши се ненамјенски и уствари и није познато које све буџетске рупе крпи тај новац, умјесто да буде директно уложен у здравство.

Босна и Херцеговина 26.11.2017 | 12:59
У шта је утрошен новац од акциза?!
У БиХ је од акциза на дуван од 2009. године прикупљено 6 милијарди марака. Тај новац је преко Управе за индиректно опорезивање завршио у министарствима финансија Републике Српске, Федерације и Брчко дистрикта. О трошењу тог новца одлучују ентитетске Владе и Влада дистрикта.

Здравство због којег и постоје акцизе на дуван али и на алкохол тај новац није видјело.

Чак ни дио новца колико су обољели тражили да се директно усмјери на лијечење рака.

"Наш приједлог је био да се измјенама закона о акцизама на дуван та средства користе за третман онколошких пацијената. Према нашем приједлогу, акцизе од 60 милиона КМ на годишњем нивоу представљају само 8,1 одсто од износа акциза које се прикупе на дуван и дуванске прерађевине. Нажалост, никада од надлежних нисмо добили било какав одговор", рекла је Споменка Хаџић из Удружења "Ренесанса".

У овом удружењу напомињу да неће одустати од иницијативе.

Бивши министар здравља Републике Српске Слободан Станић подсјећа да је прије неколико година БиХ била на корак од добијања намјенских акциза којима би се искључиво, умјесто трошења на крпљење буџетских рупа, пунили Фондови здравственог осигурања и новац био усмјерен искључиво у здравство.

Ненамјенско трошење новца од акциза производи и константно повећање дугова у здравственом ситему Српске, тврди Станић. Само уводјење намјенских акциза, уколико се и деси, неће бити довољно.

Закључно са октобром ове године је од акциза на дуван и дуванске производе у Босни и Херцеговини прикупљено 705,5 милиона марака. Рекордна је и даље 2011 година са 811,5 милиона марака.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Па

26.11.2017 13:16

Мозда је тај новац и кренуо према здравству, али га је Богданиц, по обицају, похапао - као сто је покрао све цега се латио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

26.11.2017 13:33

КО ПОТРОСИ ТОЛКЕ ПАРЕ (резим сигурно није) ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

26.11.2017 19:51

МА КОД НАС НИКАД БОЉЕ. НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА ШТАМПУ ЦВИЈАНОВИЋКА НИКАД РАСПОЛОЖЕНИЈА. СВИ КАЖЕ ЗАДОВОЉНИ РАСПОДЈЕЛОМ НОВЦА .ШТО НЕ КАЖЕ ДА СУ ТО ЊИХОВИ ПИЈУНИ И УЛИЗИЦЕ ЗАШТО НЕ БИХ БИЛИ ЗАДОВОЉНИ.ОНИХ ПЕТ НОВИНАРА КОЈЕ НИКО НИЈЕ СХВАТИО ШТА ПИТАЈУ ЗАТО ШТО СУ МИКРОФОНИ БИЛИ ИСКЉУЧЕНИ .КОГА СВЕ ТО БРИГА. БИТНО ЈЕ ДА СВАКИ ДАН ПО ДЕСЕТ СМРТОВНИЦА НА ДРВЕТУ ТО ЈЕ РЕАЛНОСТ СВЕ ОСТАЛО СУ ШУПЉЕ ПРИЧЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

26.11.2017 21:56

Миле и кум Ранко...

ОДГОВОРИТЕ