U šta je utrošen novac od akciza?!

Novac u BiH prikupljen od akciza na duvan troši se nenamjenski i ustvari i nije poznato koje sve budžetske rupe krpi taj novac, umjesto da bude direktno uložen u zdravstvo.

Bosna i Hercegovina 26.11.2017 | 12:59
U šta je utrošen novac od akciza?!
U BiH je od akciza na duvan od 2009. godine prikupljeno 6 milijardi maraka. Taj novac je preko Uprave za indirektno oporezivanje završio u ministarstvima finansija Republike Srpske, Federacije i Brčko distrikta. O trošenju tog novca odlučuju entitetske Vlade i Vlada distrikta.

Zdravstvo zbog kojeg i postoje akcize na duvan ali i na alkohol taj novac nije vidjelo.

Čak ni dio novca koliko su oboljeli tražili da se direktno usmjeri na liječenje raka.

"Naš prijedlog je bio da se izmjenama zakona o akcizama na duvan ta sredstva koriste za tretman onkoloških pacijenata. Prema našem prijedlogu, akcize od 60 miliona KM na godišnjem nivou predstavljaju samo 8,1 odsto od iznosa akciza koje se prikupe na duvan i duvanske prerađevine. Nažalost, nikada od nadležnih nismo dobili bilo kakav odgovor", rekla je Spomenka Hadžić iz Udruženja "Renesansa".

U ovom udruženju napominju da neće odustati od inicijative.

Bivši ministar zdravlja Republike Srpske Slobodan Stanić podsjeća da je prije nekoliko godina BiH bila na korak od dobijanja namjenskih akciza kojima bi se isključivo, umjesto trošenja na krpljenje budžetskih rupa, punili Fondovi zdravstvenog osiguranja i novac bio usmjeren isključivo u zdravstvo.

Nenamjensko trošenje novca od akciza proizvodi i konstantno povećanje dugova u zdravstvenom sitemu Srpske, tvrdi Stanić. Samo uvodjenje namjenskih akciza, ukoliko se i desi, neće biti dovoljno.

Zaključno sa oktobrom ove godine je od akciza na duvan i duvanske proizvode u Bosni i Hercegovini prikupljeno 705,5 miliona maraka. Rekordna je i dalje 2011 godina sa 811,5 miliona maraka.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pa

26.11.2017 13:16

Mozda je taj novac i krenuo prema zdravstvu, ali ga je Bogdanic, po obicaju, pohapao - kao sto je pokrao sve cega se latio.

ODGOVORITE
Name

a

26.11.2017 13:33

KO POTROSI TOLKE PARE (rezim sigurno nije) ?

ODGOVORITE
Name

BOBA

26.11.2017 19:51

MA KOD NAS NIKAD BOLJE. NA KONFERENCIJI ZA ŠTAMPU CVIJANOVIĆKA NIKAD RASPOLOŽENIJA. SVI KAŽE ZADOVOLJNI RASPODJELOM NOVCA .ŠTO NE KAŽE DA SU TO NJIHOVI PIJUNI I ULIZICE ZAŠTO NE BIH BILI ZADOVOLJNI.ONIH PET NOVINARA KOJE NIKO NIJE SHVATIO ŠTA PITAJU ZATO ŠTO SU MIKROFONI BILI ISKLJUČENI .KOGA SVE TO BRIGA. BITNO JE DA SVAKI DAN PO DESET SMRTOVNICA NA DRVETU TO JE REALNOST SVE OSTALO SU ŠUPLJE PRIČE.

ODGOVORITE
Name

Piksi

26.11.2017 21:56

Mile i kum Ranko...

ODGOVORITE