Утврђен грант за изградњу моста

Савјет министара утврдио је данас приједлог споразума између БиХ и Европске инвестиционе банке о инвестиционом гранту вриједном 6,8 милиона евра за изградњу моста на Сави у Градишци.

Босна и Херцеговина 24.11.2017 | 18:01
Утврђен грант за изградњу моста
Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника предложен је министар финансија и трезора Вјекослав Беванда, саопштено је из Савјета министара.

Пројекат изградње моста у Градишци у једнаким омјерима финансирају БиХ и Хрватска, с тим да поступак избора извођача радова спроводи хрватска страна, а надзора БиХ.

Савјет министара прихватио је иницијативу Министарства финансија и трезора и одредио делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке и Јавног предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" на изградњу ауто-пута Бањалука-Добој Б, вриједног 47 милиона евра.

Траса ауто-пута Бањалука-Добој дуга је 72 километра и паралелна је са Коридором 10 у Хрватској, те се спаја са Коридором "Пет це".

У саопштењу се наводи да ће ауто-пут Бањалука-Добој унаприједити саобраћајне капацитете и увезати западне и источне дијелове Републике Српске, те пружити боље услуге возачима.

Савјет министара одредио је делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о сагласности на увећање зајма за 10 милиона евра и прихватању увећања обавеза по Уговору о гаранцији између БиХ и Европске банке за обнову и развој за изградњу ауто-пута Бањалука-Добој, фаза 1.

Ова средства биће утрошена за завршетак изградње ауто-пута Бањалука-Добој, дионица Прњавор-Добој, дужине 36,6 километара, укључујући 22,6 километра локалних путева.

Прихваћена је и иницијатива Министарства финансија и трезора и одређена делегација за вођење преговора ради закључивања уговора о гаранцији, који се односи на Уговор између БиХ и Европске банке за обнову и развој о зајму за Пројекат Коридор "Пет це" у Републици Српској, дио 1.

Ријеч је о гаранцији за зајам вриједан 70 милиона евра са роком отплате од 15 година, укључујући три године грејс периода за Јавно предузеће "Ауто-путеви Републике Српске".

Средства су намијењена за изградњу главне трасе ауто-пута на Коридору "Пет це" од петље Јоховац до петље Руданка и дионице ауто-пута од 6,1 километар између те двије петље, плус прилазни пут са двије траке дужине око један километар за повезивање са постојећим магистралним путем, укључујући и прелаз преко ријеке Босне.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

милан

24.11.2017 17:25

Е нек су се смиловали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

24.11.2017 19:58

Пренос надлезности.То Срби ови у Техерану муте несто са Бакиром..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

24.11.2017 23:39

Не схватам откуд сад нова милионска задужења за ауто-пут БЛ-Добој?

ОДГОВОРИТЕ
Name

локал

25.11.2017 11:21

ПА МИСЛИМ ДА ЈЕ ТО ЗА ПРИКЉУЦНЕ ПУТЕВЕ - 30 километара нема нигдје прикљуцка као кроз најгору пустињу , а около блатњави путеви - ДОБАР ПРОЈЕКТ ??

Name

Карадоз

25.11.2017 06:34

Засто ПЦ не подигне кредит за изградњу моста.. ?

ОДГОВОРИТЕ