Utvrđen grant za izgradnju mosta

Savjet ministara utvrdio je danas prijedlog sporazuma između BiH i Evropske investicione banke o investicionom grantu vrijednom 6,8 miliona evra za izgradnju mosta na Savi u Gradišci.

Bosna i Hercegovina 24.11.2017 | 18:01
Utvrđen grant za izgradnju mosta
Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Projekat izgradnje mosta u Gradišci u jednakim omjerima finansiraju BiH i Hrvatska, s tim da postupak izbora izvođača radova sprovodi hrvatska strana, a nadzora BiH.

Savjet ministara prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke i Javnog preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" na izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj B, vrijednog 47 miliona evra.

Trasa auto-puta Banjaluka-Doboj duga je 72 kilometra i paralelna je sa Koridorom 10 u Hrvatskoj, te se spaja sa Koridorom "Pet ce".

U saopštenju se navodi da će auto-put Banjaluka-Doboj unaprijediti saobraćajne kapacitete i uvezati zapadne i istočne dijelove Republike Srpske, te pružiti bolje usluge vozačima.

Savjet ministara odredio je delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o saglasnosti na uvećanje zajma za 10 miliona evra i prihvatanju uvećanja obaveza po Ugovoru o garanciji između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj, faza 1.

Ova sredstva biće utrošena za završetak izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, dionica Prnjavor-Doboj, dužine 36,6 kilometara, uključujući 22,6 kilometra lokalnih puteva.

Prihvaćena je i inicijativa Ministarstva finansija i trezora i određena delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o garanciji, koji se odnosi na Ugovor između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj o zajmu za Projekat Koridor "Pet ce" u Republici Srpskoj, dio 1.

Riječ je o garanciji za zajam vrijedan 70 miliona evra sa rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda za Javno preduzeće "Auto-putevi Republike Srpske".

Sredstva su namijenjena za izgradnju glavne trase auto-puta na Koridoru "Pet ce" od petlje Johovac do petlje Rudanka i dionice auto-puta od 6,1 kilometar između te dvije petlje, plus prilazni put sa dvije trake dužine oko jedan kilometar za povezivanje sa postojećim magistralnim putem, uključujući i prelaz preko rijeke Bosne.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

milan

24.11.2017 18:25

E nek su se smilovali

ODGOVORITE
Name

Joj

24.11.2017 20:58

Prenos nadleznosti.To Srbi ovi u Teheranu mute nesto sa Bakirom..

ODGOVORITE
Name

Piksi

25.11.2017 00:39

Ne shvatam otkud sad nova milionska zaduženja za auto-put BL-Doboj?

ODGOVORITE
Name

lokal

25.11.2017 12:21

PA MISLIM DA JE TO ZA PRIKLJUCNE PUTEVE - 30 kilometara nema nigdje prikljucka kao kroz najgoru pustinju , a okolo blatnjavi putevi - DOBAR PROJEKT ??

Name

Karadoz

25.11.2017 07:34

Zasto PC ne podigne kredit za izgradnju mosta.. ?

ODGOVORITE