БиХ атрактивна за кинеске туристе?

У Сарајеву је данас почео Самит о сарадњи у области туризма између 16 земаља Централне и Источне Европе и Кине. Циљ самита је привући што више кинеских туруста и тиме повећати приходе од туризма, најбржерастуће привредне гране у свијету.

Босна и Херцеговина 24.11.2017 | 16:44
БиХ атрактивна за кинеске туристе?
Сваке године милијарду и 200 милиона Кинеза путује туристички ван своје земље. Циљ је привући што већи број њих у БиХ, али и остале земље централне и источне Европе, јер је за просјечног кинеског туристу понуда само једне земље из регије недовољна.

БиХ очекује повећање броја кинеских туриста због укидања виза, те успостављања директне авио-линије Београд-Пекинг.

„У последњих пет година долазак кинеских туриста у БиХ се упетостручио'', каже министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић и додаје да је циљ продужити њихов боравак, јер у просјеку кинески туристи у БиХ се задржавају два дана.

Замјеник министра туризма Народне Републике Кине Ду Ђијан истиче да постоји шанса да се настави тренд повећаног интересовања кинеских туриста за БиХ.

„Босна и Херцеговина представља атрактивну туристичку дестинацију за кинеске туристе, прије свега због богатог културно-историјског наслијеђа'', каже Ђијан.

Осим у туризму, БиХ очекује сарадњу са Кином и у осталим областима.

„Посебно у области енергетике, јер ћемо ускоро потписати уговор о изградњи блока 7 Термоелектране Тузла'', истиче предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и подсјећа да су Кинези заинтересовани за изградњу ауто-путева у Републици Српској, те за развој ИТ сектора у БиХ.

„Кина показује озбиљне намјере за улагање у БиХ и остале земље централне и источне Европе'', закључује Звиздић.

Све већи број кинеских туриста и инвеститора пружа шансу за нова радна мјеста у БиХ. Већ је примјетан недостатак квалификованих преводилаца за кинески језик, тако да је то прилика за све студенте на катедри за кинески језик Филозофског факултета у Палама, јединог такве врсте у БиХ.

БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

одлично

24.11.2017 15:52

Јесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.11.2017 20:06

Вјероватно су из Тибета а не из Сингапура???

Name

Бујрум

24.11.2017 19:00

Добродосли у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јолпаз

25.11.2017 05:00

Оваквих, неупотребљаваних глава (у оба ентитета наравно) нема нигдје осим у БиХ. То је свима баш атракција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сијана

10.03.2018 10:54

Хвала богу да ове насе паметне главе ишта ураде за ову земљу.Само да потраје.