BiH atraktivna za kineske turiste?

U Sarajevu je danas počeo Samit o saradnji u oblasti turizma između 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine. Cilj samita je privući što više kineskih turusta i time povećati prihode od turizma, najbržerastuće privredne grane u svijetu.

Bosna i Hercegovina 24.11.2017 | 16:44
BiH atraktivna za kineske turiste?
Svake godine milijardu i 200 miliona Kineza putuje turistički van svoje zemlje. Cilj je privući što veći broj njih u BiH, ali i ostale zemlje centralne i istočne Evrope, jer je za prosječnog kineskog turistu ponuda samo jedne zemlje iz regije nedovoljna.

BiH očekuje povećanje broja kineskih turista zbog ukidanja viza, te uspostavljanja direktne avio-linije Beograd-Peking.

„U poslednjih pet godina dolazak kineskih turista u BiH se upetostručio'', kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović i dodaje da je cilj produžiti njihov boravak, jer u prosjeku kineski turisti u BiH se zadržavaju dva dana.

Zamjenik ministra turizma Narodne Republike Kine Du Đijan ističe da postoji šansa da se nastavi trend povećanog interesovanja kineskih turista za BiH.

„Bosna i Hercegovina predstavlja atraktivnu turističku destinaciju za kineske turiste, prije svega zbog bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa'', kaže Đijan.

Osim u turizmu, BiH očekuje saradnju sa Kinom i u ostalim oblastima.

„Posebno u oblasti energetike, jer ćemo uskoro potpisati ugovor o izgradnji bloka 7 Termoelektrane Tuzla'', ističe predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i podsjeća da su Kinezi zainteresovani za izgradnju auto-puteva u Republici Srpskoj, te za razvoj IT sektora u BiH.

„Kina pokazuje ozbiljne namjere za ulaganje u BiH i ostale zemlje centralne i istočne Evrope'', zaključuje Zvizdić.

Sve veći broj kineskih turista i investitora pruža šansu za nova radna mjesta u BiH. Već je primjetan nedostatak kvalifikovanih prevodilaca za kineski jezik, tako da je to prilika za sve studente na katedri za kineski jezik Filozofskog fakulteta u Palama, jedinog takve vrste u BiH.

BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

odlično

24.11.2017 15:52

Jeste

ODGOVORITE
Name

re

24.11.2017 20:06

Vjerovatno su iz Tibeta a ne iz Singapura???

Name

Bujrum

24.11.2017 19:00

Dobrodosli u BiH

ODGOVORITE
Name

Jolpaz

25.11.2017 05:00

Ovakvih, neupotrebljavanih glava (u oba entiteta naravno) nema nigdje osim u BiH. To je svima baš atrakcija.

ODGOVORITE
Name

Sijana

10.03.2018 10:54

Hvala bogu da ove nase pametne glave išta urade za ovu zemlju.Samo da potraje.