Напад на џамију, више од 200 мртвих

Најмање 235 особа је убијено, а десетине су повређене у нападу на џамију у египатском региону Северни Синај, јавила је државна телевизија. Египатска влада прогласила тродневну жалост. Амбасадор БиХ у Египту потврдио да нема страдалих држављана БиХ и Србије.

Свијет 24.11.2017 | 16:07
Напад на џамију, више од 200 мртвих
Наоружани нападачи довезли су се у четири возила, бацили бомбу, а затим упали у џамију у време молитве локалних безбедносних припадника. Како су навели очевици, експлозивна направа активирана је тик крај џамије, а након што су људи почели да беже, почела је паљба.

Државни медији су приказали фотографија жртава и тела покривених ћебадима унутар џамије у Бир ал-Абеду, у египатском региону Синај.

Број жртава расте из минута у минут, а према најновијим подацима државне телевизије, убијено је најмање 235 људи.

Претходно је објављено да су убијене 184 особе, а да је 125 рањено, после чега је влада прогласила тродневну жалост, јавила је египатска државна агенција Мена.

"Оно што се дешава је покушај да нас зауставимо од наших напора у борби против тероризма, да уништимо наше напоре да зауставимо страшан криминални план који има за циљ уништити оно што је остало од нашег региона.

Оружане снаге и полиција ће се осветити нашим мученицима и вратити сигурност и стабилност с највећом снагом", поручио је египатски председник Абдул Фатах ал-Сиси.

Душко Стојановић, амбасадор БиХ у Египту изјавио је за БН телевизију да нема погинулих и повређених држављана БиХ И Србије, али да се прати ситуација на терену.

"Десио се стравичан злочин. Према досадашњим информацијама погинуло је 235 људи, али та бројка стално расте.

Ради се о нападу милитантне групе, још увек покушавамо да добијемо све детаље.

Нема настрадалих држављана БиХ и Србије, али пратимо ситуацију и ако дође до измене информација обавестићемо јавност благовремено", рекао је Стојановић. 




Засад нико није преузео одговорност за напад, а Египат се већ годинама бори против екстремиста, чији су се напади радикализовали од смене власти 2013. године.

Стојановић каже да у земљи влада велика паника.

"Велика је забринутост, председник Египта је сазвао састанак, планира се како ће се одговорити на напад. То усложњава ситуацију, било је напада и прије али овај је далеко већи и озбиљнији и чекамо шта ће бити сљедећи корак египатске владе."

Светски званичници осудили су напад.

"Свет не може да толерише тероризам. Морамо их поразити војно и дискредитовати екстремистичку идеологију која прави базу њиховог постојања", написао је Трамп на Твитеру.

"Стојимо са Египћанима у њиховом рату против тероризма и против сваког ко покушава да наруши египатску националну безбедност", председник Палестинске управе Махмуд Абас

Упућени су телеграми саучешћа светских званичника, а Влада Египта прогласила је тродневну жалост.

(Агенције/БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Прле

24.11.2017 17:50

Узас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

24.11.2017 17:54

Ако ниста друго због овога БИ свијет требо да реагује и ослободи србског Генерала ин СЕ управо борио против овог зла а цињеница је да у БиХ било пуно бас тих из египта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

24.11.2017 19:11

Узми таблете

Name

@кокош

24.11.2017 21:38

Соколе, глуп си за медаљу!

Name

Ре

24.11.2017 23:30

А Зар није тако докази имају на озрену су били и добили по репу бас египцани и неправте СЕ будале па на црној сте листи у ун терористицка творевина.

Name

Ре

24.11.2017 23:32

СОКО је у праву србски народ је први у европи стао на црту оваквима то је непобитна цињеница на хиљаде их је зликовац Алија довео у босну.

Name

Роки

26.11.2017 07:22

Америкамцима одговарају и терористи и устасе и цетници, само нека нас је мање.они су то и финансирали.

Name

Ре

24.11.2017 19:07

Ово да су исламисти неби радили ово свом народу! Ово су терористи који немају религију и који не вјерују у ниста осим у бога Марихуане ил ста ти знам које Дроге! Ово су невјерници и сатанаси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

25.11.2017 08:08

Да су сви невјерници до овог не би ни досло.Бог и сатана не постоје, одрасти.

Name

Петар

25.11.2017 08:09

Све религије су обицне измисљотине и ко зна колико це глава јос пасти у име измисљених богова.

ОДГОВОРИТЕ