Napad na džamiju, više od 200 mrtvih

Najmanje 235 osoba je ubijeno, a desetine su povređene u napadu na džamiju u egipatskom regionu Severni Sinaj, javila je državna televizija. Egipatska vlada proglasila trodnevnu žalost. Ambasador BiH u Egiptu potvrdio da nema stradalih državljana BiH i Srbije.

Svijet 24.11.2017 | 16:07
Napad na džamiju, više od 200 mrtvih
Naoružani napadači dovezli su se u četiri vozila, bacili bombu, a zatim upali u džamiju u vreme molitve lokalnih bezbednosnih pripadnika. Kako su naveli očevici, eksplozivna naprava aktivirana je tik kraj džamije, a nakon što su ljudi počeli da beže, počela je paljba.

Državni mediji su prikazali fotografija žrtava i tela pokrivenih ćebadima unutar džamije u Bir al-Abedu, u egipatskom regionu Sinaj.

Broj žrtava raste iz minuta u minut, a prema najnovijim podacima državne televizije, ubijeno je najmanje 235 ljudi.

Prethodno je objavljeno da su ubijene 184 osobe, a da je 125 ranjeno, posle čega je vlada proglasila trodnevnu žalost, javila je egipatska državna agencija Mena.

"Ono što se dešava je pokušaj da nas zaustavimo od naših napora u borbi protiv terorizma, da uništimo naše napore da zaustavimo strašan kriminalni plan koji ima za cilj uništiti ono što je ostalo od našeg regiona.

Oružane snage i policija će se osvetiti našim mučenicima i vratiti sigurnost i stabilnost s najvećom snagom", poručio je egipatski predsednik Abdul Fatah al-Sisi.

Duško Stojanović, ambasador BiH u Egiptu izjavio je za BN televiziju da nema poginulih i povređenih državljana BiH I Srbije, ali da se prati situacija na terenu.

"Desio se stravičan zločin. Prema dosadašnjim informacijama poginulo je 235 ljudi, ali ta brojka stalno raste.

Radi se o napadu militantne grupe, još uvek pokušavamo da dobijemo sve detalje.

Nema nastradalih državljana BiH i Srbije, ali pratimo situaciju i ako dođe do izmene informacija obavestićemo javnost blagovremeno", rekao je Stojanović. 




Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad, a Egipat se već godinama bori protiv ekstremista, čiji su se napadi radikalizovali od smene vlasti 2013. godine.

Stojanović kaže da u zemlji vlada velika panika.

"Velika je zabrinutost, predsednik Egipta je sazvao sastanak, planira se kako će se odgovoriti na napad. To usložnjava situaciju, bilo je napada i prije ali ovaj je daleko veći i ozbiljniji i čekamo šta će biti sljedeći korak egipatske vlade."

Svetski zvaničnici osudili su napad.

"Svet ne može da toleriše terorizam. Moramo ih poraziti vojno i diskreditovati ekstremističku ideologiju koja pravi bazu njihovog postojanja", napisao je Tramp na Tviteru.

"Stojimo sa Egipćanima u njihovom ratu protiv terorizma i protiv svakog ko pokušava da naruši egipatsku nacionalnu bezbednost", predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas

Upućeni su telegrami saučešća svetskih zvaničnika, a Vlada Egipta proglasila je trodnevnu žalost.

(Agencije/BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Prle

24.11.2017 17:50

Uzas!

ODGOVORITE
Name

Soko

24.11.2017 17:54

Ako nista drugo zbog ovoga BI svijet trebo da reaguje i oslobodi srbskog Generala in SE upravo borio protiv ovog zla a cinjenica je da u BiH bilo puno bas tih iz egipta

ODGOVORITE
Name

Jojo

24.11.2017 19:11

Uzmi tablete

Name

@kokoš

24.11.2017 21:38

Sokole, glup si za medalju!

Name

Re

24.11.2017 23:30

A Zar nije tako dokazi imaju na ozrenu su bili i dobili po repu bas egipcani i nepravte SE budale pa na crnoj ste listi u un teroristicka tvorevina.

Name

Re

24.11.2017 23:32

SOKO je u pravu srbski narod je prvi u evropi stao na crtu ovakvima to je nepobitna cinjenica na hiljade ih je zlikovac Alija doveo u bosnu.

Name

Roki

26.11.2017 07:22

Amerikamcima odgovaraju i teroristi i ustase i cetnici, samo neka nas je manje.oni su to i finansirali.

Name

Re

24.11.2017 19:07

Ovo da su islamisti nebi radili ovo svom narodu! Ovo su teroristi koji nemaju religiju i koji ne vjeruju u nista osim u boga Marihuane il sta ti znam koje Droge! Ovo su nevjernici i satanasi!

ODGOVORITE
Name

Re re

25.11.2017 08:08

Da su svi nevjernici do ovog ne bi ni doslo.Bog i satana ne postoje, odrasti.

Name

Petar

25.11.2017 08:09

Sve religije su obicne izmisljotine i ko zna koliko ce glava jos pasti u ime izmisljenih bogova.

ODGOVORITE