Прича: Све што знамо и не знамо о путу "Орлова" ка Кини!

Навели смо вам све што знамо о томе, а и понешто што не знамо баш. . . Углавном, пласираћемо се!

Кошарка 24.11.2017 | 19:15
Прича: Све што знамо и не знамо о путу "Орлова" ка Кини!
Кошаркашка репрезентација Србије, учесник три финала и једног полуфинала у претходне четири године под вођством актуелног селектора Александра Ђорђевића, креће вечерас на 644 дана дуго и прилично неизвесно путовање које би требало да буде завршено пласманом на наредно ФИБА светско првенство у Кини.

Без права на 14 играча који би, у нормалним околностима свакако конкурисали за место међу 12 "орлова", Ђорђевић ће у петак увече у (надамо се) распродатој Дворани "Александар Николић" у Београду повести најбољи тим који је у овом тренутку могао да састави кроз маратонске и контроверзне квалификације за Мундобаскет 2019.

Оне ће бити завршене 24. фебруара 2019. године, а почињу утакмицом 1. кола Групе Г против енигме зване кошаркашка репрезентација Аустрије.

Мондо је претходних месеци детаљно пратио не само сукоб између ФИБА и Евролиге, који је довео до тога да поред петорице играча у НБА лиги за старт квалификација не можемо да рачунамо и на деветорицу из Евролиге, већ и све напоре које су КСС, селектор Ђорђевић, али и Црвена звезда као евролигаш чинили да не дођемо до парадокса који би најкраће речено гласио:

"Што си бољи - то си слабији".

Ипак, иако су након објављивања списка кандидата за први, новембарски "прозор" стигли стидљиви наговештаји да би, ту и тамо, понеки евролигашки играч могао да наступи и у ФИБА квалификацијама, суштина је да се Ђорђевић на крају определио за 14 играча од којих је половина играла за Србију на великим такмичењима и да је међу њима одредио 12 за утакмицу са Аустријом.

Ситуација је таква да је заиста тешко претпоставити да ли ће то бити и састав за меч са знатно озбиљнијом Грузијом, са којом ћемо се такође у "Пиониру" састати у понедељак увече.

Како бисте што спремнији дочекали такмичење за које је немогуће бити апсолутно спреман, било да сте функционер, селектор, играч, новинар или навијач, покушаћемо да на једном месту наведемо све оно што је важно, што знамо, али и што не знамо баш…

КО ЋЕ ИГРАТИ ЗА СРБИЈУ?

С обзиром на то да се ФИБА, приликом инсистирања на увођењу квалификација какве деценијама спроводи УЕФА, није пре тога договорила са Евролигом око синхронизације календара (а, ни након тога), селектори европских репрезентација доведени су у непријатну ситуацију да се за учешће на наредном Мундобаскету боре са играчима који не наступају у најјачој лиги света и најјачој лиги Европе.

У таквој ситуацији, иако је морао да испоштује форму и на списак уврсти и кошаркаше који су под уговорима са евролигашима, Ђорђевић је на крају окупио тим који се никада раније није срео на једном месту и који је први тренинг одрадио у уторак, после окупљања у Београду.

Као и на претходном Еуробаскету у Истанбулу, када смо упркос отказима великог броја стандардних репрезентативаца наставили низ пласмана у финала, капитен екипе биће Милан Мачван, а окосницу ће чинити играчи који су у блиској и мање блиској прошлости стекли искуства која подразумева наступ у дресу са државним обележјима.

Тако ће Ђорђевићу и Мачвану у овој новонасталој ситуацији користити искуство које имају Миленко Тепић, Иван Паунић, Марко Симоновић, Стефан Бирчевић, Мирослав Радуљица и Ђорђе Гагић.

У утакмици са Аустријом за сениорску репрезентацију Србије дебитоваће Вања Маринковић, Алекса Раданов, Стефан Пено, Илија Ђоковић и Дејан Тодоровић, док ће Алекса Аврамовић и Сава Лешић сачекати другу прилику (можда већ у понедељак), утолико што је селектор у четвртак морао на адресу ФИБА да пошаље списак од 12 играча који ће се наћи у протоколу.

ДА ЛИ ЋЕ, ИПАК, ИГРАТИ ЕВРОЛИГАШКИ ИГРАЧИ?

То је тешко рећи.

Кошаркашки клуб Црвена звезда огласио се на званичном порталу у среду увече и саопштио да ће селектору Ђорђевићу и Кошаркашком савезу Србије, за које су напоменули да су увек били коректни у контактима са црвено-белима, ставити на располагање своје првотимце.

Чекајући да ногу "повуку" звучнији евролигаши са сигурним, десетогодишњим уговорима са ЕЦА, црвено-бели су на крају одлучили да повуку овај ризичан потез можда и на своју штету, јер је на овом путу свако могао да се увери да Евролига и ФИБА не бирају средства у рату за превласт у европској кошарци и да није мало пута важило правило: "Ако си с њима, против нас си".

Ђорђевић, којег су кошаркаши Уникахе, Драган Милосављевић, Немања Недовић и Дејан Мусли још раније уверили у жарку жељу да заиграју уз обећање да ће то урадити исте секунде када им клуб буде дозволио, дошао је у неугодну ситуацију утолико што је у међувремену већ скратио списак и окупио кошаркаше који су "потегли" са разних крајева Европе и допутовали у престоницу уверени да заиста јесте на њима да се боре за Мундобаскет.

Да ли би трио из Уникахе, као и трио из Црвене звезде који је уписан на првобитни списак - Бранко Лазић, Немања Дангубић, Никола Јовановић - био потребан екипи у овом тренутку? Апсолутно! Да ли би било у реду да неко испадне накнадно? Наравно да не би.

Да ли је селектору Ђорђевићу лако да донесе праве одлуке у овом тренутку? Није, нипошто!

Можда је најмудрије у овом првом "прозору" ослонити се на 14 играча који су се окупили сада, а потом хладне главе и проценити имамо ли снаге да се изборимо за Мундобаскет у таквом саставу. Мада, питање је шта ће се све догодити до наредног окупљања заказаног за крај фебруара.

КАКО МОГУ ДА ГЛЕДАМ УТАКМИЦУ?

Меч Србија - Аустрија преносиће уживо Радио-телевизија Србије на другом програму од 20 часова, мада је то информација пре свега за оне који нису у прилици да "орлове" подрже уживо, са трибина "Пионира".

Свесни колико је ово деликатан тренутак, и селектор и кошаркаши више пута истицали су у први план колико ће пуне трибине бити важне, а ми се надамо да су и навијачи тога једнако свесни.

Не само због тога што никад раније није наступила у оваквом саставу, репрезентација Србије биће на овом путу на искушењима и због квалитета Грузије и Немачке, као и система такмичења који предвиђа преношење бодова из прве фазе у наредну што свакој утакмици даје велику специфичну важности.

И још нешто - Ђорђевићеви момци дочекаће Аустрију у петак, па Грузију у понедељак и онда бити домаћини тек 2. јула наредне године у последњој, шестој утакмици прве фазе са Немачком (у међувремену бићемо три пута узастопно гости).

Кошаркашки савез Србије још раније је путем "Евентима" пустио у продају пакете за мечеве 1. и 2. кола по цени од 500 динара за трибине, 800 и 1.000 за ложу, односно 10.000 за места поред терена, а данас од 16 часова до почетка меча биће могуће купити дневне улазнице на благајнама "Пионира" по цени од 200, 450, 600, 5.000 и 6.000 динара.

КОЛИКО ЈЕ СНАЖНА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА АУСТРИЈЕ?

Нема дилеме око тога да је Аустрија аутсајдер у нашој групи, али нема дилеме ни око тога да Србија у овом случају не сме ни да помисли да је то већ добијен меч.

За разлику од Ђорђевића, селектор ривала Матијас Золнер Јусуф има на окупу тим који је до ове фазе квалификација стигао кроз претквалификације скором 3-1. Аустрија је у Групи Б два пута победила Албанију, а са Холандијом одиграла 1:1 где је свако славио на гостујућем паркету!

У утакмици коју је Аустрија 16. августа у Амстердаму добила резултатом 71:78 и то надигравши домаћина 18:29 у четвртој четвртини, најефикаснији је био кошаркаш Торонто Репторса, Јаког Пелтл, који је убацио 16 поена уз шут 5/8 из игре, али њега, као и наших из НБА, неће бити на паркету вечерас.

Томаса Шрајнера, који је Холанђанима убацио 15, Давора Ламешића и Рашида Махалбашића, који су убацили по 11 поена, биће у саставу и њих би се требало највише чувати, као и плејмејкера Томаса Клепеша који је поделио десет асистенција на том мечу, али и "тукао" 1/7 за три поена.

Аустрија није наступила на великим такмичењима од 1977. године.

Репрезентацију чине: Томас Шрајнер, Давор Ламешић, Енис Мурати, Марвин Огунсипе, Јозо Радош, Рашид Махалбашић, Бенедикт Данек, Мориц Лагнер, Себастијан Кох, Томас Клепеш, Филип Крамер и Бенедикт Гутл. Селектор је: Матијас Золнер Јусуф.

КАКАВ ЈЕ СИСТЕМ ТАКМИЧЕЊА?

Претквалификације су увелико завршене и даље су се пласирале Шведска, БиХ, Холандија, Аустрија, Естонија, такозвано Косово, Бугарска и Белорусија, а испале су репрезентације Јерменије, Словачке, Албаније, Македоније и Португалије.

Од данас, па до јула 2018. године, 32 европске репрезентације - подељене у осам група по четири тима - бориће се за пласман у другу фазу такмичења, у коју неће ући само најлошији тимови након шест рунди по принципу "свако са сваким". Дакле, из наше групе у финалну фазу квалификација пласираће се три екипе и са собом "понети" резултате остварене у овој рунди.

Попут репрезентација које нису прошле претквалификације, и елиминисане екипе у овој фази такмичења мораће у претквалификације за наредни Еуробаскет.

Тешко нам је и да замислимо сценарио према којем би то била Србија, па ћемо се позабавити и финалном рундом квалификација, а у њој ће се три тима из наше, Групе Г укрстити са три најбоља тима из Групе Х у којој су Грчка, Израел, Велика Британија и Естонија.

Када буде формирана нова група са шест тимова, са већ уписаним бодовима из прве фазе, Србија ће (условно речено) одиграти још шест мечева, код куће и у гостима, после чега ћемо тек у фебруару 2019. сазнати која три тима иду на Мундобаскет, а која три тима испадају.

Исто тако, укрштаће групе А и Б, Ц и Д, односно Е и Ф, што значи да ће се у Кину пласирати 12 екипа, по три из сваке четири групе.

КОЈИ СУ ТЕРМИНИ ОДРЕЂЕНИ ЗА "ПРОЗОРЕ"?

ФИБА је, иако је Евролига до последњег дана апеловала да комплетне квалификације буду одигране на лето, одлучила да европске квалификације за СП организује у шест прозора, по три у свакој фази квалификација, а они хронолошки изгледају овако:

2017.

/прва фаза/

24. - 27. новембар

2018.

22. - 25. фебруар
29. јун - 2. јул

/друга фаза/

13. - 16. септембар
30. новембар - 3. децембар

2019.

21. - 24. фебруар

КО ЋЕ ИГРАТИ У "СЛОБОДНИМ" ТЕРМИНИМА?

Већ на прво читање јасно је да ће у јуну, јулу и септембру наредне године, за два од шест прозора, селекторима моћи да се одазову играчи под уговорима са НБА тимовима и евролигашима.

Дакле, уколико буде воље, на лето ћемо моћи да гледамо можда и најјачу поставу коју Србија тренутно има, али ће то зависити и од приступа који ће селектор Ђорђевић заузети.

Чињеница је и да би тада један тим "гурао" у јеку клупске сезоне, напуштајући екипе и градове у којима живе, потом препуштао посао онима који су били заузети, па поново био позиван да у новембру, децембру и фебруару довршава раније започет посао.

Без намере да прејудицирамо - ово су чињенице, видећемо шта доноси сутра…

КАКО ИЗГЛЕДАЈУ ГРУПЕ ПРВЕ ФАЗЕ?
/и о чему мисли ФИБА?/

У петак ће бити одигране утакмице у свих осам група, а потом ће тимови из група А, Б, Ц и Д наступати у недељу, а Е, Ф, Г и Х у понедељак.

ФИБА је, ако дозволите, и овде показала колико нема талента и слуха када је организација такмичења у питању, јер је јасно да би, примера ради, љубитељи кошарке у Србији волели на делу да одгледају и неке утакмице Групе Х, са којом ћемо укрштати касније, али ће то бити тешко изводљиво јер све групе које укрштају играју - истог дана!

-------------------------------------------------------------------------

Група А

Парови 1. кола (петак): Црна Гора - Шпанија (20.00), Словенија - Белорусија (20.30)
Парови 2. кола (недеља): Белорусија - Црна Гора (19.30), Шпанија - Словенија (19.30)

Група Б

Парови 1. кола (петак): Шведска - Украјина (19.00), Турска - Летонија (19.00)
Парови 2. кола (недеља): Летонија - Шведска (17.00), Украјина - Турска (18.00)

-------------------------------------------------------------------------

Група Ц

Парови 1. кола (петак): Пољска - Мађарска (18.15), тзв. Косово - Литванија (19.00)
Парови 2. кола (недеља): Мађарска - тзв. Косово (19.00), Литванија - Пољска (19.30)

Група Д

Парови 1. кола (петак): Холандија - Хрватска (20.00), Италија - Румунија (20.15)
Парови 2. кола (недеља): Хрватска - Италија (18.00), Румунија - Холандија (19.00)

-------------------------------------------------------------------------

Група Е

Парови 1. кола (петак): БиХ - Русија (18.45), Белгија - Француска (20.30)
Парови 2. кола (понедељак): Русија - Белгија (17.00), Француска - БиХ (20.45)

Група Ф

Парови 1. кола (петак): Чешка - Исланд (18.00), Бугарска - Финска (19.00)
Парови 2. кола (понедељак): Финска - Чешка (18.30), Исланд - Бугарска (19.45)

-------------------------------------------------------------------------

Група Г

Парови 1. кола (петак): Немачка - Грузија (19.30), Србија - Аустрија (20.00)
Парови 2. кола (понедељак): Србија - Грузија (20.00), Аустрија - Немачка (20.20)
Парови 3. кола (22. фебруар): Немачка - Србија, Аустрија – Грузија
Парови 4. кола (25. фебруар): Грузија - Немачка, Аустрија – Србија
Парови 5. кола (29. јун): Грузија - Србија, Немачка – Аустрија
Парови 6. кола (2. јул): Србија - Немачка, Грузија - Аустрија

Група Х

Парови 1. кола (петак): Израел - Естонија (14.00), В. Британија - Грчка (19.30)
Парови 2. кола (понедељак): Грчка - Израел (17.00), Естонија - В. Британија (19.00)

-------------------------------------------------------------------------

ДА ЛИ ЈЕ ПОТРЕБНО ДА БУДЕМО ЗАБРИНУТИ?

Опрезни да, забринути не. Дозволићемо себи луксуз да већ сада напишемо да ће Србија играти на Светском првенству у Кини без обзира на то ко ће, када и у колико наврата носити најважнији дрес.

Али, исто тако, важно је написати да је овим момцима подршка преко потребна, па тако - трк по улазнице, и даље их има!

Репрезентација Србије

А. Раданов (б, 19, 201, ФМП)

М. Тепић (б, 30, 198, Бриндизи)

И. Паунић (б, 30, 195, Тофаш)

В. Маринковић (б, 20, 197, Партизан)

А. Аврамовић (б, 23, 192, Варезе)

С. Пено (б, 20, 195, Алба)

И. Ђоковић (б, 21, 188, Борац)

М. Симоновић (к, 31, 203, Зенит)

Д. Тодоровић (к, 23, 196, Билбао)

М. Мачван (к/ц, 28, 205, Бајерн)

С. Бирчевић (к/ц, 27, 210, Истанбул)

С. Лешић (к/ц, 29, 206, Отингер)

М. Радуљица (ц, 29, 213, Ђангсу)

Ђ. Гагић (ц, 26, 210, Јешилгиресун)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар