Priča: Sve što znamo i ne znamo o putu "Orlova" ka Kini!

Naveli smo vam sve što znamo o tome, a i ponešto što ne znamo baš. . . Uglavnom, plasiraćemo se!

Košarka 24.11.2017 | 19:15
Priča: Sve što znamo i ne znamo o putu "Orlova" ka Kini!
Košarkaška reprezentacija Srbije, učesnik tri finala i jednog polufinala u prethodne četiri godine pod vođstvom aktuelnog selektora Aleksandra Đorđevića, kreće večeras na 644 dana dugo i prilično neizvesno putovanje koje bi trebalo da bude završeno plasmanom na naredno FIBA svetsko prvenstvo u Kini.

Bez prava na 14 igrača koji bi, u normalnim okolnostima svakako konkurisali za mesto među 12 "orlova", Đorđević će u petak uveče u (nadamo se) rasprodatoj Dvorani "Aleksandar Nikolić" u Beogradu povesti najbolji tim koji je u ovom trenutku mogao da sastavi kroz maratonske i kontroverzne kvalifikacije za Mundobasket 2019.

One će biti završene 24. februara 2019. godine, a počinju utakmicom 1. kola Grupe G protiv enigme zvane košarkaška reprezentacija Austrije.

Mondo je prethodnih meseci detaljno pratio ne samo sukob između FIBA i Evrolige, koji je doveo do toga da pored petorice igrača u NBA ligi za start kvalifikacija ne možemo da računamo i na devetoricu iz Evrolige, već i sve napore koje su KSS, selektor Đorđević, ali i Crvena zvezda kao evroligaš činili da ne dođemo do paradoksa koji bi najkraće rečeno glasio:

"Što si bolji - to si slabiji".

Ipak, iako su nakon objavljivanja spiska kandidata za prvi, novembarski "prozor" stigli stidljivi nagoveštaji da bi, tu i tamo, poneki evroligaški igrač mogao da nastupi i u FIBA kvalifikacijama, suština je da se Đorđević na kraju opredelio za 14 igrača od kojih je polovina igrala za Srbiju na velikim takmičenjima i da je među njima odredio 12 za utakmicu sa Austrijom.

Situacija je takva da je zaista teško pretpostaviti da li će to biti i sastav za meč sa znatno ozbiljnijom Gruzijom, sa kojom ćemo se takođe u "Pioniru" sastati u ponedeljak uveče.

Kako biste što spremniji dočekali takmičenje za koje je nemoguće biti apsolutno spreman, bilo da ste funkcioner, selektor, igrač, novinar ili navijač, pokušaćemo da na jednom mestu navedemo sve ono što je važno, što znamo, ali i što ne znamo baš…

KO ĆE IGRATI ZA SRBIJU?

S obzirom na to da se FIBA, prilikom insistiranja na uvođenju kvalifikacija kakve decenijama sprovodi UEFA, nije pre toga dogovorila sa Evroligom oko sinhronizacije kalendara (a, ni nakon toga), selektori evropskih reprezentacija dovedeni su u neprijatnu situaciju da se za učešće na narednom Mundobasketu bore sa igračima koji ne nastupaju u najjačoj ligi sveta i najjačoj ligi Evrope.

U takvoj situaciji, iako je morao da ispoštuje formu i na spisak uvrsti i košarkaše koji su pod ugovorima sa evroligašima, Đorđević je na kraju okupio tim koji se nikada ranije nije sreo na jednom mestu i koji je prvi trening odradio u utorak, posle okupljanja u Beogradu.

Kao i na prethodnom Eurobasketu u Istanbulu, kada smo uprkos otkazima velikog broja standardnih reprezentativaca nastavili niz plasmana u finala, kapiten ekipe biće Milan Mačvan, a okosnicu će činiti igrači koji su u bliskoj i manje bliskoj prošlosti stekli iskustva koja podrazumeva nastup u dresu sa državnim obeležjima.

Tako će Đorđeviću i Mačvanu u ovoj novonastaloj situaciji koristiti iskustvo koje imaju Milenko Tepić, Ivan Paunić, Marko Simonović, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica i Đorđe Gagić.

U utakmici sa Austrijom za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovaće Vanja Marinković, Aleksa Radanov, Stefan Peno, Ilija Đoković i Dejan Todorović, dok će Aleksa Avramović i Sava Lešić sačekati drugu priliku (možda već u ponedeljak), utoliko što je selektor u četvrtak morao na adresu FIBA da pošalje spisak od 12 igrača koji će se naći u protokolu.

DA LI ĆE, IPAK, IGRATI EVROLIGAŠKI IGRAČI?

To je teško reći.

Košarkaški klub Crvena zvezda oglasio se na zvaničnom portalu u sredu uveče i saopštio da će selektoru Đorđeviću i Košarkaškom savezu Srbije, za koje su napomenuli da su uvek bili korektni u kontaktima sa crveno-belima, staviti na raspolaganje svoje prvotimce.

Čekajući da nogu "povuku" zvučniji evroligaši sa sigurnim, desetogodišnjim ugovorima sa ECA, crveno-beli su na kraju odlučili da povuku ovaj rizičan potez možda i na svoju štetu, jer je na ovom putu svako mogao da se uveri da Evroliga i FIBA ne biraju sredstva u ratu za prevlast u evropskoj košarci i da nije malo puta važilo pravilo: "Ako si s njima, protiv nas si".

Đorđević, kojeg su košarkaši Unikahe, Dragan Milosavljević, Nemanja Nedović i Dejan Musli još ranije uverili u žarku želju da zaigraju uz obećanje da će to uraditi iste sekunde kada im klub bude dozvolio, došao je u neugodnu situaciju utoliko što je u međuvremenu već skratio spisak i okupio košarkaše koji su "potegli" sa raznih krajeva Evrope i doputovali u prestonicu uvereni da zaista jeste na njima da se bore za Mundobasket.

Da li bi trio iz Unikahe, kao i trio iz Crvene zvezde koji je upisan na prvobitni spisak - Branko Lazić, Nemanja Dangubić, Nikola Jovanović - bio potreban ekipi u ovom trenutku? Apsolutno! Da li bi bilo u redu da neko ispadne naknadno? Naravno da ne bi.

Da li je selektoru Đorđeviću lako da donese prave odluke u ovom trenutku? Nije, nipošto!

Možda je najmudrije u ovom prvom "prozoru" osloniti se na 14 igrača koji su se okupili sada, a potom hladne glave i proceniti imamo li snage da se izborimo za Mundobasket u takvom sastavu. Mada, pitanje je šta će se sve dogoditi do narednog okupljanja zakazanog za kraj februara.

KAKO MOGU DA GLEDAM UTAKMICU?

Meč Srbija - Austrija prenosiće uživo Radio-televizija Srbije na drugom programu od 20 časova, mada je to informacija pre svega za one koji nisu u prilici da "orlove" podrže uživo, sa tribina "Pionira".

Svesni koliko je ovo delikatan trenutak, i selektor i košarkaši više puta isticali su u prvi plan koliko će pune tribine biti važne, a mi se nadamo da su i navijači toga jednako svesni.

Ne samo zbog toga što nikad ranije nije nastupila u ovakvom sastavu, reprezentacija Srbije biće na ovom putu na iskušenjima i zbog kvaliteta Gruzije i Nemačke, kao i sistema takmičenja koji predviđa prenošenje bodova iz prve faze u narednu što svakoj utakmici daje veliku specifičnu važnosti.

I još nešto - Đorđevićevi momci dočekaće Austriju u petak, pa Gruziju u ponedeljak i onda biti domaćini tek 2. jula naredne godine u poslednjoj, šestoj utakmici prve faze sa Nemačkom (u međuvremenu bićemo tri puta uzastopno gosti).

Košarkaški savez Srbije još ranije je putem "Eventima" pustio u prodaju pakete za mečeve 1. i 2. kola po ceni od 500 dinara za tribine, 800 i 1.000 za ložu, odnosno 10.000 za mesta pored terena, a danas od 16 časova do početka meča biće moguće kupiti dnevne ulaznice na blagajnama "Pionira" po ceni od 200, 450, 600, 5.000 i 6.000 dinara.

KOLIKO JE SNAŽNA REPREZENTACIJA AUSTRIJE?

Nema dileme oko toga da je Austrija autsajder u našoj grupi, ali nema dileme ni oko toga da Srbija u ovom slučaju ne sme ni da pomisli da je to već dobijen meč.

Za razliku od Đorđevića, selektor rivala Matijas Zolner Jusuf ima na okupu tim koji je do ove faze kvalifikacija stigao kroz pretkvalifikacije skorom 3-1. Austrija je u Grupi B dva puta pobedila Albaniju, a sa Holandijom odigrala 1:1 gde je svako slavio na gostujućem parketu!

U utakmici koju je Austrija 16. avgusta u Amsterdamu dobila rezultatom 71:78 i to nadigravši domaćina 18:29 u četvrtoj četvrtini, najefikasniji je bio košarkaš Toronto Reptorsa, Jakog Peltl, koji je ubacio 16 poena uz šut 5/8 iz igre, ali njega, kao i naših iz NBA, neće biti na parketu večeras.

Tomasa Šrajnera, koji je Holanđanima ubacio 15, Davora Lamešića i Rašida Mahalbašića, koji su ubacili po 11 poena, biće u sastavu i njih bi se trebalo najviše čuvati, kao i plejmejkera Tomasa Klepeša koji je podelio deset asistencija na tom meču, ali i "tukao" 1/7 za tri poena.

Austrija nije nastupila na velikim takmičenjima od 1977. godine.

Reprezentaciju čine: Tomas Šrajner, Davor Lamešić, Enis Murati, Marvin Ogunsipe, Jozo Radoš, Rašid Mahalbašić, Benedikt Danek, Moric Lagner, Sebastijan Koh, Tomas Klepeš, Filip Kramer i Benedikt Gutl. Selektor je: Matijas Zolner Jusuf.

KAKAV JE SISTEM TAKMIČENJA?

Pretkvalifikacije su uveliko završene i dalje su se plasirale Švedska, BiH, Holandija, Austrija, Estonija, takozvano Kosovo, Bugarska i Belorusija, a ispale su reprezentacije Jermenije, Slovačke, Albanije, Makedonije i Portugalije.

Od danas, pa do jula 2018. godine, 32 evropske reprezentacije - podeljene u osam grupa po četiri tima - boriće se za plasman u drugu fazu takmičenja, u koju neće ući samo najlošiji timovi nakon šest rundi po principu "svako sa svakim". Dakle, iz naše grupe u finalnu fazu kvalifikacija plasiraće se tri ekipe i sa sobom "poneti" rezultate ostvarene u ovoj rundi.

Poput reprezentacija koje nisu prošle pretkvalifikacije, i eliminisane ekipe u ovoj fazi takmičenja moraće u pretkvalifikacije za naredni Eurobasket.

Teško nam je i da zamislimo scenario prema kojem bi to bila Srbija, pa ćemo se pozabaviti i finalnom rundom kvalifikacija, a u njoj će se tri tima iz naše, Grupe G ukrstiti sa tri najbolja tima iz Grupe H u kojoj su Grčka, Izrael, Velika Britanija i Estonija.

Kada bude formirana nova grupa sa šest timova, sa već upisanim bodovima iz prve faze, Srbija će (uslovno rečeno) odigrati još šest mečeva, kod kuće i u gostima, posle čega ćemo tek u februaru 2019. saznati koja tri tima idu na Mundobasket, a koja tri tima ispadaju.

Isto tako, ukrštaće grupe A i B, C i D, odnosno E i F, što znači da će se u Kinu plasirati 12 ekipa, po tri iz svake četiri grupe.

KOJI SU TERMINI ODREĐENI ZA "PROZORE"?

FIBA je, iako je Evroliga do poslednjeg dana apelovala da kompletne kvalifikacije budu odigrane na leto, odlučila da evropske kvalifikacije za SP organizuje u šest prozora, po tri u svakoj fazi kvalifikacija, a oni hronološki izgledaju ovako:

2017.

/prva faza/

24. - 27. novembar

2018.

22. - 25. februar
29. jun - 2. jul

/druga faza/

13. - 16. septembar
30. novembar - 3. decembar

2019.

21. - 24. februar

KO ĆE IGRATI U "SLOBODNIM" TERMINIMA?

Već na prvo čitanje jasno je da će u junu, julu i septembru naredne godine, za dva od šest prozora, selektorima moći da se odazovu igrači pod ugovorima sa NBA timovima i evroligašima.

Dakle, ukoliko bude volje, na leto ćemo moći da gledamo možda i najjaču postavu koju Srbija trenutno ima, ali će to zavisiti i od pristupa koji će selektor Đorđević zauzeti.

Činjenica je i da bi tada jedan tim "gurao" u jeku klupske sezone, napuštajući ekipe i gradove u kojima žive, potom prepuštao posao onima koji su bili zauzeti, pa ponovo bio pozivan da u novembru, decembru i februaru dovršava ranije započet posao.

Bez namere da prejudiciramo - ovo su činjenice, videćemo šta donosi sutra…

KAKO IZGLEDAJU GRUPE PRVE FAZE?
/i o čemu misli FIBA?/

U petak će biti odigrane utakmice u svih osam grupa, a potom će timovi iz grupa A, B, C i D nastupati u nedelju, a E, F, G i H u ponedeljak.

FIBA je, ako dozvolite, i ovde pokazala koliko nema talenta i sluha kada je organizacija takmičenja u pitanju, jer je jasno da bi, primera radi, ljubitelji košarke u Srbiji voleli na delu da odgledaju i neke utakmice Grupe H, sa kojom ćemo ukrštati kasnije, ali će to biti teško izvodljivo jer sve grupe koje ukrštaju igraju - istog dana!

-------------------------------------------------------------------------

Grupa A

Parovi 1. kola (petak): Crna Gora - Španija (20.00), Slovenija - Belorusija (20.30)
Parovi 2. kola (nedelja): Belorusija - Crna Gora (19.30), Španija - Slovenija (19.30)

Grupa B

Parovi 1. kola (petak): Švedska - Ukrajina (19.00), Turska - Letonija (19.00)
Parovi 2. kola (nedelja): Letonija - Švedska (17.00), Ukrajina - Turska (18.00)

-------------------------------------------------------------------------

Grupa C

Parovi 1. kola (petak): Poljska - Mađarska (18.15), tzv. Kosovo - Litvanija (19.00)
Parovi 2. kola (nedelja): Mađarska - tzv. Kosovo (19.00), Litvanija - Poljska (19.30)

Grupa D

Parovi 1. kola (petak): Holandija - Hrvatska (20.00), Italija - Rumunija (20.15)
Parovi 2. kola (nedelja): Hrvatska - Italija (18.00), Rumunija - Holandija (19.00)

-------------------------------------------------------------------------

Grupa E

Parovi 1. kola (petak): BiH - Rusija (18.45), Belgija - Francuska (20.30)
Parovi 2. kola (ponedeljak): Rusija - Belgija (17.00), Francuska - BiH (20.45)

Grupa F

Parovi 1. kola (petak): Češka - Island (18.00), Bugarska - Finska (19.00)
Parovi 2. kola (ponedeljak): Finska - Češka (18.30), Island - Bugarska (19.45)

-------------------------------------------------------------------------

Grupa G

Parovi 1. kola (petak): Nemačka - Gruzija (19.30), Srbija - Austrija (20.00)
Parovi 2. kola (ponedeljak): Srbija - Gruzija (20.00), Austrija - Nemačka (20.20)
Parovi 3. kola (22. februar): Nemačka - Srbija, Austrija – Gruzija
Parovi 4. kola (25. februar): Gruzija - Nemačka, Austrija – Srbija
Parovi 5. kola (29. jun): Gruzija - Srbija, Nemačka – Austrija
Parovi 6. kola (2. jul): Srbija - Nemačka, Gruzija - Austrija

Grupa H

Parovi 1. kola (petak): Izrael - Estonija (14.00), V. Britanija - Grčka (19.30)
Parovi 2. kola (ponedeljak): Grčka - Izrael (17.00), Estonija - V. Britanija (19.00)

-------------------------------------------------------------------------

DA LI JE POTREBNO DA BUDEMO ZABRINUTI?

Oprezni da, zabrinuti ne. Dozvolićemo sebi luksuz da već sada napišemo da će Srbija igrati na Svetskom prvenstvu u Kini bez obzira na to ko će, kada i u koliko navrata nositi najvažniji dres.

Ali, isto tako, važno je napisati da je ovim momcima podrška preko potrebna, pa tako - trk po ulaznice, i dalje ih ima!

Reprezentacija Srbije

A. Radanov (b, 19, 201, FMP)

M. Tepić (b, 30, 198, Brindizi)

I. Paunić (b, 30, 195, Tofaš)

V. Marinković (b, 20, 197, Partizan)

A. Avramović (b, 23, 192, Vareze)

S. Peno (b, 20, 195, Alba)

I. Đoković (b, 21, 188, Borac)

M. Simonović (k, 31, 203, Zenit)

D. Todorović (k, 23, 196, Bilbao)

M. Mačvan (k/c, 28, 205, Bajern)

S. Birčević (k/c, 27, 210, Istanbul)

S. Lešić (k/c, 29, 206, Otinger)

M. Raduljica (c, 29, 213, Đangsu)

Đ. Gagić (c, 26, 210, Ješilgiresun)

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar